Какви точно данни са ни изтекли? НАП ни казва, но след месеци

Това е сложен процес, уверява говорителят на агенцията
Обновена: 30 юли 2019 10:47 | 29 юли 2019 09:00, Красимир Ангелов
88
Какви точно данни са ни изтекли? НАП ни казва, но след месеци
Снимка: Булфото

След месеци ще е ясно какви данни са разкрити при хакването на НАП, призна говорителят на агенцията Росен Бъчваров пред БНТ.

Той обясни, че услугата, която в момента приходната в момента предлага, е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това е първият отговор – има ли изтекли данни - да или не.

Още по темата
Причината за това е, че в момента около 70 млн. записа се сравняват един по един. Този процес се оказва много сложен. Какво точно е разкрито, дали ЕГН, данъчна декларация или нещо друго, ще бъде ясно след няколко месеца, обясни Бъчваров.

Той посъветва и хората какво могат да направят на този етап, за да се защитят.

"Има две-три прости стъпки. Първата е да се сменят всички пароли на електронни пощи, както и персоналния код в НАП. Няма необходимост да се сменят лични карти. Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората. В базите данни на НАП няма пълна информация, а само частична - тоест в НАП няма пълното ни ЕГН", обясни той.

Бъчваров посочи, че почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на тези засегнатите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ пак лъжат - НАП има пълното ни ЕГН.
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак имитация на дейност от страна на ГЕРБ. какво общо има паролата ми на електронната поща с НАП, та така упорито ми повтарят, че трябва да я сменя?! НАП не разполага с паролите ни за електронните ни пощи, така че няма как да са откраднати.
12
0
 
27
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
1, Кризисно заседание на парламента с цел Незабавни закони и мерки за пресичане на измами с продажба на имоти, бързи кредити, банки и тн ! да спрат да ваканцуват 2, този господин Оставка и на цялото ръководство на нап на това действие следва Спешно противодействие ! ,а не дрън дрън
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, за какъв *** да си сменяме паролите на пощите, да не би те да се съхраняват в регистрите на НАП ?
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИ ОЩЕ ЛИ ЩЕ ТЪРПИТЕ ДА ВИ ПРАВЯТ НА ГЛУ ПАЦИ???
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-лошото е, че никога няма виновни. Мънка се как то навсякъде се случвало, то ставали такива неща, какво да се прави. Излиза Слънцеликия, хвърли два-три дебелашки лафа, населението се забавлява и така си стоим стабилно на опашката, та вече дори и румънците ни се смеят. Щом масово изтичане на данни от НАП го вкарват в графата "какво ли не се случва" - направо да закриваме.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко след изборите ще ни кажат и за НАП и на африканската чума по свинете ама може и толкова да ни кажат колкото казаха за Търговският регистър и за животните на Странджа.
7
0
 
41
 
! Отговори
А сега де! преди 4 години
Как не разполагат с пълните егн-та, а проверки се правят с егн?
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво да кажа вече. Абсурд след абсурд. То бива некадърност, но това минава всякакви граници. Май вече имаме нова дума за тоталната липса на мисъл на всякакви нива - стабилност...
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се направят първо научни изследвания в БАН преди НАП да пристъпи към работа. Предполагам ще отнеме десетилетия....
4
0
 
43
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Какви точно данни са ни изтекли? НАП ни казва, но след .. като айдуците ни вземат имотите , колите , изпразнят банковите сметки , изтеглят заеми на наше име ....
3
0
 
50
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Тиквунската администрация за нищо не става ,защото са поставени некадърници от герберистката клика само за пълнеж , тъй като умните отдавна избягана на запад !!
2
0
 
38
 
! Отговори
До бирено мече преди 4 години
За такъв сложен въпрос, поне 1 век трябва да мине, за да научим отговора. А ти- десетилетия... Е много бързаш! Къде го дават то тъй!
1
0
 
47
 
! Отговори
Pen преди 4 години
хахаха тия са много зле! Всички вече разбрахме и видяхме със собствените си очи какво е изтекло а те след месец щели да кажат .....