Така ли е? Парите от гурбет поддържали маргинализацията на обществото

Демографският срив и неатрактивните условия у нас гонят инвеститорите
10 юли 2019 14:50, Анисия Иванова
213

Най-големият инвеститор в България си остават работещите ни сънародници зад граница.  Според данни на БНБ влезлите в страната ни емигрантски пари само за 4 месеца са 400 млн. евро. А пропуснатите ползи за България от липсата на работна ръка се равняват на милиард.

"Тези хора издържат немалка част от българското общество. Те поддържат потреблението и социалния мир. Тези пари поддържат маргинализацията на обществото", коментира журналистът Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът Юлиан Войнов пък отбеляза, че в момент на криза тези пари намаляват, а при бум на икономиката в Европа те влизат в България и подпомагат потреблението.

Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по €3,5 млн. на ден

"Немалка част от обществото разчита на тези пари и не си търси работа. Огромната част от тези хора, които работят на Запад, са избрали да отидат там заради ниското заплащане в страната. За миналата година средствата, които идват от работещи в чужбина българи, надвишават преките чуждестранни инвестиции у нас", заяви Войнов.

Според Илиев недостатъчният размер на чуждестранни инвестиции в България се дължи на демографския срив и условията за развиване на бизнес тук. По думите му може с промяна в законодателството да бъде ускорен процесът на събиране на вземанията.

А на въпрос защо не сме привлекателни за инвеститорите икономистите бяха единодушни, че българският пазар не е атрактивен, няма прозрачни условия за работа, няма правна защита на инвеститора.

"Инвеститорът го интересува сигурна съдебна система - че няма да му откраднат предприятието, и на второ място - потребителското търсене в тази страна. Задължително трябва да се говори за реформиране на бизнес средата", посочи още Юлиан Войнов в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ти дам 100 лева, а ти останеш да работиш в българия, внасяш данъци в България, трудиш се рамо до рамо с мен за подобряването на нас двамата и България ще спечеля много повече от колкото, ако работиш за Германия, плащаш данъци там, нехаеш за България и пращаш жълти стотинки за да "изчистиш" съвеста си. 100те лева можеш и да не ми ги връщаш
89
12
 
44
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименТи взимаш от България заплата 1000 лв. и харчиш 1000 лв. , просто няма как да изхарчиш повече отколкото получаваш ! Тоест колкото вземеш от България ,толкова й даваш ! А аз и такива като мене не получаваме нищо от България ,а пращаме пари на близките си да ги харчат в Бг. ! Разбираш ли колко много печели България от нас ?! Не ни дава нищо ,а в българските банки влизат нашите пари заработени в чужбина ! Трябва да ни миете краката и да пиете водата от легена !
88
5
 
34
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименИскаш да кажеш че ако всички дръпнем в чужбина и пращаме някакви парички в България тя ще заприлича на "белите" държави ???. Хахаха, я се връщай да вземеш четвърти клас по математика.....На практика е така , всяка бедна държава се издига по този начин , Турция също много се издигна от парите на гурбетчиите ! Ти как ще спечелиш повече , ако от твоят джоб ми дадеш 100 лв. и после чакаш малко по малко да ти ги върна или ако не ми дадеш нищо ,а аз от чужбина да ти пращам малки суми ?
87
5
 
43
 
! Отговори
DEM преди 4 години
До привет от ГерманияГлупости! Чиста печалба. Това са оборотни капитали, обложени някъде другаде и с нищо не стимулират рзвитието на: здравеопазване, сигурност, образование, инфраструктура. Това не е чиста печалба, а чисти пари за харчелък. Когато германският ти работодател внася лептите към германските данъчни и здравни служби, виждаш какъв е ефекта. Развито здравеопазване, образование, сигурност, инфраструктура. Живи и здрави да сме всички, но не мога да се съглася с мнението ти.
86
0
 
53
 
! Отговори
Не парите преди 4 години
са виновни за маргинализацията, а затормозяващата данъчна и административна система в България. Ако имаше условия да се развива средна класа в тази страна, малък и среден бизнес, а не НС всеки ден да произвежда обслужващи картелите и мафията бариери можеше тези пари много по-полезни за България. При настоящата ситуация дори мощните компании бягат през глава от страх нищо че имаме най-малкия ДОД от всички в ЕС, защото данък "спокойствие" никъде не е обявен.
85
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияИскаш да кажеш че ако всички дръпнем в чужбина и пращаме някакви парички в България тя ще заприлича на "белите" държави ???. Хахаха, я се връщай да вземеш четвърти клас по математика
84
2
 
46
 
! Отговори
Ботю преди 4 години
До къде СЕ ДОКАРАХМЕ? От витрината на СИВ,до 1989 всички соц. мадами си търсеха "***" за да живеят в България ,а днес сме колахата на ЕС. Преди се подигравахме на румънците колко са гладни и на албанците колко са диви. Отдавна са пред нас защо ли. Ами щот са народ не ***!
83
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали си в чужбина или в България, винаги нормалният човек помага на родителите си. Проблема е че заплатите взети в чужбина са същите като съотношение като тези в България, обаче взетите в чужбина се харчат там, а взетите в България се харчат тук. Така че основно губим за тради това че сте избягали. Виж друг е въпроса, ако забогатеете и един ден се върнете с богатството си в България
82
8
 
43
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
С какво ние емигрантите сме по-полезни за България от вас живеещите в Бг. ?!Вашите заплати са от български работодатели и български банки , тоест българският работодател накуп изтегля сума ти пари ,изпразва банката за да плати заплати ,а след това българските банки чакат обратно парите лев по лев за да се напълни банката отново! А нашите заплати са от чужбина за нашите заплати нашите работодатели не изпразват български банки ! Парите които ние пращаме в Бг. са чиста печалба за Бг. ! ЯСНО ЛИ Е
81
1
 
44
 
! Отговори
ТТТТТТТ преди 4 години
ТАЯ ДЪРЖАВА ОЩЕ ДЪЛГО НЯМА ДА ИЗКАРА КАТО НЕ ПЛАЩАТЕ КАТО ХОРАТА РАБОТНИЦИ НЯМА ДА ИМА НЯМА ДА ЛАПАТЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ И *** ИЗБЯГАХА И ТЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ ЗА ЕФТИННО
80
6
 
44
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименНеадекватен, ти направо в хазната ли ги пращаш тия пари бе ? Браво !!! Не знаех.......Продължавате да се правите на луди ! Тези пари нашите роднини ги харчат в български магазини , след това парите влизат в бг. банки и така пълнят вашата хазна ! За Бг. тези пари са чиста печалба ! Вместо да ни благодарите вие се правите на по-глупави от колкото сте ! Не бъдете неблагодарници , не ви прави чест ! Уважавайте ни понеже част от пенсиите на вашите родители са от нашите пари !
79
12
 
35
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Главния мотив българите в чужбина да пращат на роднините си в бг е роднините да не поискат да дойдат при тях да живеят , Бг-тата хвалят чужбина , оплюват бг че била *** обаче задържат роднините си тук , и после казват ние обичаме родителите си , е щом ги обичате вземете ги в чужбината на хубавото а не се хвалете че ни храните ,
78
0
 
49
 
! Отговори
Белгия преди 4 години
На българската *** й оставя още малко живот - по-големите села като софето , пловдив , варна и други се напълниха с гладни хора от по-малките села , но и те започват да вдигат гълъбите от обора към терминал 2 и белия свят !
77
5
 
39
 
! Отговори
до 94 анонимен преди 4 години
До АнонименТурски вилает и руска губерния! Каква България? - комунистическа! ***!
76
3
 
44
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До SHEFAАбе той ,че няма да схване е ясно ,но все пак реших да му обясня каква е разликата да работиш в България и да си харчиш парите в България и да работиш в чужбина ! Тези пари които ние пращаме за българската хазна направо идват като дар от Бога , пари спечелини в чужбина и харчени в Бг. , пари за които български работодател не си е бръкнал в джоба за да плати заплата , тоест тези пари не са взети от българска банка за да влязат отново в българска банка ! Тези пари са ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА Бг.
75
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияРодината ни е майка Турция а България е мащеха! 5 века ни хранеха и бранеха турците!45 години ни грабеха комунистите!
74
8
 
46
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Българинът е страхливец(повечето причини са известни), затова предпочита да седне(да избяга) на чужда "софра" наготово, дето други хора са се преборили и са дали жертви!
73
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактКато няма тука работа за всички, какво искате от гурбетчиите?Не забравяйте, че Родината е там където има работа! Където работата- там и Родината!
72
3
 
47
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Анонименабе папагали може ли да обясните в какво точно инвестират гастарбайтерите? Каква е разликата, ако човек от Айтос примерно отиде да работи в София за повече пари или в Испания?...................Разбрах ,че акъла ти не стига и затова ще ти обясня ! От Айтос ако отидеш в София , работодателят пак е българин , тоест взимаш от България и харчиш в България ! А ние емигрантите взимаме от чужбина и ги пращаме на близките си да ги харчат в България ! Усещаш ли разликата или пак не схвана
71
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазаруваме в магазина с пари изкарани от Джермания, ама магазина е Джермански и си изнася печалбата в Джермания, където се харчат. Затворен кръг, рийш ли... Барабокича му вика "стабилна икономика".