Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян

Той и работодателите му не съдействали на разследването
Обновена: 20 юли 2019 15:07 | 20 юли 2019 10:27,
558
Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян
Снимка: Pixabay

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели, съобщи "24часа". Антимафиотите разследват теча на данни от НАП, при който изтекоха 3% от базата данни на приходната агенция.

20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Още по темата

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп.

“Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре”, питат се разследващи.

До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях.

“Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява”, смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България”.

Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство.

Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си.

Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна” keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ”.

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на гугъл.

Часове след като излезе от ареста Кристиян вече беше активен в мрежата.

В петък по обед той публикува клип на популярна песен, озаглавен “Белезници” и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак”.

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварянето на компютъра не може да докаже невинност, за това няма смисъл да го прави
27
33
 
14
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Не са го изкарали престъпник . Той си е такъв. Ако беше загрижен нямаше да прави нещата публични така че да се злоупотребява с нашите данни . Защо го защитавате?
26
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЯХ ГОТОВА ДА СЕ ВЪЗХЕТЯ И ДА ЗАЩИТЯ, СЕГА СЪМ ОТВРАТЕНА И ПОГНУСЕНА. ТАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ- САМО ДО ПОРТАТА, ВЪТРЕ НЕ.
25
0
 
34
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Мислех да не Ви помагам,но все пак съм Българин!Помолете Другаря Борисов да прокара ръка над "машините"и те ще тръгнат......
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже това поколение харесва "демократичния живот" на Запад аз питам:Защо пичът не хакне някоя западна институция за да се докаже?Поколенията на Прехода имат дефектно суперего т.е. нямат съпричастност към общоприети норми и общност.То такава е целта.Май-,май-, ната им.
23
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В затвора ще си намери *** любовници и ще стане човек от това момче.
22
6
 
27
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 17Аз вярвам, че си убил 10 човека. Трябва да изгниеш в затвора ... Гении ...
21
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво по дяволите означава че не искал да съдейства. Бе бум в ареста, два шамара му обършете на пикльотоо и да видите колко бързо ще пропее.
20
2
 
33
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Няма да се дава много ясно, това е чист шантаж.
19
11
 
8
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Самовлюбко
18
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ти да видиш 16Той ти е откраднал всички поверителни данни, а ти го защитаваш. Това прилича на стокхолмски синдром.
17
51
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този трябва да го хвърлят в затвора и човек ще излезе от него. Този *** е открадна информация на 5 000 000 човека и фирми и вие го защитавате? Ами ако утре изгегли кредити на ваше име или ви продаде имотите с тази информация която има тогава какво правим? След като е толкова силен този защо не посмя да хакне сървърите на американското правителство, че тогава да го видим това *** колко е силно и можещо.
16
10
 
57
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 години
Отказвал да съдейства?!?! А вие какво очаквате, да ви помогне да го натопите ли? Вие го изкарахте най-голям престъпник, а искате съдействие. Адвокатите му казаха - сваляте всички обвинения и тогава съдействие
15
2
 
36
 
! Отговори
лошо преди 4 години
До FckКой да го арестува,та той им дава заплатите на тези търтеи а те даже не ги заслужават.
14
0
 
59
 
! Отговори
до кога преди 4 години
ГДБОП и прокуратурата трябва да докажат престъплението а не други да им свършат работата както са свикнали.
13
2
 
53
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Те отричат,че хлапето ги е обучавало.Е сега то им гледа сеира вероятно....?
12
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изложиха се нещо другарите с тоя набеден за хакер младеж
11
3
 
46
 
! Отговори
ПоДрискооо преди 4 години
Ако има РЕАЛНИ доказателства,че момчето е виновно,нека да понесе цялата строгост на закона.Обаче силно се съмнявам,че с тази показна акция,управляващите успешно приземиха в Тъмния интернет,един супер хакер.
10
7
 
51
 
! Отговори
факт преди 4 години
Разбира се че няма да съдействат,МВР натопи момчето за да прикрие своята некадърност и мързел!
9
5
 
55
 
! Отговори
Fck преди 4 години
Незнам защо още ни занимават с тоя 20 годилен хлапак. Бойко ограби държавата в продължение на десетилетия той що не е задържан?