30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията

Ситуацията е сходна и в съседните на България държави
26 юни 2019 18:15, Красимир Ангелов
296
30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията
Снимка: Reuters

Вярата в демокрацията у нас изглежда в опасност, сочат резултатите от проучване, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в 60 държави и сред повече от 60 000 души.

Като цяло 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но значително по-малко – 52%. По този начин в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

Като цяло през последното десетилетие се наблюдава лек спад в подкрепата на демокрацията - от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните с твърдението спадат за десетилетие до 52%.

У нас се наблюдава известно съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, но не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности, сочи изследването.

Данните отчитат, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем – 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в непосредствено съседните на България държави. Впечатление прави Румъния, държава, с която България сподели в последните десетилетия общ път на демократично развитие. Там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Така може да се отбележи, че се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление у нас и това е в съзвучие с настроенията страните от региона. Разбира се, следваща вълна на изследване ще покаже дали и доколко тази тенденция е устойчива. Ако у нас наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, отчитат от "Галъп интернешънъл".
 
В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа, сочат данните.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
8
 
4
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Толкова 86 И при соца бяхме най бедни в СИВ и в Еврапа. След нас беше само Албания. А границите бяха заключени , да не избягаме от соц. Рай. Протягаш се толкова , колкото ти позволи Партията.Абе мани. И тогава зле и сега зле. Кво да правиш ? Съдба !
138
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
ако някой ви спомене думите "демокрация" ЕС и нато му разбийте физиономията на пихтия и му се изплюте в сурата!Умираме като мухи и изчезваме ,като нация ,защо при "гадния" комунизъм достигнахме връхната си демокграфка точка 9 милиона ,защото се спукваха да ни трепат и репресират комунистите ,нали !
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
помежду демокрация и комунизъм, повече вярвам на демокрацията.комунизмът ме завлече с вноска за кола и лихвоточки за апартамент.
136
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧичоАко си бил от ЦК на БКП - може.нашите нямаха нито апартамент, нито вила, нито кола.И двамата бяха висшисти и работеха.А уж сме били равни.
135
2
 
4
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До Анонимен151е нали уж нямало тоалетна хартия и банани, как са си купили ?? :)
134
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Хм...По Живково време живота за обикновенният българин си течеше нормално! Както и в Русия в момента си тече нормално! -:) За малка част от населението ни.Не бяха в "ред " нещата само! Само Американофили и Бойкофили днес виждат друго!! -:) 30 г Американска "демокрация" Промива мозъците на новото поколение.И те "шаблонно" повтарят.Америка,демокрация,Ес и НАТО! Само дето не правят разлика.Че ЕС и НАТО..Са 2 несъвместими по произход и организация организации!!! "демокрацията" обърка хората уви!
133
4
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Проклета да е "демокрацията" да живее комунизма!
132
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 151 преди 4 години
Това да не е от най-новите сценарии на Холивуд? Сигурно не, даже и там не са толкова бездарно лъжливи.
131
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соцаилазма комунистическит мутри избиваха хората на улицита и им взимаха тоалетната хартия и банани които си бяха купили след дълго чакане на опашките, а при демокрацията навсякъде има тоалетна хартия и банани и хората свободно се разхождат без страх по улиците някоя мутра да не ги убие им вземе тоалетната хартия и бананите.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вярата в демокрацията" замени "Вярата в комунизма". Всичко намери своя заместител, братушките се замениха с брадъри, Съветският съюз се замени от Европейския съюз. Същите натегачи и зависими от началниците хора управляват и не струват нищо без подкрепата от Великите сили.
129
2
 
7
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Е как да вярват като в тъпанаристан никога не е имало демокрация..... 45 години цоциализъм, 30 години бандитизъм.
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
питайте,попули-стите те знаят
127
4
 
14
 
! Отговори
Избитите преди 4 години
1945г България 6,2 милиона1989г България 8.9 милиона2017г България 5.4 милиона
126
2
 
2
 
! Отговори
НДСВ преди 4 години
Още ли МУ Вервате ???!!!
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бая балъци има, които още вярват...
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Демокрацията не е мерило за финансово състояние....//////////////////////////////////////////////Важното е да си горд, може и гладен.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 129Да - точно така ! Даже някой от тези преуспели българи милионери , нарита в гърба една жена в едно немско метро преди време ! *** какво да ги правиш - тия от емигриралата бъгарска висша каста са така !
122
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То като може да има десетина хиляди избити при социализма може ли тия десетина хиляди да имат близки и роднини които с едно шествие да им почетат паметта, нещо бдение със свещо, може ли дойче веле да направи филм за дези 10 хил избит дето може да има, може ли да направят филм нещо, или то може и сайт да се направи с имната им...
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при бай тошо заплатата ми на инженер беше 165лв. по черния курс - под 60$.За миене на улици на запад дават по 2000$.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимена като нямаше ток защо ЕС искаше да спрем Козлодуй?