Паметникът на Съветската армия не е военен, не е и руски паметник

Монументът бил построен по българска инициатива
14 юли 2019 07:38,
559

Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина не е военен паметник, той не е и руски паметник. Това е изцяло българска инициатива. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България.

У нас отново се разпали диалогът каква да бъде съдбата на паметника, след като в Русия започна обсъждане за поправка в Наказателния кодекс, която трябва да влезе в сила от декември 2019. С поправката се криминализира "нарастващият брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната ѝ слава”. Става дума за паметниците на Червената армия, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората световна война.

Още по темата

Архитектът обясни, че паметникът е създаден през 1954 г. по случай 10 г. от 9 септември. Той е финансиран, идейно подготвен и разработен от българи.

"Построен е с една сервилност, която изгражда история, несъществувала по нашите земи", допълва архитектът. Той попада на документи от самото откриване на паметника – на 9 септември 1954 г. Във всички вестници е имало хвалебствени статии, за да бъде приет от българското общество.

"Този паметник не е на Съветската армия - освободителка на България, както после е трансформирано, а е бил формулиран като "Освободителка на народите" по света. Съветският войник се представя като защитник на мира, на прогресивното, на работниците и селяните. Всички други твърдения не са верни", категоричен е арх. Борислав Игнатов.

Защо паметникът е обърнат с гръб към слънцето, какви идеи има за неговото консервиране? Гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


559
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
12
 
8
 
! Отговори
Стойно преди 4 години
Баба Ванга рече "Кога маанат тоа паметник тогаа България ке се оправи!"
317
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете тогава на негово място,паметник на Хитлер.
316
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавата на свинската чума,стават чудеса.Избива се родния ***, който и без това е на кота нула.Комунизма е виновен за всичко.Това ни го набиват 30 години и продължават.Стопяваме се като народ,разделени сме.Нищо добро не ни очаква докато ни управляват национални предатели
315
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметника нека си остане ,но задължително трябва да се постави табела която да поясни че съветските войници са изгонили фашисткия авторитарен режим и са го заменили с още по-жесток,окупационен,диктаторски и нечовешки строй!
314
13
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Щом като в София има издигнат паметник на американските пилоти бомбандирали столицата на България ..........
313
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Богомил Коя имперска пропаганда ? На империята на Сатаната ли ? Демагогията скрита зад демокрация ,либерализъм ? Нали им лъснаха задниците в Сирия с ИДИЛ.Целият свят видя лицемерието на ФАЩ, ИЗраел ,С Арабия . Дотам я докараха ,убииците на стотици хиляди евреи ,герои на Украйна . И *** ,демократична ценност . Погнуса !
312
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мазепа Щото не са се били до смърт ,затова наритаха и немци и италиянци ,унгарци ,финландци ,румънци ,съюзниците им от цяла Европа и мръсниците накичиха Червеното знаме над Райхстага ..
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Богомил А ХИТЛЕР,НЕМЦИТЕ , КОЛКО МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ ИЗБИХА ? 20 -30 ?
310
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този съветски паметник е проклятието на столицата ни и позор за България !
309
7
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До До БогомилБроя на предалите се на Вермахта съветски войници е 5.5 млн.- рекорд в световната история. Били са се до смърт....ама друг път.
308
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в България не обичат окупатори. Дори и там бъди по тих.
307
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 343 АнонименЕла в провинцията и го кажи това та да изпиташ народната любов
306
8
 
15
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Русофилите бъркат паметника на съветската армия в София с този във Виена !Докато паметника в София е издигнат от русофилите-продажници от раболепие пред окупатора, то паметника във Виена е издигнат за точно обратното - от благодарност, че Австрия не е окупирана от руските пълчища.
305
12
 
3
 
! Отговори
Нежен полъх преди 4 години
Оставете паметника на мира. Ще го превърнем в демократичен чрез парадите който ще организираме там занапред и ще ги направим традиция за да се обичаме ,уважаваме и гушкаме и да бъдем нежни едни към други.
304
9
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До До БогомилНали точно затова войските на НКВД разстрелват всеки, който се опита да дезертира. Забрави ли тези факти?И въпреки това около 1 милион руснаци се бият на страна на Хитлер.Оправи си статистиката!Днес е лесно да се информира критично мислещият човек.Затова дните на тази имперска пропаганда са преброени.Въпреки превратностите и някои негативни провления, информационната революция променя света към по-добро.Даже арабите прогледнаха, въпреки традициите си.Арабската пролет не е на САЩ.
303
11
 
4
 
! Отговори
до антипендал преди 4 години
Събрал се е, само че и такива като тебе *** има на руската пропаганда, айде отивайте си бе мама ви стара защо киснете на нашата почва, ходете при татарите
302
10
 
9
 
! Отговори
по-често пикане преди 4 години
минавайте, вечер по веднъж по дваж, да се натори руското наследство с удачната течност
301
8
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До До БогомилУмствено недоразвит е този, който не може да анализира случващото се и не разбира, какво движи света, а вярва на утопични идеи и във безкористната политика на"братушките". След Мао, най-много милиони е избил Сталин и далеч по-малко Хитлер. Сталин насърчава Хитлер да нападне Европа и му помага със суровини. СССР напада Финландия, завладява балтийските страни, Буковина и си поделя Полша с Хитлер. След като Хитлер разбира за плана на СССР да нападне Европа, се създава плана Барбароса
300
8
 
14
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Руският болшевизъм е далеч по-човеконенавистен от нацизма, защото посяга на частната собственост, която е икономическата база на свободата.А свободата е главна движеща сила на човешкото и обществено развитие.Това, че има и днес "умствено недоразвити" индивиди, неразбиращи казаната от М.Сервантес преди повече от 400г. велика мисъл, че "Свободата Санчо е най-висшето благо, с което небесата са дарили човека", е основна причина и до днес да сме страдащи.Маркс също не разбира това.Безотговорен ***
299
10
 
5
 
! Отговори
До Богомил преди 4 години
И колко десетки и стотици милиони е "избил" Сталин бе,? Нали това, ако беше вярно, то още в първите минути на нападението от Хитлер на 22.06.41 всички гранични застави и 2 млн. зад тях редовна армия щяха моментално да минат на страната на Вермахта и да направят с тях към Москва да свалят "омразния" Сталин!? Що не е станало това, а са се били до смърт бе, мозък?! Схващаш ли колко си "умен"?