Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Около 50% от тях подкрепят протестите срещу Стратегията за детето
18 юли 2019 07:01, Анисия Иванова
58
Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия, показват резултатите от национално представително допитване, реализирано от Изследователския център "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

През 2015 г. готовност да станат приемни родители изразяваха двойно повече българи. Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се отчита разлика по отношение на населеното място – в селата в най-голям дял са склонни да бъдат приемни родители при определените условия. В столицата, където живеят близо една трета от българите, едва 5% биха станали приемни родители.

Половината (53%) от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства, а 24% са на противоположното мнение. Одобрението е най-голямо сред висшистите (63%).

С намаляване на образователната степен намалява и одобрението към отглеждането на деца в риск от приемни семейства.

Попитани какви са причините децата да се отглеждат в приемни семейства, а не от собствените си родители, най-голям дял от българите (всеки шести) посочват бедността или финансовите проблеми пред родните семейства.

За всеки десети от сънародниците ни проблемът е в липсата на родителски капацитет или "безотговорността“ на биологичните родители. Само 8% от българите отчитат, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7% насилието е причина за настаняването в приемни семейства.

Близо половината от българите (43%) не могат да преценят дали одобряват, или не протестите срещу Стратегията за детето, показват още резултатите от националното допитване.

12% не подкрепят протестите срещу стратегията, а 45% са "за“ тях. Младите на възраст 18-29 г. (53%) и възрастните над 70 години (55%) в най-голям дял не могат да преценят дали одобряват, или не стратегията. Живеещите в областните градове в най-голяма степен одобряват протестите срещу стратегията за детето, показват още данните от проучването.

-----------------------------------------------
Проучването е представително за пълнолетното население във възрастовата категория 18+  сред 1008 лица в началото на юни 2019 г.  Извършено е от "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Викаш по-добре е да гледаш чуждо дете,вместо да си имаш свое чрез инвитро.Това е върхът на идиотията-Природата ни е създала,за да имаме свои деца и трябва да се направи всичко възможно,за да имаш свое дете.А чуждо никога не бих гледал.За какво да го правя като няма да носи моите гени.Единствено бих гледал децата на сестра ми ако се наложи.Но не и чужди.
12
1
 
13
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Бели деца за осиновяване няма. Едни приятели чакаха 2 години за бяло и накрая се примириха с "друго".
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецата" Те българите не искат да имат свои деца вие за чужди сте ги питали "Не говори така. Не всички българи са такива. Има българи,които са бездетни и които искат да имат деца, но поради здравословно заболяване нямат и не могат да имат дете/ деца. Такива двойки българи могат да си осиновят някое сираче българче, а не да изполват ин витро. Има друга част от българите, които не искат да имат деца (което е много егоистично). Друга част от българите имат 1 дете и не искат да имат повече.
10
11
 
1
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До Анонимен 5Мда, българинът не изоставя децата си, за това в началото на демокрацията стана ясно как в домове, изоставени живеят над 70 000 български деца. И свсем не бяха от ромски произход. Сега естествено броят е по-малко, защото раждаемостта е под критичния минимум, а и има алтернативи на домовет. Иначе пак изоставят
9
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Докато майки които изоставят децата си не влизат в затвора нещата няма да се променят. Кафевите са генетично назад и с възпитание няма да стане. Аз не искам моите пари да отиват за издръжка на кафеви.
8
1
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Да отглеждам команчи/роми / !!! Не...
7
1
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Белите българчета ги дават за осиновяване на чужденци. И колкото са по-евро-гей-атлантически насочени бъдещите родители, толкова по-лесно им ги дават. Тука оставят шлаката. А от шлака нищо не става. Е за това никой не ще да се занимава. А за малките населени места това се превърнало в основен начин за препитание. Въпреки, че там няма реална икономика, държавата налива пари. Има бая райони, които може да ги обявим за резервати, същите, каквито има в САЩ.
6
0
 
12
 
! Отговори
Сто преди 4 години
Бих бил приемен родител и без да ми плащат, но никога на малък швед, никога швед!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ген иби възпитание? Вечен въпрос, и емпиричният опит е в полза на гена - вари го, печи го, вложи си в него и обич, и средства, припечелени с цената на цял живот труд - и то ти забива ножа в гърба - то си остава "швед" отвсякъде.Статус на приемни семейства поемат само рoмляни из селата и махалите заради щедрата издръжка на наш гръб - шведчетата пак са гладни, голи и неопитомени, не по-малко опасни за всичко живо наоколо, но нали държавата си е измила ръцете с нашите пари?
4
22
 
4
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
Защо мислите че всички крадци са ***? Колко години ни управляват българи и виждате на какъв хал е държавата. Или българинът е с *** кръв?
3
6
 
27
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Те българите не искат да имат свои деца вие за чужди сте ги питали
2
2
 
29
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Българинът винаги е ценял децата. Още по време на войните е имало храненици, така са казвали. Вземаш сирачето и го гледаш като свое дете. Но това, което имаме сега по домовете не са хомо сапиенс. Приличат, но не са. Един познат осиновиха дете и го заведоха в сащ. Имаха пари, много. Оня ден го заловили да краде от маркета. От кой ли етнос е?
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни познати си осиновиха момиченце защото жената имаше проблеми. Толкова му се радваше и го показваше на снимки като бебе. Виж колко е сладко и мургaво се хвалеше. Аз я питах дали родителите са българи и това беше потвърдено от сиропиталището. Сега е на 14 - диво *** батка, не само ***ами и чеппат *** характер от всякъде, няма оправия ама не могат и да го върнат вече.... късно е за тва