Радев с оценка: Не машините са виновни, а администрацията!

Президентът видя в поправката удар върху българите зад граница
68

Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията - и по отношение на подготовка и цена на обществени поръчки, и по отношение на организация на използване на машините.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за планираната отмяна на машинното гласуване.

Още по темата
Радев заяви, че е крайно нелепо да се дават непрекъснато за пример другите европейски държави, особено Холандия, в които се били отказали и нямало машинно гласуване.

Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави - тогава, да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване, посочи държавният глава.

По думите му това е удар и по сънародниците ни зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, а всъщност отказът от машинното гласуване отдалечава и електронното дистанционно гласуване. По думите на президента най-вече буди тревога наложилата се практика няколко месеца преди всички избори да се прави ремонт на закона, което, според Радев, затвърждава убеждението, че тук има някаква цел.

На въпрос за дадения днес от правителството мандат за подписване на договорите за покупка на осем самолета Ф-16 блок 70, президентът Румен Радев заяви, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на самолета, така както те бяха разработени в Министерството на отбраната, приети от Министерския съвет и утвърдени от парламента.

Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект, коментира президентът, цитиран от БТА.

Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект, заяви Радев. Според него тоталната доминация на политическите мотиви над оперативните способности и условията за техническа поддръжка на самолета, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, може да обезсмислят проекта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще измрете ве, че да се върнем от чужбина в България и да си направим една истинска държава? Явно липсва нещо - физически сили или умствен багаж на останалите! 30 години и все още не разбирате, че отново ще ви изпързалят на изборите! Е на това му се вика истински деби.лизъм!
29
25
 
18
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
28
5
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
глупостите които изписа за шофьора на самолет са твоя лична оценка която няма общо с реалността и надявам се се базира на 5-те рубли които си получил.... ако ли не .... жал ми е за теб :Д иначе затова че такива като мене щяха да са по лагерите си прав. добре че това време си отиде и такива като тебе с IQ на пудел стават все по малко :Д
27
12
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
що бе "президент избран от Масква и посочен от генерал от разузнаването на КГБ - Решетников" по ли ти се вижда вещ :Д
26
10
 
20
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Този ако си мълчеше, хората нямаше да го разберат колко е глупав.
25
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама много вещ по сички въпроси тоя шофьор на самолет бе :Д
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те суперкомпютър искат да ви купуват,а вие три копчета не можете да натиснете!Имахме комисар по дигитални технологии а пък сме в каменната ера по демокрация
23
6
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Кой те пита, че се обаждаш пак?
22
12
 
8
 
! Отговори
R. Rdev e umen преди 4 години
chovek !!! Govori istini !!!Realnata vlast obache e v ratsete palnata protivopolojnost na general Radev !!!
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са виновни нито машините нито администрацията, виновна е демокрацията. Някоя 70 тодишна баба, като иде да гласува отде ще ти разбира от машините Те му казват бюлетини да не изпаднат червените от парламента той машини искал.
20
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солото в червения оркестър - Нинова, вокал - Радев . Горката публика - децата ни !
19
16
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Прецедентът за пореден път откри топлата вода! Разбира се, че хората са виновни, но какво да се прави, такъв е матриалът. Аз също съм за оставане на машинното гласуване, защото противното означаво точно, че нацията ни затъпява, начело с прецедента!
18
7
 
23
 
! Отговори
Огнян преди 4 години
Този както си седи и каже на магарето чуш.
17
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев или господин Лъжа излъга че ф 16 стрували 3 милиарда и половина лева.Кой лъжеш бе *** ?
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпо!? За машината плащаш при закупуването! За изборната администрация и комисии - при всеки избор и балотаж!
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Белгия, столицата на ЕС гласуват само с машини на север и само с хартия на юг. Евровота където се провежда с машини е с ясен резултат в 20,00 часа, хартиите ги премятат далеч след полунощ.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 - ВМРО няма проблеми с машинното гласуване, те имат интилигетни избиратели, видя се колко си увеличиха гласоподаваемостта. Вероятно сега сключили някоя сделка - Борисов да ги подкрепи за самолетите, и те щат- не щат, трябва да върнат жеста. ИНак тяхната партия по-скоро би имало изгода да има машинно, отколкото да няма.
13
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинното гласуване ни доближава до дистанционното и до електронното гласуване. По този начин ще се увеличи и вота на ДБ, а ще се намали на ГЕРБ . Естествено, че Борисов ще е против.абсурдни са тезите, че Машинното е скъпо - като наемате на максималната цена, вместо да купите машините на минимална цена от българска фирма и да ги държите на склад - така ще е. За Саниране с толкова проблеми имахте 3 милиарда, а за машинно гласуване не можеха да се отделят 100 милиона.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов преди време искаше гласуването да се усложни, за да не могат неграмотни хора да определят съдбата на останалите! Сега подкрепя обратното! Власт!
11
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е - няма го Цветанов, и Герб толкова се притесниха, че ударно започнаха да променят закони, които са приели само преди 3 месеца. Нищо че според Венецианската комисия изборното законодателство не се пипа минимум 7 години.