Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП

Ако се докаже вината им, ги грози затвор до 15 години
25 юли 2019 14:49, Анисия Иванова
104
Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спецпрокуратурата предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП, извършена на 22 юли, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Софийска градска прокуратура обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков и досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура. За престъплението се предвиждат наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Още по темата
Спецпрокуратурата е извършила допълнителни следствени действия, при които са събрани доказателства за наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Георги Янков и на собственика на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители за компютърния пробив на НАП.

Търговският директор на "ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение "Гаранция в пари" в размер на 20 000 лв.

Същото обвинение за подбудител е повдигнато и на собственика на фирмата Иван Тодоров. До момента той не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението в съучастие с Георги Янков и Иван Тодоров, които са подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП(БКП) мина в нелегалност .
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с брадата от снимката прибрахте ли го? Може и той да е хакер.
93
1
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
Какъв съд бе , та тук има ли правосъдие?По-скоро бизнесът им да бъде ликвидиран, съмняваш ли се?
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заподозрените са невинни. Трябва да паднат обвиненията.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Странни разсъжденияВ цял свят стават пробиви , това се знае от всички . НАП са виновни , че въпреки опасността, от това някой да се пробва да направи пробив,те не са направили никакви тестове за сигурност. Вие оставяте ли си жилището отключено , само защото, има закон който забранява на друг да влиза в него , без Вашето позволение?Ако ги бяха направили тези тестове , тогава, щях да съм съгласен с Вас.
90
6
 
5
 
! Отговори
Странни разсъждения преди 4 години
И каква отговорност да търсят на НАП ?! Все едно да ти търсят отговорност, че някой е откраднал колата ти .......
89
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много шум се вдигна и спешно се търси виновник. А НАП и МФ кога ще си поемат отговорността? Престъпници винаги е имало и никой не е застрахован. Но не може с тях да оправдаваме нашата безотговорност и безхаберие? И то на държавно ниво!
88
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали не могат да им отключат компютрите. Какви доказателства имат тогава? "Забравен" лог файл с име "Крисс"? Да не би това "Крисс" да е официялно регистрирана търговска марка че да го смятат за доказателство?
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е олицетворение на хората, които я съставляват. За съжаление , хората явно, не са дорасли за истинска демокрация , и тяхното разбиране за демокрация граничи с свободията. Докато управляващите на свой ред, успешно използват тоталитарни методи,за да контролират тази свободия да не се превърне в анархия. Като резултат, все повече се връщаме към един начин на управление ,от който искахме да се освободим.
86
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаааа, наистина странно е мълчанието на Башбакана по темата. Нали беше тръгнал да кани това "хакерче" в администрацията. Като разбра, че е търсил данни за него и приятелчетата му и заглъхна. :)))
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде се скри Банкянската Тлъстина.Няма ли пак да каже какъв Вълшебник бил Кристиян Бойков.
84
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ДЪРЖАВАТА УТЕСНЕ И СЕ ПРЕХВЪРЛИХА В ЕВРОПАРЛАМЕНТ- МИЛИОНЧЕВА- ЕНП ПРИКРИВАТ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ГЕРБ- А ТЯ ПОДСЪДИМА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ- БАНДИТИ.
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2013Г НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ- КОЙ ВИ ВЕРВА- ДОРИ 20ГОДИШНИТЕ ВИДЯХА ЧЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ И ЗАХВЪРЛЯТЕ.
82
0
 
24
 
! Отговори
СТАНИ ШЕФ преди 4 години
Къде е ББ Откакто каза, че "хакера" бил фокусник, след това не се е появявал по ТВ
81
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕДИ ЧЕРВЕНАТА ОПОРКА БЕШЕ ПОЛИЦЕЙЩИНА- СЕГА ПРОКУРАТУРЩИНА- КОЙ ВИ ВЕРВА БАНДИТИ- ЩЕ ВИ ЗАЩИТАВАТ ДОКАТО ПЛАЩАТЕ, СЛЕД ВАС ПОГРОМ. ФАЛИРАТЕ И УНИЩОЖАВАТЕ ДЪРЖАВНОСТТА- ПОГРОМАДЖИИ.
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕРВЕНИТЕ БИТКАДЖИИ ФАЛИРАХА 13 БАНКИ- 1.1995Г/2.1997Г- КАКВО ОЩЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ЗА ДА ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА- БАНДИТИ.
79
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайна е днешната поредна акция-театър на Гешев в Добрич- арестувал е глабния свидетел срещу Живко Суджука от ГЕРБ. Човека, посмял да подаде сигнал срещу рекета на ГЕРБ с неохота е казал пред Клуб Z, че откакто е подал сигнала срещу бившия местен лидер на ГЕРБ, "вече нямам бизнес - приключи". Полицията днес е снимала присъстващите. Гешев какво цели- да смаже със страх останалите в БГ свободомислещи ли? Няма как! Нека не се предаваме!!!
78
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление не съм в София, иначе и аз щях да съм на протеста. Крайно време е всички почтени хора да се обединим срещу Банкянската мутра, присъдружната му прокурорска шайка и на мама пеевското прасе! Тези хора готвят холокост за почтенните хора!!! Хайде да ги изметем, докато не са ни видяли сметката!!! Не ние, а те са озверели от страх, че идва края на корумпираното им и престъпно управление. Дошло е време за бунт на почтените срещу мутропрокурорите, мутрополитиците, мутроолигарсите и всичките деривати на библиотекаро-сарайската шайка на Решетников!!! Боят настава, тупкат сърца ни, всички на
77
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕДИ ВЗРИВЯВАХА- СЕГА ИЗНАСЯТ ДАННИТЕ НА 5 000 000 БЪЛГАРИ- КАКВО ОЩЕ ЩЕ НАПРАВЯТ...БАНДИТИ.
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА ДОБРЕ НО ПРАСЕШКИТЕ МЕДИИ, КАТО НОВА, БНТ1 ЩЕ ГО УКРАСЯТ И КАТО НИЩО СЕ МОНТИРАТ ТЕЗИ КОИТО СМЕ ПРОТИВ ГЕШЕВ ЗАД ТЕЗИ КОИТО СА ЗА ГЕШЕВ И ЗАБЛУДЕНИТЕ , КОИТО СА МНОГО ЩЕ ПОВЯРВАТ НА ТОВА КОЕТО ВИЖДАТ ДАНО БЪЛГАРИЯ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТАЗИ НАПАСТ НАРЕЧЕНА БОЙКОВИЗАМ И ГЕРБНО СЕГА АКО ЗАДАМ ВЪПРОСА НА ВАРНЕНЦИ ДАЛИ ЗНАЯТ, ЧЕ ИМА ПРОТЕСТ В СОФИЯ НА СТО ЧОВЕКА СИГУРНО ЕДИН ЩЕ ЗНАЕ. ЖАЛКО ЧЕ МЕДИИТЕ КОИТО СА НАЙ ГЛЕДАНИ И КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗЛЪЧВАТ ИСТИНСКОТО ТЕ НИ ЛЪЖАТ , ЗАБЛУЖДАВАТ И МАНИПУЛИРАТ . МНОГО ЖАЛКО , ЧЕ БЪЛГАРИ ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИ