Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии

Без елементарни хигиенни правила сладкото изкушение е рай за микроорганизмите
Обновена: 19 юли 2019 18:59 | 19 юли 2019 12:45, Анисия Иванова
52
Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии
Снимка: Pixabay

От 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, 4 от тях не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В разгара на лятото неправителствената организация решава да провери какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито в центъра на София, условията, при които се съхранява, и хигиената. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бърз начин пробата била поставена в стерилен контейнер и пратена в лабораторията за анализ на храните.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от Асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от Асоциацията.

Според тях резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите, откъдето това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор, коментират от Асоциацията.

Цялото изследване на "Активни потребители" вижте

ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Знаете, че най-многобройните жители на планетата са микроорганизмите, буквално сме заобиколени отвсякъде! Всяка секунда нашата имунна защита избива милиони от тях, което е капка в морето... в тая връзка изобщо не могат да ме уплашат подобни изследвания и да ме накарат да престана да си купувам сладолед от уличните търговци! Хубавото е, че така наистина може да се вземат мерки за подобряване на хигиената...
6
1
 
21
 
! Отговори
SDI преди 4 години
Бактериите са най- малкия проблем на сладоледа, който продават. Пълен е с палмово масло и това е основния проблем. Бях си купил наскоро сладолед в пластмасова кутия и понеже ми звънна телефона доста дълго време не ядох от него. Разтопи се една малка част, което означава че е пълен с палмово масло.
5
0
 
22
 
! Отговори
мак преди 4 години
Най-много ме отвращават приборите стърчащи с тази част, която слагаме в устата, пипани от безброй хора. И косите висящи над храната, щото видиш ли, не може да си разваляш прическата. И това, че един и същи човек пипа и пари, и храна, а може да се увеличи персонала, за да се избегне това.
4
6
 
40
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До бай ТошоЕдно време (по твоето) сладоледа го продаваха в ръждясали колички от канти и тогава продавачките даже и не знаеха какво е ръкавица.Пипаха с "мръсните" си ръце кофичките и се бършеха в един пар..цал цял ден.Оживяхме.Хайде нека не драматизираме излишно.Проблема на днешните сладоледи е че в тях няма мляко яйца а всичко е някакви неизвестни субстанции.Ето от това трябва да се страхуваме
3
3
 
25
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Мдаааа а като отидеш на ресторант ядеш с прибори които са пипани от "мръсните"ръце на персонала и сервитьора а да ви кажа и житото как го изсипват в "мръсни" камиони и го разнасят с "мръсни" кораби по цял свят.Съвсем изтрещяхте вече.Как на улицата да се постигне стерилност.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хубавия сладолед е италианския наричан джелато. *** е съвършен.
1
8
 
23
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
такъв е капиталистическият сладолед - пълен с отровни бактерии и буклуци

Спонсорирани публикации