За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкаТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
21
 
24
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А преди 4 години
При социализма от 9 000 000 население ходеха 9 000 000 на почивка всяко лято. Сега ходят само 2 300 000 ...И Тиквата ще ми разправя, че живеем по-добре. Живеят ! Техните калинки, мутри и милиционери.Разбира се и етноса. Без него бат Бойко не може да спечели нито едни избори.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До малък СашкоТова е мечтата за почивка на 90%, така са им промити мозъците, че дори кредити взимат да се търкалят на плажа на пясъка като сардели наредени със стотици други хора дошли да си разтоварват негативните енергии и омразата с които децата на плажа се тровят, те нямат негативни енергии, и после се прибират на работа още по съсипани, да се досъсипят от работа. Това не е добре за бизнеса, защото пада производителността, но не може да се забрани туристическата индустрия.
12
14
 
20
 
! Отговори
До 9 Анонимен преди 4 години
личи си, че не си и помирисвал соца. През соца беше точно обратното, ходеше се по няколко пъти на море и беше много евтино. Америка наля милиарди за пропаганда и най големи шарани им вярвате сляпо. Тръмп не е измислил топлата вода и тогава срещу държавите от нашия блок не искаха да ни продават техника, лекарства и храни, като мечтаните ви банани. Сега пък нямате пари да си ги купите и Ви направиха Бананова република, защото това искате.
11
3
 
27
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Това на снимката, почивка ли е?Ама вие, сериозно ли?
10
3
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа ко да се прай тя почивката е за тия дето имат пари! На другите почивка не им трябва! Според капиталистическото мислене тоя дето няма пари следователно не е работил следователно не е уморен следователно не му трябва почивка! Та такова е положението и мисленето драги ми смехурковци!
9
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата трябва да учат в училище задължително колко лошо са живяли българите при социализма и Тодор Живков, за да знаят от малко колко добре ще живеят при демокрацията, а не да слушат лъжите на техните баби и дядовци.
8
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца 90% от българите не можеха да си позволят почивка и бяха принудени под дулата на калашниците да правят лютеница пред блока вместо да ходят на море, но вестник Работническо дело не пишеше за това защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото и медиите.
7
6
 
31
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Предпочитам да не почивам ако трябва но не и да се къпя във фекални води в клоакоморието. На нашето море освен, че не е почивка си хабиш отпуската за боледуване от стомашни вируси, чувстваш се зле, плащаш си за това и ядеш развалена храна. Благодаря, ако нямам пари за почивка ще инвестирам отпуската си да науча нещо ново, за да мога догодина да изкарам достатъчно за Гърция.
6
4
 
17
 
! Отговори
Перко преди 4 години
Променят се начините на почивка. Все повече ще намалява онова ходене за по две седмици някъде. Тази година вече съм ходил два пъти, но за по 3 дни и ще отида поне още 2-3 пъти, но пак за толкова по толкова дни. Няма време за повече, а е и по-хубаво като се сменят местата. Дори и в България
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те пак по соца ги скъсхваха почивките:)) Цяло лято консерви правихте. На плаж, ако някой роднина далечна ви приюти 10 дена в панелката. Къде са тея 50%. Цяла София ходи на Гърция. Варна и БУргас са близо милион.Простотии. В курироте бачкат още 400 000 сиг
4
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тия на село не им трябва курорт :) Те са си в него! Само по-малко да блъскат
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Процентът на почиващи в чужбина само ще се увеличава в бъдеще. На *** освен, че е мръсно, плажа е пълен с фасове и ***, водата е противна супа от водорасли и ***, също така е пълно с бетон навсякъде, пияни руснаци/украинци/англичани, високи цени и чалга отвсякъде. Че за това ли работя цяла година - да си дам почивните дни и парите на такова място? Не, мерси, бяло море е в пъти по-хубаво и приятно, и съвсем малко по-скъпо.
2
22
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
евро-атланизма е най-гнусната и антибългаска идеология съществувала някога ,глад,мизерия и удапък,при комунизма българина си знаеше всяка година на планина и море без проблем!
1
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама по магазините има тоалетна хартия и банани и във всяка бензиностанция като влезеш има всичко като в Кореком!