За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкаТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И С Т И Н А Т АПри социализма от 9 000 000 население ходеха 9 000 000 на почивка всяко лято.Ходили са дръжки.От цялата махала ходехме само ние на почивка.Всички приятели ми завиждаха.Нямахме кола.Ходехме с влака.
33
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То една почивка беше, не казвай на никой.Дават "карти за почивка".Носиш си храна, щото не е ясно в стола с какво ще те хранят. Тръпнеш какво ще е в станцията, особено откъм хигиена . За климатици и дори вентилатори и дума не може да става.Понякога даже не беше и станция, ами частни къщи - каквото ти се падне. Случвало се е да няма течаща вода в къщата и да се миеш от един варел-резервоар на двора. А на някои хора всичко това им и липсва и даже го наричат "почивка" :D
32
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 9 АнонименПрез соца беше точно обратното, ходеше се по няколко пъти на море и беше много евтиноКакви няколко пъти бе?Ако се доредиш до карта за скапани бунгала във почивната станция на някой завод.Даже сервитьорите като чуят българска реч в Несебър или Слънчев бряг не обслужваха за да станеш и да седне някой чужденец. - Какво ще обичате момчета? - Една кутия Кент и - Кент няма. -Две уискита - Аа щом ще пиете уиски ще ви дам цигари.Обслужване по социалистически.
31
15
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Няма да забравя една почивна станция на НарМаг на Несебър. Бунгала само с легла на припек. Така се напичаха, че човек не можеше да влезе вътре. Тоалетна и баните общи за всички, както в казармата. Разстоянието до тях 300 метра. За две седмици менюто беше само пилешко. Най-накрая започнахме да кудкудякаме. Това беше пбезплатната почивка при Соца.
30
9
 
18
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 4 години
Кога бей млад лятос почивах два пъти- на почивна станция на море и на почивна станция на планина ! Плащахме половината от сумата ,другото поемаше заводът ! Добри времена бяха! Ама сега...103? и половина пенция...
29
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познавам такъв човек, за който лятната почивка да е химера - от къде ги вадите тези данни ми е доста интересно.
28
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9При соца 90% от българите не можеха да си позволят почивка и бяха принудени под дулата на калашниците да правят лютеница пред блока вместо да ходят на море, но вестник Работническо дело не пишеше за това защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото и медиите.Точно така, вместо на море ходехме в някакви гнусни бунгала от шперплат с покрив от LT ламарина.Без телевизор, без хладилник с общи душове за цялата станция и отвратителна храна на столова.
27
20
 
20
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Народа така благоденстваше при друтаря Живков, че баба ми и дядо ми бог да ги прости на възраст над 70 год. отидоха да видят какво е това нещо морето. Хайде стига глупости.баба ми взимаше пенсия от 20 лева при любимия ви социализъм. Завършил вишист започваше със заплата от 170 лева и като ти махнеха удръжките взимах 145 лева.Почивни станции ама юни или септември, през останалото време само ПАРТИИЦИ или активни борци срещу фашизма. Хайде да не си спомняме простотиите.
26
7
 
18
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Бедните (не само финансово) да си ходят на ***. Аз съм за гърция. Стига гол патриотизъм.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Само 200 хил от 5 милиона българи да тръгнат на почивка и магистралите се задръстват - задръства ти се главата.
24
9
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да сменим ГЕРБ с БСП или ДПС или Радам Кънев, или ВМРО или Воля или Атака или някой друг, сега сме демокрация и имаме свобода и избор, и тогава всички ще имаме пари да почиваме не море, не само гербаджиите.
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши отдавна вашата другарии. Наритахмее ви ...Вече не сте силни . Никой не го вълнува вашето светло бъдеще и компоти. Няма го вече :) Влизайте в дупката и ни отърветее от невежеството си.
22
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Да, ама по магазините има тоалетна хартия и банани и във всяка бензиностанция като влезеш има всичко като в Кореком!А така, а навремето нямаше даже хляб и ток.Аз не познвам, някой който да не може да отиде на море.
21
3
 
13
 
! Отговори
Магистралите брат преди 4 години
Почивка в слънчева Гърция, рахат рахат локум локум и демокрация на агората, а тук пълно с равни, ама некой по-равни от другите.Ципраки пи едно узаки и довиждаки, а Бочко е вечен чочко.
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 200 хил от 5 милиона българи да тръгнат на почивка и магистралите се задръстват, много магистрали построили, ама после разправят - българина забогатя, пътива и прави задръствания, 5% от населениет има пари да пътува и магистралите задръстени ако изобщо не са на вълнички и в ремонт.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си гербаджия - почивашАко не си - правиш онова със супата.
18
8
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
По времето на социализма и банани нямаше. Сега банани има, ама ни направиха на маймуни.
17
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
от 01.07 извинете, вълнувам се!
16
23
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
От 01.01 пенсията ми става от 910 на 1200лв.Да си жив и здрав Бойко!Ще гласувам за теб!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Тодор Живков и рускта окупация нямаше тениски и котешка храна, а при демокрацията и американското партньорство има тениски и котешка храна в магазините.