В летните жеги: Българинът си харесва нашенската бира

В топлите месеци това е най-предпочитаната напитка
4 юли 2019 14:27,
43

Една от най-предпочитаните напитки в жегите е бирата. По думите на изпълнителния директор на Съюза на пивоварите у нас се оказа, че биреното коремче е мит и се дължи на мезетата.

"През лятото се генерират около 60% от годишните продажби на бира у нас. Почивка и бира е устойчиво словосъчетание. Българите предпочитат родното производство. Моите колеги поизвеждат 98% от бирата в България", обясни Ивана Радомирова.

Нашенците в чужбина също залагат на родните марки бира.

"В индустрията се правят изключително много инвестиции, за да може да се предложи чист продукт на крайния потребител. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди. При някои бири може да се сложи малко ечемик, при други - малко грис", посочи Радомирова пред Bulgaria ON AIR.

"Гарантирам, че българската бира е с безупречно качество и има само натурални съставки. В бирата не се слагат стабилизатори", подчерта тя.

Дългият срок на годност на бирата Радомирова обясни с филтрацията и пастьоризацията, които се извършват в производствения процес. Тя призова при покупката на бира потребителите да гледат внимателно срока на годност.

Освен да четем етикета, трябва да знаем, че пивото не бива да се съхранява на балкона при непосредствена слънчева светлина. Това променя качествата на бирата. Трябва да внимаваме и дали бирата не е мътна. Ароматът също е важен - трябва да усещаме свежест и лека горчивина.

"Когато чашата е чиста, тогава може да имате хубава пяна. Трябва да се консумира с мярка - до литър за мъжете и до половин литър за жените", отбеляза Ивана Радомирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори ... Стела продължава, да си е по-вървежна.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До малко акъл"*** е *** ама много ***, налива се с евтина бира и си мисли че утолява жаждата, без да си дава сметка че бирата ОБЕЗВОДНЯВА организма!"Вайййййй :)Тя и солта обезводнява. Даже може да те убие ... Ако излапаш 2 кила ПОНЕ.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нашенците в чужбина също залагат на родните марки бира."Бирата е до навик, повече от всичко друго. Никой не може, да ме накара да вярвам, че беглийска бира, правена по 300 годишна рецепта, където собственика сам си подбира дърветата, съедени от дядо му за бъчвите, е по-скапана от "Артик" или каквото беше там ...
31
0
 
4
 
! Отговори
Защото преди 4 години
чешките, немските и т.н. бири се произвеждат у нас!Развалихте ги!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
поради тая причина никой "пивовар" у нас НЕ СМЕЕ да нарече продукта си "бира"!!!!!Тук правят нещо,което хамалите пият-"ПИВО"!Съжалявам любителите на бирата,които не са пили ИСТИНСКА бира за да усетят разликата..
29
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
налага се едно уточнение:..-Това,което се произвежда в България НЕ е "БИРА"!!!!..Бирата се прави от ечемик,вода и хмел!..ТОВА е твърдото определение!Нашите "ПИВОВАРИ" произвеждат "ПИВО"!!..От царевица,соя,меласа и каквото им попадне ,годно да ферментира.Добавят спирт ( тоя номер го правят още от Живково,макар че тогава само за НЯКОИ бири),газират го и -айде на пазара!Бирената технолотгия изисква няколкомесечно отлежаване преди да се газира и постьоризира!!!..Кой ще чака това в Територията ?
28
1
 
7
 
! Отговори
Боже Помогни преди 4 години
Бирената Култура на Българите е Нулева, тия бълвочи, дето тука се водят за бира, на повечето места по света не биха ги близнали!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лично мен ми допада старобърно,козел,ако няма мога да ги заменя с старопрамен,амстел(май я няма вече),или новата бира с патката отпред хъч ли е хич ли е,не мога я запомня,но на повечето магазини просто ги няма тези бири,масово се пие пиринско щот евтино,ама не ми допада,или каменица.Веднъж пих грош,страшна бира ама 3,50лв всеки ден не мога го понеса,че и отиват по 2-3 бири дневно, ай наздраве от мен
26
0
 
7
 
! Отговори
рекламка, нали? преди 4 години
Отдавна няма хмел в бирата, а пресирани пелети хмел или екстракт. А да се сравняват 3-4 български марки с германски, австрийски, белгийски бири с вековни традиции е направо смехотворно и жалко. Македонско малко звучи... В Австрия и Германия даже най-забутаното село си има собствена локална марка. Габровско, Котелско, Союзополско пиво примерно. Качествени суровини ли? Да не мислите, че оня п..чч крадецът на ябълки е сайдер? От ябълки?? И е отлежавал 1 година? Като истински сайдер?
25
1
 
5
 
! Отговори
БГ производител преди 4 години
Хайде народе на качествената бира! Който разбира, тук се спира! Царевичок, грис и спирт - само натурални продукти! Пластмасова бутилка от 2 литра - ко му плащаш, пък и наше си е!
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хубавата ни бирка е З----ка!
23
0
 
5
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
и запомни едно:шкембето не е от бира, а ЗА бира
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
STELLA ARTOIS !!!95489
21
8
 
6
 
! Отговори
малко акъл преди 4 години
*** е *** ама много ***, налива се с евтина бира и си мисли че утолява жаждата, без да си дава сметка че бирата ОБЕЗВОДНЯВА организма! Напълни големия тумбак с бира и *** като чипс, кремвирши и др, после се чуди що не може да клати довечера жена си, е как да стане като бирата води до импотентност! Ама комшиите като мен не прощават!
20
1
 
7
 
! Отговори
Любител преди 4 години
Онзи ден,след дълъг път и адска жега,реших да се възнаградя с една галонка "Шуменско пиво" и пържена цаца,все едно съм на морето?!Обаче,на следващият ден,рано сутринта,половината от бирата и рибата отидоха до контейнера за смет,където най-вероятно "възнаградих" някой клошар или ром?!?Така,че Госпожата от Съюза на бозоварите да не си прави труда да обяснява неща,които не познава!?!Изгледах сутринта участието и в една от телевизиите,което си беше чиста проба реклама в сезона на бирата и рибата!?
19
0
 
9
 
! Отговори
Blake преди 4 години
Хахаха, самата тая казва: "Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди.", как тогава ще обясни, че основната съставка на голяма част от нашенските "бири" е царевичен грис (не добавка, основна част!!!), а пивни дрожди липсват, това според етикетите на съответните бълвочи? Да не говорим, че обикновено хмел НЯМА, има ЕКСТРАКТ от хмел :)
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вече българска бира! Не ни заблуждавайте! Всичко е на хайнекен, майнекен и т.н.СЪщо така не ни заблуждавайте, че това е бира и то натурална! Всичко е химия!За пример давам следното: В началото на миналата есен, при почистване, съвсем случайно открих половин бутилка(2 л.) бира, която наченахме с един колега в началото на, забележете, по-предното лято. Бира отворена преди повече от година, се оказа почти същата на вкус и цвят. Не бе стояла на слънце, ама все пак е красноречива за състава си
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Все е тая къде и колко си живял! Аз съм обиколил Европа, по кофти бира от нашите няма да намериш. Почти всички са класа над нашите бъркочи. А на повечето места са и по евтини!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе хе, вижте в големите складове по морето как се съхранява бирата и безалкохолните. Всичко е отвън на слънце.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Corona Extra от Мексико е по-добра от която и да е българска бира.