НАП като ЦРУ: Направили рисков профил на всяко домакинство и фирма

Данъчните със специален софтуер за разкриване на укрити налози
6 юли 2019 10:27, Анисия Иванова
160
НАП като ЦРУ: Направили рисков профил на всяко домакинство и фирма
Снимка: Pixabay

Данъчните използват методи на ЦРУ, за да разкриват опити за укриване на налози. От Националната агенция за приходи са направили рисков профил на всеки данъкоплатец в страната – физическо лице и фирма. Като при гражданите рисковият профил е за цялото домакинство, тъй като често парите идват от един член на семейството, но след това се харчат от всички, пише "Труд".

За определяне на рисковия профил на гражданите освен традиционните критерии дали са имали закъснение при плащането на налозите си, и дали са подавали в срок данъчните си декларации за доходите извън работната заплата, от НАП са въвели и редица други критерии.

Сред тях са например образование, възраст, пол и семейно положение. Аако ром без никакво образование е участник в няколко фирми рискът те да бъдат използвани за данъчни измами нараства значително. Всички критерии за определяне на рисковия профил обаче са строго пазена тайна. Чрез създадения рисков профил от НАП много по-лесно и по обективни критерии ще избират върху кои граждани и фирми да бъдат насочени проверките.

Те използват не само методи, но и технически средства на ЦРУ. В приходната агенция имат софтуер, подобен на използваните в ЦРУ, който открива връзките между граждани и фирми, които погледнато на пръв поглед нямат нищо общо.

За целта се използват косвени критерии за свързаност, като например дали няколко фирми са регистрирани на един и същи адрес, дали сключват сделки помежду си, дали са клиенти на едни и същи компании. Например, ако 50 фирми използват услугите на една счетоводна компания и в голяма част от тях са открити едни и същи нарушения, вероятността същият опит за укриване на налози да е използван и в някоя от останалите фирми е твърде голям.

Чрез този софтуер се открива кой е свързващото звено при поредица от много сделки, които целят укриване или източване на ДДС.

От НАП използват и специален софтуер за електронни ревизии. С негова помощ много бързо експертите откриват нарушенията в счетоводството на дадена компания. Като се пестят много часове човешки труд. Използването на този софтуер става по две направления.

При първото софтуерът влиза в употреба, когато при проверка в търговец или заведение бъде открито някакво нарушение или при поискване на подробни данни за продажбите се оказва, че сървърите с информацията са в екзотични дестинации като Макао или на островната държава Филипини. В такива случаи цялата счетоводна информация на търговеца се копира на дискове и след това се анализира от софтуера на НАП.

Второто направление за използване на софтуера е при стандартни проверки и ревизии. Просто дадена фирма дава на НАП дистанционен достъп до счетоводната си информация и софтуерът проверява дали има някакви нередности. За откриването на нередности се използват десетки критерии, които обаче са строго пазена тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Сопкойно, в процес на разработка е и новия софтуер, за облагане с данъци и на вдишвания въздух, и на половите актове......Палр тябват на тая държава, я, от къде ще ги вземат, освем от данъци и "доброволни дарения", гербаджиите друго не умеят...
88
6
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Вкарал съм над 100 к чужди пари в България със собствени сили и средства и НИКАКВА ПОМОЩ от държавата.Тези НАД 100 к се харчат предимно при български търговци и се наливат в български бизнеси. Не смятам, че трябва да дължа данъци за това.Ако някой льольо данъчен започне да ми се ДРЪВЧИ или ПЕНЯВИ, ще реша казуса за 1-2 седмици, като отида и започна да си харча жълтиците в Будапеща или Варшава - там цените са същите като в София, а бирите са в пъти по-качествени.
87
0
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
И после, информацията за успяващите фирми, по места-от Нап-а , право в централата на Герб. Оттам-обратно по места, почва изнудването за дарения или направо за прехвърляне на процент от бизнеса, на функционери на Герб. Чиста работа. Някой току направи 100-300 хиляди дарение, ей така, спонтанно, защото много обича Герберите.И това не са само хора, уцастващи в дъжавните поръчки, а търговци, бизнесмени с производства, и др. Тези, с поръчките-30 до 50% връщат, а с другите-оправят се както могат.
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намирисва ми на фашизъм...
85
1
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Вече и НАП ли подпомага изнудването и прилапването на пари в полза на силните на деня? Само питам.
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те самите са за затовра,но правят профили на всяко едно семейство. Най-лесния начин е да се следи кой си купува стоки на лукса,скъпи коли и туристически дестинаии,не да сезанимавате с глупости.
83
0
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Не питай, Баце Нема да връща 4-млн.лв. на Държавата.
82
7
 
5
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
А, КАКЪВ Е РИСКОВИЯ ПРОФИЛ НА БКП /БСП И КОРНЕЛА, ГДЕТО ИМАТДА ВРЪЩАТ НАД 4-МЛН.ЛВ НА БЮДЖЕТА.?!!!НЕМА ЛИ ДА ИМ ЗАПОРИРАТЕ НЕЩО ОТ ИМОТИТЕ, ЩОТО ТЕ ХИЧ НЕ СА БЕДНИ И НЕЩАСТНИ.ЧЕРВИВИ СА ОТ НАРОДНИ ПАРИ!!!!!!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питаме:Точно кяато на баце ! От едно тесто са замесени !
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РазуменАко чрез труда си докарваш в държавата пари от чужбина, значи си направил предостатъчно за бюджета ни, поне докато той е на сегашния си хал.Да плащаш и данъци, означава да хрантутиш веселия етнос. Докато ти се гърбиш от работа над компютър, онези щракат с пръсти, папат соц.помощи и произвеждат още и още хрантутничета, като на конвейр.
79
6
 
6
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
А, КАКЪВ Е РИСКОВИЯ ПРОФИЛ НАКУРНЕЛКА И МИЛИОНЧЕВА,.... ХАХАХААААА...КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ...??!!
78
7
 
21
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Изкарвам между 7 и 10 к на месец. Нито един лев не давам за данъци.Няма и да давам. Преди един месец бях на екскурзия в Будапеща, наех си едно Ерби Енби и си бачках от там. Изобщо ме БОЛИ ФАРА данъчни, манъчни и т.н. АКО НЯКОЙ ДАНЪЧЕН ПОЧНЕ ДА МИ СЕ ДРЪВЧИ, ДИРЕКТНО ЗАМИНАВАМ ДА СИ ХАРЧА ЗАПЛАТАТА В БУКУРЕЩ ИЛИ В ЧЕХИЯ - НА ЧИТАВИТЕ БИРИЧКИ. Едно мерси няма, че съм вкарал 100 бона чужди пари. НИКАКВИ ДАНЪЦИ НЯМА ДА ВИ ПЛАТЯТова е окончателното ми решение.
77
0
 
29
 
! Отговори
Не разбрах преди 4 години
Спазена ли е нашенската традиция, наложила се през последните десетилетия - на първо място при тези проучвания да бъде баба Пена с пенсията от 200 лева, която обаче си има и гарсониерка?Най-напред натам да се налочат данъчните детективи - баба Пена да не се е свряла да спи в кухнята, а стаята да дава на две студентки срещу наем? ПЛАЩА ЛИ БАБАТА ДАНЪК ВЪРХУ ТОЗИ НАЕМ?!Е, те това е профилът на баш данъчният измамник в държавата. Дръжте го! Какво сте се захванали с горките кръгове от фирми?
76
3
 
18
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
Да ви имам проблемите... Вчера сменях накладки на Ролс-Ройса, вие имате ли представа колко струва поддръжка на РОЛС РОЙС БЕ А?! Плебеи
75
2
 
19
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
Ние от ГЕРБ знаем как се кърпи краден бюджет - пускаме държавните джобаджии НАП да одрусат народа за стотинките им и с парсата покриваме дупките.Чиста работа. Айде чао за сега, че трябва да налея гориво на Бентлито (от скъпото).
74
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че не можаха да открият апартаментите на шефа на МВР Цветанов, шефовете на съда Цачева, Лозан Панов и другите антикорупционни органи.
73
0
 
17
 
! Отговори
Нападжия преди 4 години
Каква значи "нямаме пари!"имате по 2 бъбрека ? А човек както знаем може да живее пълноценно с един
72
1
 
11
 
! Отговори
пой преди 4 години
направено е да оскубят до последно кокошките,които колкото могат снасят на незнайно кой! а за кон оба4е???
71
2
 
49
 
! Отговори
Леля Валя преди 4 години
Всеки нормален човек се досеща, че този инструмент няма да доведе до НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ, защото перачите на пари и крадците на ДДС са вече големи политици с имунитет преяли с власт и пари. Тоя софтуер ще го използват да щавят дребните търговци, които така или иначе едвам оцеляват в тая уродлива икономическа среда - среда в която дерибействат крадци, убийци, изнасилвачи, педофили и какви ли не други рецидивисти, маскирани със скъпи костюми и усмивки под които прозира погледа на психопат нарцис
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП ме може да има тайни...