Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОскотялЕ къде си тръгнал с тази минимална заплата да купуваш айфон и плазма на изплащане.Кой ти е виновен?
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз 1500 -2000 лева давам само за храна и сметки ако трябва да купувам нещо екстрено съм жив умрял. това живот ли е да бачкаш да плащаш сметки и края на месеца слонче
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоталибани, евробюрократи, хиляди НПО-та и политици популисти, всички те задушават развитието на българската икономика, от къде да дойдат парите за по-високи заплати? След като доходите ни са ниски и това е най-големия ни проблем, е дефинира национална програма за икономическо развитие, да се предприемат стъпки за облекчаване и насърчаване на малки и среден бизнес. С цупене, синдикални глупотевини и избирателно цитиране на статистика, нищо никога няма да стане.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОскотялНе ми се струваш достатъчно умен за да можеш да взривиш нещо с амониева селитра.Затова си и беден.
21
1
 
24
 
! Отговори
Къде... преди 4 години
Къде ги вдигат тея заплати? Аз съм оператор в склад и не, че обвинявам Бойко, но заплатата ми е вдигана точно както той застъпи на власт и от тогава не е. Вдигат ми осигуровките, но заплатата не е пипана. Преди 10 години с 40 лева пълнех количка за пазаруване, а вчера малко сирене, кашкавал, месо и препарат за пране и край....
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000лева много ли са? нищо не са
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стане 3000лв/$ ще видите колко ще ви станат заплатите.
18
2
 
18
 
! Отговори
а преди 4 години
Колко синдиката има в България и колко са техните членове? Каква работа са свършили за близо 30 години техните ръководители, освен да слугуват на държавата? Те не се борят за правата на хората, които са ги избрали, а гледат колкото се може повече да стоят на "върха".Нашите югоизточни съседи казват за синдикатите: "Файда йок!".
17
5
 
18
 
! Отговори
Оскотял преди 4 години
Даже ЧСИ-то е вдигнал ръце от мен. Запорирал ми е къщурката. Голям пък праз. Докато пукна не може да ме мръдне от там. Не бе, работя 6 дни в седмицата, по 8, 9 часа. Ама какво точно да ми вземе като чистата ми заплата е под минималната?! А като усетя, че ми идва времето, ще подготвя една страхотна изненада на бирниците, които нахълтат. Елементарно е да я минирам. Амониева селитра си се продава свободно. Ще е нещо като отмъщение от отвъдното.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оня всеки ден фабрики открива. е какво произвежда тая смотаната държава някой ще ми каже ли
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафиота от Банкя в затвора!!!
14
3
 
23
 
! Отговори
мак преди 4 години
И този факт как се отнася към хвалбите на бб, че всичко е прекрасно, забогатяваме, строи се на поразия, създават се работни места и общо взето живеем едва ли не в рая?
13
1
 
20
 
! Отговори
Ко, ко? преди 4 години
До azКолко получавал българския лекар ?! Я пак, че скоро излязоха едни декларации от лекари с 4...5... милиона годишни приходи!
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бодряшка статия в стил "Работническо дело" Какъв скок на заплатите има 50-60% инфлация на абсолютно всички стоки и услуги които консумираме и ползваме всеки ден.И тва е само последните 4 години.
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам такова усещане - справка порфела ми. Имам обаче друго много трайно усещане - че сме най-зле управляваната държава и то май в целия свят.
10
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 4 години
С това заглавие,ще ядосате слънцето наше,ние сме най-добре,по неговите приказки,и сме върха на сладоледа,кеф ти Халкидики,кеф ти Барселона,живеем си като Симеончовци,с една голяма разлика,не всички.
9
4
 
19
 
! Отговори
безработен преди 4 години
4000 юро и ке мислим дали да се фанем да бачкам
8
28
 
13
 
! Отговори
az преди 4 години
В хамерика. Келнерка получава 12хил. на година и едва живее. Лекар получава250хил. на година и кара порше. Всеки каквото е заслужил. В България. Келенрка във вървежно заведение взима по 2-3хил. на месец. Лекар взима минимална работна заплата. Според мен не скачаха достатъчно по площадите, затова.
7
7
 
34
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Къде точно някой видя скок на заплатите? И преди 5 години получавах 500 лева нето, и днес е същото. Само дето вече работодателя не ме осигурява на 460 лева, а там на 510 или нещо подобно. Но заплатата си ми е абсолютно същата.
6
10
 
11
 
! Отговори
комунист от народа преди 4 години
дайте да направим $ по 3000лв, че нещо ми стана скучно.