Бум на абортите у нас, най-често заради липсата на пари

Какви стъпки трябва да се предприемат?
24 юни 2019 09:29, Красимир Ангелов
93

През последните години абортите в България са се увеличили драстично, а според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател.

На въпроса каква е причината българката да прекъсва бременността си, без да има медицински причини за това, отговориха акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова от Сдружение "Избор за живот".

"В момента имаме под 60 хиляди раждания годишно, при 26 хиляди аборта. Имаме падане на абортите с 5 пъти, а на ражданията - с два пъти. При това падане на ражданията, релативно изпъква това, което се случва с абортите", поясни д-р Филипов.

По думите на Диляна Николова най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Тя посочи, че само 3% от тези аборти са по медицински причини, изнасилване и др.

Според акушер-гинекологът принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.

"Проблемите са много големи след един аборт. Проблемите са не само възпалителни, но и ендокринни. Близо една трета от тези жени ще имат някакви проблеми, които може да рефлектират, когато решат да раждат", посочи д-р Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според Диляна Николова много от жените не биха направили аборт, ако знаеха последствията и имаха информираност за това какво се случва в утробата по време на забременяването.

"Нашето сдружение вече пета година праща открито писмо и до Министерството на образованието, и до Министерството на образованието и науката с предложение да има възможност абортът да не се случва веднага, а да се даде гратисен период, през който жената да бъде консултирана със специалист за рисковете", обясни още тя.

По темата за забраната на абортите и двамата гости в студиото на "България сутрин" се обединиха около мнението, че нашето общество не е готово за тази стъпка и това би увеличило абортите на черно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако обаче има и такива жени, които поради някаква причина са избрали да направят аборт.... и злодеянието е извършено( макар, че не само жените, но и мъжете са виновни, когато става въпрос за убийство на неродено, но живо/и в майчината утроба дете/деца), то единственото нещо което ще помогне на тези жени да преодолеят този тежък грях на дететубийството, е ПОКАЯНИЕТО пред Бога. Обществото ни трябва да порицае и отхвърли аборта, и да помогне на тези жени, напраивли аборт да НЕ повтарят този грях
34
1
 
21
 
! Отговори
Помните ли интервюто преди 4 години
отпреди доста години, когато една възрастна лекарка каза по телевизията "Не винете само жените, къде е в случая онзи с панталоните?"И разказа доста неща от своята практика, включително и случай, при който момче отказало да придружи приятелката си, която ще прави аборт и никой друг не знае за това. Казал й "Викаш ме да дойда с теб, за да ти платя аз таксито от болницата до вас!" Как ви звучи това?Същата лекарка каза й "При нас идват наивни, неопитни девойчета. Леките жени знаят как да се пазят."
33
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 4 години
Да, за съжаление има такива младежи, които карат забременелите си приятелки да абортират и не рядко стават големи разправии заради това.Но има и друг вид недостойни момчета. Знам няколко такива случая от студентския си период и от следващите няколко години след това. Момичето му казва, че е бременно и той просто се покрива. Казва нещо уклончиво, напр. "ще видим", "ще говоря с нашите".Не я търси повече, не отговаря на обажданията й.Тя го търси в дома му, майка му или съквартирантът му го крият
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DИскам да ти кажа, че ПОЛОВОТО ВЪЗДЪРЖАНИЕ ще помогне на младите хора да не буйстват толкова в сексуално отношение, и ако младите момчета и момичета се възъдржат от секс, те ще бъдат пои- здрави физически, по- жизнени , а и половите им органи няма да бъдат захабени от многото безразборен секс. Половото въздържание спестява на двойката пиенето на абортивни хапчета, използване на контрацепция , както и аборт. По- добре е младите хора да спортуват, а спортът дава сили и здраве, а не секса
31
2
 
12
 
! Отговори
Аборта е УБИЙСТВО!!! преди 4 години
Понякога абортът е начин да замаскираме някоя случайна авантюра за една нощ или е следствие от връзка, която не върви добре. Но когато две зрели личности решат да правят нещо, от което е добре известно, че се раждат деца, те трябва да поемат отговорност за действията си. Противозачатъчните може да ви изневерят, планирането не винаги да е изчислено точно, но отговорността не трябва да се пренебрегва за сметка на един невинен детски живот.
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Пка ще повторя, ако не искате да имате деца,, ако не искате момичето да забременява, единственото решение е ПОЛОВО ВЪЗДЪРЖАНИЕ, т. е НЕ правете СЕКС.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Радвам се и благодаря на Бога и за моят съпруг и мъж - грижовен, любящ; и аз и той копнеем да станем родители, и вярвяме, че ще станем такива, въпреки моето здравословно заболяване. Радвам се, че и приятелите на мъжа и и брат му са нормални, отговорни мъже , а някои са и добри съпрузи, всички тези познати и близки на мъжа ми са отговорни, мили, добри и грижовни към жените си и децата им; те не биха накарали половинките им да правят аборт. Моят мъж и аз НЕ искаме аборти.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26След време, уви, и за съжаление, тя загубва детето си , т.е тя помята и прави СПОНТАНЕН аборт. Тя е съкрушена от загубата си, но нейното гадже не му и пука. Тя разбрала, що за *** е нейният и го напуска. Радвам се, че тази моя позната е при друг мъж - много по- добър и нормален човек, който дори и да я забремени, той няма да желае тя да направи доброволен аборт и да убие тяхното общо дете. С други думи - малко са свястните , добри и отговорни мъже в България
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Не само жените, но и мъжете са големи ***. ри и големи бо.кл./у.ци. Има случаи в които младото момиче забременява, не иска да прави аборт, но нейното гадже/ приятел я притиска тя да ходи в болницата да абортира. На една моя позната се случи нещо подобно - тя забременя, тя е щастлива, че ще става майка за първи път, тя споделя това щастие на гаджето си, той обаче иска тя да направи аборт, с което тя с достойнство отказва да убие детето си, след време обаче тя помята
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И преди 50-70 години са нямали пари пък са имали по 2-3 деца. Не е в парите а в главите, жените морално пропаднаха на дъното на човешката история. по едно шарено флагче и бегайте всички в lgbtq или каквото е там
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жената, когато е направила аборт има вина, но виновен е и мъжът , който я накарал и подтикнал към това злодеяние. Има млади момичета, които не искат да правят аборт, но техните гаджета момчета ги карат да правят това. Има млади момичета, когтао азабременеят, уви, и за съжаление , момчетата ги карат да ходят в болницата за аборт. На момчетата, които са забременили приятелките си НЕ им пука и НЕ ги е грижа ,че тяхните половинка са бременни и че те настояват за аборт
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Какви стъпки трябва да се предприемат? Стъпката е просто една и единствена - ПОЛОВО ВЪЗДЪРЖАНИЕ. Ако младите момчета и момичета се ВЪЗДЪРЖАТ от полови контакти, така те ще бъдат по- спокойни, по уравновесени. Единственото безвредно средство , което е против "нежеланото" забременяване е просто ПОЛОВО ВЪЗДЪРЖАНИЕ и БЕЗ сексуални контакти между двата пола. Животните НЕ убиват своите малки животнчета, а хората, които са венецът на всички земни създания, убиват своите неродени, но живи деца!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До D " По-добре аборт, отколкото децата да растат в домове, без любов и родители. Психиката на изоставените деца е разбита и всяко дете като порасне се чуди защо въобще е било родено. "А най- добре е двойката мъж и жена; момче и момиче да НЕ правят секс, щом не искат да имат дете/деца. Ако момичето е бременно , но иска да абортира, по- добре е тя да го роди и и да си го отгледа, ако не иска да го отглежда - да даде детето в дом за сираци; Хора сме, ако не щете деца, НЕ правете секс
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До класическата хватками след като хватката е класическа, какво пречи на мъжа да я приложи и той?Да каже: "Искам детето, но не те искам теб! Роди го, дай ми го и ми плащай издръжка. Аз ще си го отгледам!" Ти за колко такива случая си чул? Колко такива мъже познаваш, които искат да имат статуса "самотен баща"? Според нашите закони, такъв статус е предвиден, но *** не ще да се възползва от него.
21
2
 
14
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 4 години
Ако погледнем положително, пак сме на първо място по даден показател.
20
1
 
19
 
! Отговори
Ба, ама ... преди 4 години
До БаОсеменителят не знае ли как се появяват децата? Ако не иска дете, защо не си е сложил кондом? Защо впоследствие не се е поинтересувал дали момичето не е забременяло?Броят на забременелите ученички е нищожен и не може да повлияе на нищо. Мнозинството забременели под 18 г. не ходят на училище, повечето от тях дори не могат да четат.
19
10
 
6
 
! Отговори
Оф до 17 преди 4 години
Не! Абортът е убийство!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще изкореним злото-комунизма ако не се абортират комунистчетата в зародиш.
17
7
 
21
 
! Отговори
D преди 4 години
По-добре аборт, отколкото децата да растат в домове, без любов и родители. Психиката на изоставените деца е разбита и всяко дете като порасне се чуди защо въобще е било родено.
16
6
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ! ПЕНСИОНИРАНЕ НА ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИ И РАЗКРИВАНЕ НА ТЕХНИТЕ МЛАДИ ПРОТЕЖЕТА И НАСЛЕДНИЦИ. КОМУНИЗМЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!