Нов живот за чинията на Бузлуджа: Ще изготвят ли план за консервацията й?

94% казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента
22 юли 2019 14:10,
72

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty. Предстои да бъде изготвен план за неговата консервация.
Още по темата
От 2014 година насам финансова подкрепа от американската фондация са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън и много други значими обекти.

"Идеята е да се направи обследване на паметника, негова моментна снимка", каза в "България сутрин" Васил Христов от Фондация "Проект Бузлуджа“.

Той подчерта, че българският обект е натоварен с много политическа символика, а проектът се осъществява в партньорство с няколко организации. Всички дейности по реализирането се случват в партньорство с областната управа на Стара Загора.

"Ще се определи състоянието му – всичко, което е било и какво е налично сега", подчерта Христов пред Bulgaria ON AIR."Изучването на паметника в учебните часове е задължително, той е символ на полярност в историята ни", посочи още събеседникът.

Според изследване 94% от запитаните казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента.

"След една години резултатите от направеното ще са публично достояние и ще може да бъдат ползвани за други проекти, касаещи монумента", обясни още той.

Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
4
 
! Отговори
gogo преди 4 години
kplko ot vas sa hodili tam
16
3
 
16
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Май американците са по-верни приятели на "нашта партия любима" от руснаците
15
5
 
8
 
! Отговори
14 преди 4 години
Американеца ще го вземе, ще го обяви за ,,Часна собственост", ще го огради с електрически пастир, ще пусне муфлони вътре в заграденото пространсво да не бягат, а офцете от Партията да не могат да нахлуват там, ще постави охрана и табели с надписи: ,,Часна сопственост!", ,,Забранено навлизането на офчовци в района", забранено преминаването на бариерата! Забранено снимането, силната музика, лова и риболова! Забранен горският секс! Стреля се без предупреждение!" Както е по морето, язовирите, горите
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от БСП пак си намериха бaлъци, опасни са значи.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че тия пари за нищо няма да стигнат дори да се измие тоалетната А и вече най вероятно вече са откраднати
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това може да се консервира най-добре с няколко килца динамит.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да ви се начудя. Аз съм върл антикомунист и тая *** докато и трето коляно не измре, няма тоя Октопод да ни пусне. НО, от друга страна пътувам доста и виждам нации къде по-бедни на история, които ще се изтрепят от всяка керемида и камънак да направят "историческа забележителност" и да печелят. Ми направете един соц ресторант 5 звезди Мишлен със собствен лифт до горе и ще идват хората да ядат автентични соц рецепти. Концерти, изложби и т.н. - стига да има транспорт. Ама тиквун не вдява!
10
0
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ааа, ето с кво американците ша летят до луната. Сеа ша му сложат два турбо биодизелови двигателя и фъъъъррррр.
9
1
 
14
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
С кви пари е строена тая ***?
8
2
 
15
 
! Отговори
Деду Пенчу преди 4 години
Туй ми мяза на тенжера.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма се строеше мащабно, дори и паметниците! Което не прави един паметник по вълнуващ, но понякога мащабът и размерът са от съществено значение! Вижте паметника на Левски в Карлово - Митко партизанчето! Ситна работа - някакъв уплашен човек с пищов в ръка! Сравнете с мащабния Ботев в Калофер на фона на планината - поразително!
6
6
 
3
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Как е възможно да напишете " чинията" ??!!! Неграмотно и в изказа и в писането!!!!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Зорос преди 4 години
Който иска да се изходи, но хората са ви го написали ЯСНО в началото и края на текста - срещу такса! За това става въпрос - дали ще се печели от това нещо като космолет и има ли смисъл някой да вложи пари за това! А априлския полъх интересува само Стас Гърнето от Пловдив и още 5-6 патологични антикомуниста!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметник на социалдемократическото и социалистическото движение.
3
7
 
15
 
! Отговори
.. преди 4 години
Така се отнася БГ към историята си.По време на строежа са загиналя няколко души.Колкото и да не ви сие иска, историятя на БГ е такава. Защо да не се направи паметник? Какво ви пречи? Ако искате кръстете го паметник на глупостта, все-тая.
2
12
 
12
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Да я бутнат.
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубав план за чинията е да и вържем двигатели и да я изстреляме на изток.