Опасни сгради: Повечето панелки - без гръмоотводи

Застрашени са и училища, детски градини и стадиони
19 юни 2019 08:30, Петя Славова
19
Опасни сгради: Повечето панелки - без гръмоотводи
Снимка: pexels.com

След случаите с починали хора след удар от мълния, се оказа, че повечето панелки и фамилни къщи нямат гръмоотводи. Според експерти това важи за поне 80 на сто от хилядите такива сгради, пише "Монитор".

Още по темата

Панелките преминават през феноменална метаморфоза, освен външно със санирани стени и нови прозорци. На тях им се подменят и гръмоотводите. Същите, които след промените бяха откраднати за скрап, счупени или просто изгнили.

Според настоящата Наредба за мълнии и защита на сгради, при съоръжения в открити пространства отговорен за гръмоотводната инсталация на сградата е нейният собственик или домоуправител. А по-лошото е, че сред застрашените сгради има и училища, детски градини и стадиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До макЗа какво питаш,като цъкаш минуси на отговорите ми?Трябва ти един неръждаем,трудно корозираш метал и добър проводник,поставяш един дебел метален прът с дължина минимум 3 метра и го заравяш в земята или една дебела метална плоча с размер поне 5 метра в земята,при необходимост се поставят повече електроди,но най-добре е електротехник да ги постави.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактори, влияещи върху качеството на заземяванетоСъпротивлението зависи главно от две условия: Площ (S) - електрическия контакт на заземителя със земятаСпецифичносъпротивление (R) на почвата, в която са поставени електродитеюПлощ - електрически контакт на заземителя със земятаКолкото по-голяма е площта на заземителя със земята, толкова повече от лошия ток ще бъде отведен в земятаУвеличената зона на контакт със земята може да доведе до нужда от увеличаване на броя на електродите,които
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До макОбръщаш се към професионален електротехник задължително или си забучваш(заравяш) в земята триметров дебел метален,стоманен прът или голяма метална плоча,които ги свързваш към дома си!
12
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 4 години
Безполезна статийка. Да бяхте написали, към кого да се обърнат хората, ако поискат да си направят гръмоотводи, за да не попаднат на менте-фирмички.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрах защо санираните от гербаджиите са без гръмоотводи - изгнили са. Пък аз мислех, че се крадат.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петя, обясни на нас непросветените как може да се счупи, или изгние мълниезащитна инсталация, или гръмоотвод!?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е изплагиатствана оттук-оттам простотия. Покрай тия санировки и ремонти на 99 свалени и откраднати гръмоотвода евда ли ще се падне един сложи там, където е нямало такъв.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са ви "санирали" блока, е трябвало да огледате всичко, а не да подписвате като на кьорав приемните протоколи. Ама нали сме свикнали все някой друг да прави общите неща вместо нас.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което Тодор Живков построи, шофьорът му Бойко не може да го боядиса.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подмяна на гръмоотводи?!Смях баце!!!!Свалят се преди ремонта (удобен предтекст) и се КРАДАТ!!!!!Като трябва да се върне на мястото му гръмотвода строителите (предимно *** ***) се ушумоляват
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да е гола вода Петя? Права е, проблемът е сериозен, но какво да направи един жypнaлист? Да тръгне да слага гръмоотводи ли? Не, единствено може да заостри вниманието на хората. От етажната собственост зависи, демек от хората.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийската афера със санирането на панелките води до това. Колко от санираните блокове на които гербаджийските кметове рязаха лентички бяха с гръмотводи????Махат ги преди санирането и после си ги прибират!
3
0
 
12
 
! Отговори
куестшънс преди 4 години
"Панелките преминават през феноменална метаморфоза (Как звучи само!), освен външно със санирани стени и нови прозорци. На тях им се подменят и гръмоотводите. Същите, които след промените (След кои промени: от 1989 или след санирането!) бяха откраднати за скрап, счупени или просто изгнили.""Според настоящата Наредба за мълнии и защита на сгради..."Не, драга, вероятно имаш предвид Наредба за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства!
2
6
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
По бай тошево време трескаха само нежно гръмотевици, а и връщахме жИлязУ на вторични, та за това няма. Сега стандатра е с пъти по-висок както и заплатите, бозата не е 5ст, но и заплатата не е 100лв ,дето нямаше за какво да я похарчиш
1
3
 
13
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Те ги окрадоха. Борисов "сканира" блокове без да им сложи гръмоотводи.