Така ли е? Парите от гурбет поддържали маргинализацията на обществото

Демографският срив и неатрактивните условия у нас гонят инвеститорите
10 юли 2019 14:50, Анисия Иванова
213

Най-големият инвеститор в България си остават работещите ни сънародници зад граница.  Според данни на БНБ влезлите в страната ни емигрантски пари само за 4 месеца са 400 млн. евро. А пропуснатите ползи за България от липсата на работна ръка се равняват на милиард.

"Тези хора издържат немалка част от българското общество. Те поддържат потреблението и социалния мир. Тези пари поддържат маргинализацията на обществото", коментира журналистът Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът Юлиан Войнов пък отбеляза, че в момент на криза тези пари намаляват, а при бум на икономиката в Европа те влизат в България и подпомагат потреблението.

Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по €3,5 млн. на ден

"Немалка част от обществото разчита на тези пари и не си търси работа. Огромната част от тези хора, които работят на Запад, са избрали да отидат там заради ниското заплащане в страната. За миналата година средствата, които идват от работещи в чужбина българи, надвишават преките чуждестранни инвестиции у нас", заяви Войнов.

Според Илиев недостатъчният размер на чуждестранни инвестиции в България се дължи на демографския срив и условията за развиване на бизнес тук. По думите му може с промяна в законодателството да бъде ускорен процесът на събиране на вземанията.

А на въпрос защо не сме привлекателни за инвеститорите икономистите бяха единодушни, че българският пазар не е атрактивен, няма прозрачни условия за работа, няма правна защита на инвеститора.

"Инвеститорът го интересува сигурна съдебна система - че няма да му откраднат предприятието, и на второ място - потребителското търсене в тази страна. Задължително трябва да се говори за реформиране на бизнес средата", посочи още Юлиан Войнов в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
47
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Родината майка България губила много пари заради нас "предателите" ?!А родината майка знае ли аз колко загубих докато живеех в България ?! Да си имаме уваженията , но щом родината не ме уважава и аз не съм длъжен да я уважавам ! Родината пак да ми е благодарна ,че не съм толкова злопаметен и въпреки злините които съм видял от родината пращах пари на родителите ми ,а те ги харчеха в България и пълнеха българската хазна с пари ! Дори и един цент не заслужава родината , ама както и да е !
69
10
 
37
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ясно е, че като избягат на тях им е по-добре, а тук става по-зле. Колкото и пари да пратят, не могат да компенсират бягството си. Това са фактите.
68
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избягали са,защото не искат и без това краткият им живот да премине в мизерия.Ако управниците и бизнеса не го разберат,ще продължават да бягат.
67
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мои познати изпратиха деца в чужбина да учат и ги издържаха. После децата им започнаха работа, вече не ги издържат, но децата пари не пращат, а ги викат през лятото да им помагат с техните деца, т.е. с внуците.
66
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калпавият материал избяга от България и сега се надува, че без него България загивала!!!
65
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в София и не познавам хора, които да получават пари от чужбина, а познавам много хора с деца или други роднини в чужбина. Аз самият съм изпращал доста пари от България в чужбина и някак си ми е странно, че тук се твърди, че няма такива като мен.
64
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не,не така.Ако не бяха парите от гурбет,и тия които са останали,щяха да избягат.
63
6
 
36
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Годишните загуби за България от това, че тези са избягали в чжжбина е повече от БВП на България. Става дума за над 100 милиарда лева годишно.
62
11
 
38
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименНищо не си пращал , ако наистина родителите са те изнудвали за пари значи не са българи.. Българина колкото и да е зле - никога , ама никога не е в тежест на децата си , оправя се сам както може, дори умира само и само да не тежи на потомците.....Ти така се изказваш сякаш не живееш в Бг. ?! Българите пращат пари не само на родителите си ,а и на братята и сестрите си ! Затова имате недостиг на работници понеже тези българи не желаят да работят , разчитат на парите от гурбета !
61
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно някой не знае какво е това инвестиция.Друг не знае, че ако праща пари на родителите си, с тези пари се ползват само родителите му и парите не се изпозлват за изплащане на пенсии и помощи. Трети си мисли, че само той най-великият праща пари от чужбина в България, а обратното никога не става. Имам много роднини, колеги или просто познати с деца в чужбина и на никой децата пари не пращат, докато обратното се случва от време на време. Пенсионира се, получи няколко заплати накуп и за детето.
60
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, не умеем да работим, ами нали за това има квалификация, период от врем в който инвеститора инвестира в обучаване на хората които след това ще въртят цялото му производство. Не смятам че при положение че една кола се сглобява на поточна линия, българинът не може да завие две гайки или да припасне някоя врата. Мога да кажа за себе си че се справям добре и с готвене, сглобяване, бране на билки, имам книжка, работя с фотошоп и куп други дребни неща които съм научил
59
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
, ако превъртиш 1 лев трил(Ь)он пъти, ще трябва да платиш три пъти повече такси за превод...
58
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гурбета не може да продължи вечно. Възрастните хора рано или късно ще приключат в България, а младите ще се изнесат и не говорят български а други европейски и турски езици и тогава спират и парите от гурбет. Какво следва тогава фалит на държавата или закриване.
57
10
 
37
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Аз с моята кенефчийска заплата от Германия що пари съм пращал на родителите ми докато бяха живи , бедна ви е фантазията ! Тези пари се харчеха в български магазини и влизаха в български банки , с тези пари кой знае на колко пенсионери им се попълваше понсията ?!
56
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Точно обратното е. Работниците са гонени от България, а не инвеститорите. Бягат от България защото в България е защитен инвеститора, докато работника не е защитен."Проблемът е, че никой не е защитен. Нито работника, нито свестния инвеститор. Просперират и оцеляват само мушета и затова и икономиката е такава. Работницете са некомпетентни в мнозинството си, ръководителят изстисква печалба от евтини работници , а не от качествен продукт. Има и изключения , но мнозинството е трагедия.
55
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛева искат да го махнат и вкарват евро.
54
1
 
40
 
! Отговори
изнасяй преди 4 години
аз се изнасям от тази ***, простаците да си остават да видим как ще се издържат хаха
53
3
 
45
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
А бизнес в България не искат да правят не само чуждите инвеститори , а и българите живеещи в чужбина не искат да правят бизнес в Бг. ,защото хората са бедни и нямат покупателна способност ! Преди години мои приятели направиха парички в Германия и решиха да се върнат и да си отворят собствен бизнес в Бг. като си въобразяваха ,че ще щракат с пръсти и ще хванат дядо Господ за т.. ! Дори и година не издържаха в Бг. ,фалираха ,стоките им стояли по рафтовете ! През глава се върнаха в Германия !
52
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това прави лева конвертируем инак ако още да пазаруваме с рубли--и т в стотици милиони както е в русия
51
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати експертите...Ако превъртя един лев през системата на БНБ един трильон пъти, той ще стане ли един трильон