Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии

Без елементарни хигиенни правила сладкото изкушение е рай за микроорганизмите
Обновена: 19 юли 2019 18:59 | 19 юли 2019 12:45, Анисия Иванова
52
Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии
Снимка: Pixabay

От 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, 4 от тях не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В разгара на лятото неправителствената организация решава да провери какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито в центъра на София, условията, при които се съхранява, и хигиената. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бърз начин пробата била поставена в стерилен контейнер и пратена в лабораторията за анализ на храните.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от Асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от Асоциацията.

Според тях резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите, откъдето това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор, коментират от Асоциацията.

Цялото изследване на "Активни потребители" вижте

ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
от големите преди 4 години
най много ме притеснява факта че не се пише име на заведението или фирмата/те което предлагат сладолед с бактерий! притесявам се защото не знам каде е безопасно да консумирам сладолед! и затова ще ходя в супера да си купувам опакован който бог знае какво има вътре! и сега най много се притесявам че този репортаж е направен от неправителски организаций (който бог знае кой са и от кой се финансират) и манипулират много лесно хората!
26
4
 
7
 
! Отговори
Сладосмет преди 4 години
Сладоледа е много вкусно и разхладително нещо.За съжаление е една от най-нездравословните и опасни храни.Повечето сладоледи съдържат цяла дозина вредни за организма съставки.Аз лично съм го спрял . 100 пъти по-здравословно е да си направите например цедено мляко с плодове или мед.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хигиената на продавачите на много места е под всякаква критика. Аз също наскоро се разправях с продавачка, която прибира парите на касата и без да използва ръкавици или да се измива ми сервира фунийка за сладолед... А по морето да не говорим, с мръсните ръце, където забърсва плотовете и се бърше в мазната престилка после гребе в тенджерата с пържените картофи и ти сервира. Никой не следи и няма манталитет и култура, това е цялата работа.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, този в хипермаркета е пълен с химия,че като го изядеш ти става гадно.Не ям никкави сладоледи. Ешерихия коли не води ли до стомашно разстройство? Хората си купават, явно не страдат от подобни симптоми. Това е удар от сладоледите по хипермаркетите.
23
2
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
То и на киф.лата писала статията оная и работа е пълна с бактерии, ама не е останала "на сухо"... Така, че по-леко с внушенията, че е много опасно да ядеш сладолед от улицата.
22
1
 
20
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Защо не написахте на кои фирми са тия сладоледи дето са с бактерии?? От 11 само в 4 нямало бактерии, в тези колички,където са намерени,от ХЕИ ще ги затворят или ще продължат да си продават? Почти всички вериги със сладолед на топки са на фирма "Raffy",другите сладоледи се водят все италиански,,Gelatterie''.Статията има за цел сякаш само да сплаши хората без да информира къде са опасните бактерии.
21
2
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До шматка"Проблема на днешните сладоледи е че в тях няма мляко яйца а всичко е някакви неизвестни субстанции.Ето от това трябва да се страхуваме"и аз точно това имах предвид :) така е при капитализма, ще ядете сладолед без мляко, защото с млякото е скъп и хората не могат да си го позволят, затова и не се произвежда вече сладолед, а само заместители :)
20
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, помя оня сладолед в дълбоките цилиндрични контейнери, дето за да го загребе продавачката влизаше до кръста в него. Натъпкваше три-четири топки "кафяв" и "бял" взети с една лъжица, преплакната в купа с вода. Фунийките пък ги държаха една в друга обърнати с отвора надолу. А какви пуканки и захарни петлета имаше, тригуните и толумбичките, бозата от 3, 6 и 9 стотинки (последната се сервираше в халба), грис халва.....пък оцеляхме без да ни сервират стерилни лъжици и с ръкавици!
19
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Сладоледите са пълни с какви ли не химии. Не е само до хигиената, която очевидно не е най-високата възможна.
18
2
 
14
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Бъркал си Недко в задния двор, па ви поопипал и фунийките... :)
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е сладоледа да е европейски, американски, но не и от Березка.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При хамбургерите проблема е че майонезата например стои отвън , на топло , а трябва бутилката след всяко слагане да се слага в хладилника Пише го на бутилката - '' След отваряне да се държи в хладилник ''А те ги държат навсякъде по цял ден навън
15
2
 
20
 
! Отговори
Хари преди 4 години
Насипен уличен сладолед ? Не бих го препоръчал. По добре опакован, кутия от веригите, отколкото насипен - отгоре кихат , кашлят , падат разни ***. Риск отсекъде.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И лъжичките ли са проблемът? Или сладоледът, че не е сладолед? Има ли вътре истинска сметана, мляко, яйца, естествени овкусители? Истински сладолед последно съм ял в Италия. И - ако щете вярвайте, ама по нищо не отстъпва от оня нашенския от едно време от големите гюмове. И колкото и да бяха ръждиви, колкото и да е било "нехигиенично", не знам някой да се е оплакал. А сега изисквания, наредби и куп глупости. Купиш си нещо и има вкус на трици.
13
1
 
17
 
! Отговори
До бай Тошо преди 4 години
Ти помниш ли сладоледа от 40 ст/после 4/ във малките вафленни фунийки,и този ,,големият" от 80 /после 8/ със квадратните вафлени корички. Всички минаваха през ръцете на продавача ,цял ден.? А сиропите ,който се правеха в момента есенция с една лопатка и после под чешмата се газира-вишнев,ментов ,ябълков,,,истанбулски"-пиехме всички от опашката,от една чаша ,която продавача изплакваше за секунди.Е гати хигиената беше,на никой не му идваше да повдига въпроса по Тошово време.Помним,младо помним!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувам само пакетиран в завода сладолед.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То само сладоледа да беше проблем.... Освен отровите в храната, вижте хигиената по уличните кафе машини с монети, закусвалните, будките за дюнери, хамбургери и така нататък. А колко заведения има, особено по морето, където хигиената е нулева, бедна ви е фантазията...
10
0
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Някой помни ли клипчето, на което продавачка на сладолед плакне канатата във фонтана пред Народния театър?
9
0
 
30
 
! Отговори
гост преди 4 години
носенето на ръкавици от нашите продавачи е криво разбрано понятие!!! Виждала съм как с ръкавици се взимат пари, парцали с които да забършат, пипат с тях носовете си лицето и.... после със същите ръкавици пипат храната!!! Те си мислят, че тези ръкавици предпазват тях, а не нас. Значи трябва да има контрол и да им се обясни на продавачите, че целта на ръкавиците е да предпазят консумиращия от хигиената на продаващия, т.е. кожата му да няма досег с храната, съответно с ръкавици се пипа само храна.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет, но много по-важно е кави ингредиенти влизат в състава на съвременния сладолед. С други думи - изработва ли се сладоледът от натурални продукти или от палмови масла, фруктози, оцветители, затвърдители и тп химически ксенобиотици?Кой ще ни каже истината? С декларацията си за съответствие производителят ще ни каже ли истината или за него е по-лесно и най-важното - по-доходно да ни излъже?

Спонсорирани публикации