Корупцията не трябва да става безвъзмездна традиция

Склонността на бизнеса към корупция е огромен рисков фактор
27 юни 2019 17:37, Екип на Bloomberg
4
Корупцията не трябва да става безвъзмездна традиция
Снимка: Pixabay

Склонността на бизнеса към корупция е огромен рисков фактор за състоянието на компаниите, когато става дума за взаимодействие с администрация. Хората имат психологически подбуди към корупция. Тези модели действат и в България. Ако подходим към превенцията като към система за изграждане на положителни модели на поведение, тогава това, което ще направим като фирми, е да излезем извън рамката на целта за опазване на корпоративните активи и така превантивната система започва да има по-широка социална функция. Това заявиха Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България, и Ели Динкова -  упр. директор на консултантска компания Assess, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Първият фактор е базисното самоуважение, което се гради в юношеско-младежки години при професионалното развитие. Много хора, лишени от това, бихме казали, че имат комплекс за малоценност и не са сигурни в своята компетентност и ефективност в ролите. Бивайки овластени, използват тези роли да компенсират липсата на самоуважение с материални придобивки и търговия с влияние", спомена Пламен Димитров.

Друг важен фактор е високото ниво на материализъм, добави той.

Assess e консултантска компания, която работи в сферата на човешкия фактор и по-специално управлението на рисковете, свързани с човешкия фактор в различен корпоративен и организационен контекст, подчерта Ели Динкова. "Едно от направленията е детекция, вътрешнофирмени разследвания и превенция на злоупотреби на работното място. Злоупотребите са най-различни. Те варират от кражба на корпоративни активи до казуси на изнасяне на конфиденциална информация и индустриален шпионаж, например. Интересно е да ги разглеждаме не само от гледна точка на типологията, но и на въздействието, което оказват", отбеляза още тя.

По отношение на корупцията психологическият фактор, чието влияние се задълбочава, е моралното дезангажиране при корупционен натиск, твърди Пламен Димитров пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията в България не може да стане "безвъзмездна традиция", понеже тя от 30 години насам Е таква.Не знам в "бизнеса" колко голяма е корупцията, но ми прави впечатление, че в политиката е ОГРОМНА и най-вече БЕЗВЪЗМЕЗДНА. А, дали е така е необходимо само да четете новини. На всякъде където има сигнал, текат "проверки" до тогава, докато проверяващите не излязат със становище, че няма нищо нередно!Просто четете новини, макар че едва ли се съмнявате в думите ми !
2
0
 
6
 
! Отговори
5 преди 4 години
Я кажи Пламенчо ти в колко дружества още смучеш парички ?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комплекс за малоценност това има б.лгаристанеца особено жалките смешни бизнесменчета