Вадят се по 4000 лв. на месец, но берачи на билки няма

Цените у нас скочили с около 40% през последните години
24 юни 2019 08:00, Елка Василева
89
Вадят се по 4000 лв. на месец, но берачи на билки няма
Снимка: архив, Reuters

България е изнесла под 10 000 тона билки през 2018-а, което е с 1/3 по-малко от предходната година. Това обясни председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Иван Цицелков, цитиран от „Монитор“.

Цицелков изтъкна, че сезонът е изключително тежък за бранша, тъй като вече трети месец дъждовете у нас не спират.

„През това време много от билките не се събират, а тези, които могат, се сушат трудно. В сравнение с миналата година реколтата на всичко се бави с около 20 дни. Съответно и събраните количества са наполовина. Заради валежите най-вероятно билките ще са и с лошо качество - със силно влошени органолептични показатели и лоша микробиология“, коментира Цицелков.

През последните 3 - 4 години износът на билки се редуцира с около 20 - 30% годишно. Като основна причина за това експертите посочват липсата на работна ръка. У нас билкарството е най-развито в Североизточна и Централна България. Но от асоциацията изтъкват, че през последните няколко години хората предпочитат да изкарват повече пари навън или пък са заети в малки и средни предприятия, които наемат работници целогодишно. Затова и проблемът с дефицита на кадри продължава да е на дневен ред.

Традиционно у нас се изнасят около 100 вида билки в над 50 страни, като най-търсени са коприва, шипка, стрък маточина, цвят глог с листа, цвят и лист липа. Цените им обаче варират. Най-голям интерес има предимно в Германия, Испания, Франция, Италия.

Според експерти през последните години има тенденция на увеличение на цените.

„Проблемът е, че увеличението, което е приемливо за пазарите извън България, е 10 - 15% годишно, но цените в България се покачват с 30 - 40%, което води до значително по-високи очаквания и изисквания, непостижими за тукашното производство. Следват множество рекламации, връщане на билки в България и сериозни проблеми за износителите“, обясни Иван Цицелков.

Затова целта на асоциацията била да възроди билкарството чрез информиране и обучение на пунктовете за билки. До края на този месец ще бъде пуснат нов интернет сайт на асоциацията - babg.eu. Така членовете на асоциацията ще могат да се запознаят с добрите производствени практики, с новостите по отношение на качеството на предлаганите от България билки, условията, на които трябва да отговарят пунктовете, и др.

„Планираме и през зимния сезон да организираме курсове по билкарство по отделните райони на страната“, допълни още Цицелков.

Вадят по 4000 лв. на месец, шейхове пият наши чайове

Берачи на билки изкарват до 4000 лева на месец. Тяхната работа започва в началото на лятото и приключва до средата на август. Тя е свързана основно с преходи в планините и горите, показва проучване на „Монитор“.

По-лесно за събирачите е да берат в близост до пътя, за да не носят тежките чували на далечно разстояние. Фирмите обаче отказват да изкупуват такива билки, тъй като са замърсени от преминаващите автомобили. Най-претенциозни били от Арабските емирства, където настоявали само за първо качество. Те били и основните изкупвачи на нашите билки. Друг голям пазар бил германският.

Справка в различни регистри показва, че около 120 фирми изнасят наши билки в чужбина. Повечето от тях са регистрирани в района на Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Вписани са като семейни фирми. Знае се обаче, че компаниите наемат хора за летния сезон, които да берат тревите. Освен това са и прeкупвачи.

Изключително търсени са бъз, глухарче, ружа мента, малинова шума и жълт кантарион. Последният се взима за лев, лев и нещо на килограм и е изключително лесен за събиране. Малко по-скъпа е билката гръмотрън, която се води медоносна. Тя расте на храст и се използва за производството на илачи за отслабване. Твърди се, че с билката се смъкват по 3 килограма на месец. Изкупната й цена е около 1,50 за килограм. Тя се изнасяла основно за страни от Европа. Няколко тона обаче заминали за Щатите през последните години.

Търсена е и ружата, с която европейски фармацевтични компании правят противоалергични лекарства. Тя се изкупува за около 1,20 на килограм. Корените й се използват в кулинарията. Едва няколко ресторанта обаче, основно френски, са проявили желание да купят, и то на пренабрежително ниска цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: износберачи на билки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези нули за нищо ги нямате ей! Я по внимателно с цифрите,че обърквате малките ученици така!
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди се правеха пари и от ,,магарешки трън'',ама от както пуснаха Виаграта,никой не го търси вече.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво са 4000 за селяните берачи на билки? за по малко от 10к да си ги бере правителството
43
2
 
6
 
! Отговори
Наркоманче преди 4 години
Аз нямам нужда от други билки,като една единствена ми оправя всичките проблеми.Това е единственото нещо,необходимо в живота ми и го прави значително по-добър.Само трябва да видя кой да преджобя че ми трябват кинти,а субстанцията почва да привършва.Преди беше добре,като баба ми ги отглеждаше в двора ни на Катунци,ама.......
42
0
 
23
 
! Отговори
Milovrab4e преди 4 години
Днес-а, да не сте турили погрешка една нула повече на заплатата!Не е същото, да знаете!Една нула си е една нула и хич не ми се вярва да дават такава заплата за събиране на билки.Па ако ще и "шейховете", както твърдите, да ги изкупуват.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4000лв на месец, за да береш билки през пролета, лятото и средата на есента?Че, то ако започнем от средата на април до средата на октомври (6 месеца) по 4000лв са 24 000 лв.!Добре, аз съм съгласен и на 20 000лв., а зимата - от ноември до края на март (6 месаца по 3000лв на месец) ще си лежа на топло у дома и ще я карам на - ядене, пиене и е...не на млади булки!Че, това си е живот мечта за 50 годишен инженер!Ей, големи "майтапчии" сте, ей!Карате ме да мечтая като тинейджър! ))))
40
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТАТИЯТА Е ПОКАЗАТЕЛНА КОЛКО ТРЯБВА ДА ВИ ВЯРВАМЕ ЗА ВСИЧКО!!!БИХТЕ ЛИ СЛОЖИЛИ СНИМКА НА ТАКЪВ БЕРАЧ С ИМЕТО МУ, ДЕТО ИЗКАРВА 4 000 НА МЕСЕЦ?
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте сега, абе нещо сте объркали билките в днес.бг май? Те от едни други билки се изкарват много повече от 4 000 на месец...
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 аз-ът,За да си продавачка в мола не трябва акъл, а дълги крака за пред шефа !Което важи за 100 % от позициите, където работят момиченца с визия на манекенка !.....
37
1
 
8
 
! Отговори
Бръшляна преди 4 години
7 грама суха маса бръшлян /расте къде ли не/ се раздробяват на прах и се разтварят в литър вода. Пие се НЕ ПОВЕЧЕ от 60 милитра в три приема на ден. Вярно, не е вкусно като сиропа, който си купувате от аптеката. И който впрочем е произведен в Германия. И впрочем с български бръшлян. Само дето ефекта при отхрачване при кашлица е същия! Моля, не повече от 60 милилитра дневно! Става отровен!
36
1
 
21
 
! Отговори
берачите на билки са преди 4 години
ромове, и с всяка изминала година все повече и повече от тях стават евро-граждани на Германистан, Францистан, Белгистан и околните зап. европейски емигрантски кочини, затова е така на ромовете не им се бере билки, по лесно е да станат германци и да смучат на воля от германистанския социал
35
2
 
26
 
! Отговори
диворастящ преди 4 години
Берачите основно са от евроинтегриращата се общност. Плащат им стотинки! И заради високите норми, които им поставя чорбаджията берат наред - със се корените. Така догодина част от билките няма да ги има на познатите места. Да не говорим за боклучарника, който остава след тях.Берат всички и големите и дечурлигата, но не им се плаща на кило, а надник - само за големите.И така, някой си печели от чая за арабски шейхове, без да е сял и копал. Далаверата е пълна.
34
3
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
абе не им се връзвайте знам им номерата бе... работил съм като хлапе по комплексите... блъскаш като луд, тежка работа е това. Значи барман, севритьорка, камериерка - това е за хора до 30 г. И пак трудно се издържа. Тия 2,3,4 хиляди по туризма са единствено по обявите. Дават ти 1500 бруто. Вземеш 1000 - то ако не излезат липси при реяизията. А като сте 10 човека винаги излизат. Осигуряват те на 800. И блъскаш като луд в пека.А момиче продавачка в мола взема 1200 напарфюмирана под климатика.
33
2
 
10
 
! Отговори
Млад меринджей преди 4 години
Уау а язе съм баш меринджей на фирма за чистене на молове "Маликка 82" и ми дават 1300 лв.- отивам да берем лайка брат.
32
2
 
27
 
! Отговори
Ач преди 4 години
4 000 на месеца ко се берат с комбайна...
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, в Монитор пише 4000 за 2,3 месеца, та на кое да вярваме.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То излиза 4 тона билки а 1 месец, ако бяха ябълки ясно, *** билки, те са леки, как 4 тона ще набереш и то се търсят, няма ги ей така навсякъде.
29
2
 
28
 
! Отговори
хаха преди 4 години
тва ми заприлича кат парите по морето 1500 лв. за камериерка а взима 510 и другите ги чака
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70 лв. - 8 чувала. Смешни кл*ошари! За два хляба и кило "сирене". А изтрийте го пак, пак ще го напиша!
27
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом няма кандидати, значи не се вадят 4000 на месец. Очевадно е. Или ако се вадят 4000 на месец, то трябва да обикаляш баирите по 16 часа на ден 7 дена седмично. Явно на прекупвачите няма кой да им се върже и днеса се опитва да намери будали да вършат тежка и нископлатена работа, за която накрая ще останат измамени от мутренските фирми.