Руски специалисти ще ремонтират Су-25 в България?

Караянчева покани експертите по време на срещата си с Лавров
Обновена: 25 юни 2019 20:07 | 25 юни 2019 18:45, Нели Христова
40
Руски специалисти ще ремонтират Су-25 в България?

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода "Авионамс" и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, съобщи пресцентърът на НС. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва.

Цвета Караянчева отбеляза активизирането на двустранните отношения между България и Русия. Тя допълни, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес. Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации, подчерта още председателят на българския парламент.

Цвета Караянчева посочи, че няма пречка да развиваме активно сътрудничество в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието. Тя подчерта, че парламентите на двете страни водят интензивен диалог и си взаимодействат по линия на групите за приятелство. Обсъдихме с г-жа Матвиенко възможностите да се реализират повече конферентни връзки и съвместни конференции между българските и руските парламентаристи, което според нас ще помогне за още по-преки и ефективни контакти, отбеляза председателят на Народното събрание.

Сергей Лавров потвърди, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров акцентира върху интензивните отношенията между България и Русия. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, посочи той. Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи, подчерта Сергей Лавров.

Отбелязано беше, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа.

Двамата посочиха важността на възможностите за развитие на двустранните отношения в енергетиката и подчертаха, че двете страни полагат усилия за подкрепа на тези отношения.

По време на разговора беше припомнено, че диалогът между България и Русия беше потвърден при размяната на визити на българските премиер и президент и по време на срещите им в рамките на различни форуми. Подчертано беше още, че прагматизмът в двустранните отношения личи и от подновената работа на Междуправителствената комисия, като предстои и ново нейно заседание през септември в България.

От руска страна беше приветствана готовността на България да осигури транзита на газ от "Турски поток" към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.4

По време на разговора беше отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на "Росатом" в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Подчертано беше още, че България е поканила "Росатом" да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене".

Цвета Караянчева припомни, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.
На масата на диалога винаги се намира най-добро решение за народите на всички страни, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите й разклонението към България на "Турски поток" може да се нарича "Балкански поток". Строежът ще е в съответствие с Трети енергиен пакет на ЕК, добави тя.
Председателят на Народното събрание и руският външен министър обсъдиха развитието на туризма. Като пример Цвета Караянчева отново посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питаме:Глупостта е нелечима! Су-25 е щурмовак! А щурмоваците имат своите задачи и никоя армия не може без тях. А НАТО да ги ползва в района на Газа (си!). Защо не написаха за сблъсъка на два немски Юрофайтъра с човешка жертва? Ако, не дай Боже, нещастието се беше случило в Русия, досега в Днес щеше да има поне 5 публикации с 500 радостни платени хлипания!Съболезнования към близките на пилота, какво е виновно момчето, че е летяло на такъв ненадежден прехвален самолет!
29
0
 
0
 
! Отговори
a преди 4 години
Лавров е голям политик, извади путин късмет с него, ако имаше такъв външен министър, брежнев и до ден днешен щеше да бъде жив /сарказъм
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И големите гербери вече най после се убедиха, че България не може без Русия. Гьоловете , поточетата трябва да са история. Русия е и огромен пазар за съживяване на полуживото българско селско стопанство - зеленчукопроизводството и консервната промишленост, тютюн, вино и пр. и пр.
27
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Су-25 е произвеждан в Грузия и там има достатъчно специалисти по ремонта.
26
3
 
5
 
! Отговори
ЛЯВ преди 4 години
Г-н Лавров,защо храните кучетата да ви лаят?Моля да спрете газта и нефта, да спрете туристите и преките полети до България, да спрете доставката на ново гориво за Козлодуй.
25
3
 
11
 
! Отговори
vasevil преди 4 години
Този дърт самолет СУ25 се оказва, че е пуснат в действие през далечната 1975г. Но най-смешното е че новият F16 (3-то поколение), който ще купува БА,е модел, пуснат в действие 1974г. А още по-смешното е, че плащаме 150 милиона долара за 1 брой при положение че F35 (5-то поколение) струва 100 милиона долара.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравствуйте, братушки!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка , кой е кара да ходи в Москва.
22
12
 
4
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
А, тия руски щайги после ще летят, ли..?МОЖЕ И за учебни мишени да ги ползваме у НАТО.
21
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От такива продажни управници все сме на опашката. Правят струват руснаците си изоставят земята и бягат да работят в чужбина
20
8
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Незабавена отмяна на предателската сделска а краварските кошници!Американските въшкари по стълбовете и дърветата!БЪлгарите сме с Русия и мразим ФАЩ и нато!
19
8
 
7
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
Гоооолема навалица за работа у Русия, бе..... Хахахааааааа...На Дунав мост, пускат само по 3-*** за да не клатят моста на Дружбата, шотоможе и Д а се разпадне.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и гербавите, макар и да са прости, знаят че бъдещето принадлежи на Русия - новата световна супер сила!Всеки който познава историята, знае колко бързо рухват или рязко се променят всякакви съюзи, при някакви екстремни обстоятелства - например при въоръжен конфликт!Например цялата пясъчна система от съюзи на Франция и Англия рухва за броени дни в началото на ВСВ!Така че това че сме в ЕС и НАТО абсолютно нищо не значи - трябва да подобрим отношенията си с Русия на всяка цена!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега очаквам опашка от младежи да ходят да бачкат почасово в Маскве. А сина на другарката Нинова и на всичките социалисти да отидат на специялизация, щото вече има места. Иначе наще се понаучиха, добре размотават ще правим тръба за газ ама да мине през процедурите само...5г поне.
16
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ай сиктирПЛЕВНЕЛИЕВ БЕШЕ ПРАВ. НЕ МОЖЕ ЗАРАДИ 5 РУСКИ БАРАКИ ДА ГИ ПУСКАМЕ ТУК.
15
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо руско не ни е нужно
14
14
 
13
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 4 години
Знаем тука как руски специалисти ремонтират каквото и да било.Първия месец няма инструменти. Втория месец няма части. Третия месец са свършили краставичките. Четвъртия месец е свършил алказалцера. Петия месец са привикани на инструктаж в КГБ. Шестия месец не са им превели заплатите. На седмия е ред да си ходят щото договорът изтекъл.
13
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде всички пенсионери отивайтв да работите във вашата съкровенна мечта :) ще ни отърветее и от тъпите си партии.
12
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНИКОЙ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН НЯМА ДА ОТИДЕ ДА РАБОТИ В РУСИЯ
11
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не мерси. Да си ги вземат тея барутници. Видяхме в Сърбия... За нищо не стават.