Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Около 50% от тях подкрепят протестите срещу Стратегията за детето
18 юли 2019 07:01, Анисия Иванова
58
Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия, показват резултатите от национално представително допитване, реализирано от Изследователския център "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

През 2015 г. готовност да станат приемни родители изразяваха двойно повече българи. Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се отчита разлика по отношение на населеното място – в селата в най-голям дял са склонни да бъдат приемни родители при определените условия. В столицата, където живеят близо една трета от българите, едва 5% биха станали приемни родители.

Половината (53%) от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства, а 24% са на противоположното мнение. Одобрението е най-голямо сред висшистите (63%).

С намаляване на образователната степен намалява и одобрението към отглеждането на деца в риск от приемни семейства.

Попитани какви са причините децата да се отглеждат в приемни семейства, а не от собствените си родители, най-голям дял от българите (всеки шести) посочват бедността или финансовите проблеми пред родните семейства.

За всеки десети от сънародниците ни проблемът е в липсата на родителски капацитет или "безотговорността“ на биологичните родители. Само 8% от българите отчитат, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7% насилието е причина за настаняването в приемни семейства.

Близо половината от българите (43%) не могат да преценят дали одобряват, или не протестите срещу Стратегията за детето, показват още резултатите от националното допитване.

12% не подкрепят протестите срещу стратегията, а 45% са "за“ тях. Младите на възраст 18-29 г. (53%) и възрастните над 70 години (55%) в най-голям дял не могат да преценят дали одобряват, или не стратегията. Живеещите в областните градове в най-голяма степен одобряват протестите срещу стратегията за детето, показват още данните от проучването.

-----------------------------------------------
Проучването е представително за пълнолетното население във възрастовата категория 18+  сред 1008 лица в началото на юни 2019 г.  Извършено е от "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария,Кой те излъга, че понятието извънбрачно дете е комунистически израз. За всичко ли, което не знаеш, също така упорито твърдиш, че е както ти се струва, че е. Приемните семейства в България са главно от гетата и така са намерили още един начин да смучат пари от нас. Децата също са главно от гетата или българчета със здравни проблеми, които никой не иска да осинови, въпреки че много български семейства искат да осиновят българче.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияМария, мила , това ти го пиша, защото знам какво е, но аз днес имам семейство, имам съпруг до себе си, омъжена съм (повече от 5 години - имам граждански и църковен брак), и се надявам, че ще имаме дете/ деца, което /които ще бъде/ат родено /ни в законен брак Не нападай така българите, защото ти носиш хубаво име, мисля, че си българка, а да нападаш българите - това е много до.лно от твоя страна.Относно извънбранчите деца, *** има повече извънбрачни деца от българите
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемни родители ,това е наглост и свърх либералистична глупост ! Дават на някакви мързели пари ама дали обичат детето или се грижат добре за него ?
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияДне,с за съжаление думите -БРАК, СЕМЕЙСТВО, СЪПРУГ И СУПРУГА , РАЖДАНЕ И ГРИЖА НА ДЕЦА, ВЯРНОСТ МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ - такива думи са възпирети от повечето хора от нашето общество като нещо грозно и ужасно. Ще споделя: аз, моята сестра и братче сме родени от българско добро семейство, което , уви, не е сключвало граждански и църковен брак. Никой не ми е натяквал, никой не ме сочил с пръст, но повярвайте ми, тези деца, родени от съжителството , подсъзнателно чувстват, че са извънбрачни.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПецатаПеца, всъщност българинът много иска да има собствени деца. Ама няма желание.Много си прав.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияДа бе.Статистиката отчита,че над 50 процента от новородените са извънбрачни основно,защото джипситата не сключват брак и всички техни деца са извънбрачни.В селата два пъти повече са извънбрачните новородени.Да не мислиш,че е много популярно съжителство без брак по селата сред българите?Ясно е ,че става въпрос за джипсита.
27
7
 
5
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До Анонимен 26Сиропиталища е имало през 19 век. Сега има социални домове за деца лишени от родителска грижа. И вече не съществува понятието извънбрачни деца. Това е комунистически израз, с който са били дамгосани много хора в комунистическа България. Днес над 50 % от децата са родени от родители, които живеят в партньорство или от родители, които сами отглеждат децата си, което е съвсем нормално.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияДрага, ***.те (дето ги защитаваш) раждат повече от българите, а същите тия кафяви изоставят децата си или пък взимат много социални помощи; българско семейство с 1, 2 или повече деца в края на20 век и днес в 21 век, едва ли е взимало такива помощи от държавата както взимат ***.те. ***.те са най- облагодетелстваните в нашата Родина. И още нещо, ПОВЕЧЕТО от българчетата, родени в БРАК или БЕЗ брак деца са добре обгрижвани от своите и НЕ са изоставени от родителите си
25
0
 
14
 
! Отговори
не е за всеки преди 4 години
- ако си приемен родител - гледаш го ,обичаш го ,привързваш се и изведнъж Край -вземат го и го дават на друг -то реве ,ти ревеш - страдание- ако го осиновиш -същото -обичаш,гледаш и като стане на 18 ти казва -ти си ми никоя и тръгва да си търси биологичната майка и пак страдание
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика здраави българчета за осиновяване няма.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемното семейство е вид детски дом за изоставени деца. Държавата плаща за децата, а тези, които друго не могат, взимат няколко деца (това не е осиновяване), получават доста солидна сума от държавата, т.е. от нас, за да си живеят живота, а децата ги гледат по възможния минимум, колкото да не им ги вземат обратно.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияМила, днес малко с атези българи, които изоставят децата си. Ако има изоставено българче днес в сиропиталищетото, то трябва да бъде дете или на починал/ и родител/и или просто да е със заболяване или пък родители, които нямат пари и възможности, че да се грижат за него. По отношение на извънбрачните деца, да има и такива деца, които са от женен мъж/ омъжена жена и тяхна/техен любовница/любовник.Извънбрачни деца може да са и тези, които не са изоставени, но са родени БЕЗ БРАК деца.
21
0
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Приемно семейство не е осиновяване. Това са съвсем различни неща.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Няма значение,че детото е заченато инвитро-то носи гените на родителите си.С чуждото дете не ги свързва нищо.Ако не можех да имам деца никога нямаше да осиновявам,а щях да си живея без деца.И после имотите ми щяха да ги наследят племенници или деца на братовчеди-т.е деца,с които имам общи гени и предци.А не чужди хора,каквито са осиновените деца.
19
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Май никой не си е направил труда да види какви са децата и какви са евентуалните приемни семейства. Децата са почти всичките от един небългарски етнос, а тези дето са българчета, почти всички имат сериозни здравословни проблеми. Тези дето са съгласни да станат приемни родители в почти всички случаи живеят мизерно го правят заради парите, а на децата гледат като на роби. Осиновяването няма нищо общо в случая и не знам защо го коментирате.
18
10
 
2
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До Анонимен 18Изоставените деца в домове преди повече от 15 години бяха там по всякакви причини, икономически, социални, защото са родени като извънбрачни деца или защото родитлите са декларирали, че не искат да полагат грижа за детето. Днес изоставените деца са малко, защото малко се раждат, а и социалните служби се опитват да помагат. Много от децата отиват в приемна грижа или се осиновяват, но....въпросът беше изоставят ли българите деца: да, изоставят. Не е характерно само за ромите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналистите сте виновни за за негативизма в страната! Само лошо се настройва в хората. А можеше да напишете: всеки трети българин е склонен да осинови дете!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчково изследвване с поръчкови резултати.Нищо вярно няма.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Мисля, че е по- добре и по - човешко да се осинови дете от дом ( стига да е българче) или ако двойката не иска д аосиновява да продължи да прави опитите си за деца ( като прави секс с цел забременяване) , отколкото да се прибяга към ин витро. Ин витрото е ужасно и отрватително, децата ин витро има повече здравословни проблеми от тези деца, заченати и родени естествено.Има немалки случаи в които се използва донорска яйцеклетка , която не е от клиентката а от анонимна дарителка.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияМария, мила, има български деца по домовете по няколко ясни причини- ако РОДИТЕЛИТЕ българи са ПОЧИНАЛИ или само ако единият от тях е ПОЧИНАЛ- ако някой от родителите българи има заболяване и не може да се грижи за детето- ако родителите българи не могат да се грижатИзоставените деца българчета в домовете преди повече от 15 години са българчета с починал/и или болен/болни родител/и или изостававени. Днес, има малък брой българчета в сиропиталищата и много ***