30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията

Ситуацията е сходна и в съседните на България държави
26 юни 2019 18:15, Красимир Ангелов
296
30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията
Снимка: Reuters

Вярата в демокрацията у нас изглежда в опасност, сочат резултатите от проучване, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в 60 държави и сред повече от 60 000 души.

Като цяло 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но значително по-малко – 52%. По този начин в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

Като цяло през последното десетилетие се наблюдава лек спад в подкрепата на демокрацията - от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните с твърдението спадат за десетилетие до 52%.

У нас се наблюдава известно съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, но не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности, сочи изследването.

Данните отчитат, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем – 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в непосредствено съседните на България държави. Впечатление прави Румъния, държава, с която България сподели в последните десетилетия общ път на демократично развитие. Там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Така може да се отбележи, че се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление у нас и това е в съзвучие с настроенията страните от региона. Разбира се, следваща вълна на изследване ще покаже дали и доколко тази тенденция е устойчива. Ако у нас наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, отчитат от "Галъп интернешънъл".
 
В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа, сочат данните.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
16
 
! Отговори
Мохамед бин Салман преди 4 години
Подкрепям демокрацията. Работата е там, че в България демокрация не съществува. Само фасада.
158
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква демокрация, след като даже няма демократическа партия в парламента? В България демокрация няма.
157
1
 
7
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Аз смятам че само ПОЛОВИНАТА на половината българи вярват в ''демокрацията''.
156
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Почти всяка диктатура се кръщавала демокрация. Олигархо-партокраския модел в България не прави изключение.Без партия в управлението на държавата не може да влезе никой, а партия на кого да дадат или създадат решават едни хора с много пари и телевизии и сайтове.
155
7
 
24
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
През лошия Соц ,обикновения Българин имаше самочувствие и ходеше с изправена глава ,защото сметки,храна и жилище не бяха никкво перо от бюджета му. А милицията слагаше ромите за 2 секунди на място,даже и мисък не им минаваше за глупост. Радвайте се на сегашната "демокрация".....машалааааа
154
12
 
7
 
! Отговори
Монсиньор преди 4 години
В социалната държава се живее спокойно, но скучно, защото всички са осигурени , но равни. В капиталистическата държава се живее неспокойно , но интересно, защото има неравенство и това придава вкус на живота. Богатите ставаме по богати, бедните да го Д.
153
4
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 години
Демокрация значи да управлява народа. В Турция и Русия, Властта се избира ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО от населението. И Путин и Ердоган са избрани и одобрени от над 50% от народите си.В ЕС и в България реалната власт не се избира а се назначава по доста неясни механизми.Ние пряко избираме президент без никаква власт.Къде е демокрацията - познайте.
152
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Демокрация ли?!? Имаме свободата да псуваме властта. При жените и по кръчмите.Тези дето държат партиите и телевизиите с това проблем нямат. За тях е важно да харчат бюджета и еврофондовете. При сегашната избирателна система как гласуваме няма никакво значение.
151
1
 
13
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Дрогаре, всяка една държава има една прослойка от хора, които живеят в комунизма. Държавата им дава безплатно жилище, безплатна храна, осигурява им безплатно здравеопазване, безплатна вода. Осигурява им и работа. Знаете ли коя е тази институция, дрогаре?Ами затворът бе дрогаре!Хахаха
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДемоКРАТУРА е понятие,въведено поне за мен от българинът Любомир Чолаков,живеещ ,доколкото зная,в Португалия!Същият е написал и книга с това заглавие,където точно е изложил същността на понятието,ИЗЧЕРПВАЩО НАПЪЛНО СЪДЪРЖАНИЕТО НА ВИЛНЕЕЩАТА В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ ДИКТАТУРА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"!Накратко тя се свежда до използване от управляващата каста на всякакви "малцинства",между които и крадците,мошениците,бандитите,убийците ,да вилнеят безнаказано...в името на "демокрацията"!!
149
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До Драгокак да изберем БКП, като БСП ги закри и сега ги няма?
148
2
 
16
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Демокрация имаше в НРБ, сега е капитализъм. При капитализма имаме концентрация на капитала и държавата се управлява от олигарси. Малка част от хората (основно собственици, мениджъри и тесни специалисти) живеят добре, а масовката 80% живят зле. При социализма всички живеят добре, но не могат да забогатяват (няма олигарси).
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПОРЕД ГАЛЪП БСП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ НА ВСЕКИ ИЗБОРИ.
146
2
 
13
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До Пенсионере да де но нали гледаме на национално ниво какво се случва с хората - то е ясно че някои сега са по-добре, аз също съм добре, но болшинството хора при демокрацията живеят зле
145
3
 
16
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Обаче сега сме свободни да си вадим хляба от контейнера, а дъщерите ни са свободни да бачкат по бротелите на запад хаха
144
15
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 157 Така е приятел. Вет. лекар в научен институт с 210 лв. заплата. Живеех във ведомствено жилище и 8 г. спестявах за трабант. Сега имам два апартамента и смених 4 коли и 4 мотора.Как да си изкривя душата и да кажа че тогава е било добре. ?
143
5
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
през соца за 10 години си купуваш чисто нова лада, а през демокрацията за 15 години едвам си купуваш старо рено
142
1
 
8
 
! Отговори
Сат преди 4 години
Прос народ - слаба държава....
141
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другата половина вярват в руското робство.
140
6
 
17
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Основната разлика е, че по време на соца в магазините се продаваше само качествена стока, а се се продават буклуци. През соца беше забранено да се продават буклуци - влизаш в магазина и направо си купуваш сирене без да се чудиш какво всъщност купуваш, то е ясно че е сирене и цената се знае. А сега влизаш и почваш да се чудиш и да четеш етикетите и накрая пак купуваш нещо друго, дето на етикета му пише сирене. Ама *** им обяснявай на промито-мозъковите "демократи", че преди беше по-добре.