Шефът на "ТАД груп" не съдействал на прокуратурата, не разкрива паролите

Хакерите си избирали фирми, чиито данни да копират
Обновена: 31 юли 2019 13:56 | 31 юли 2019 13:55,
153
Шефът на "ТАД груп" не съдействал на прокуратурата, не разкрива паролите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"ТАД Груп" са избирали фирми, чиито данни да копират, а информацията, свалена от сървърите на НАП, е била предоставена на онлайн издание седмици преди кибератаката да стане обществено достояние. Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията, обяви наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

Тя обясни, че делото и мярката за неотклонение на собственика на фирмата Иван Тодоров трябва да се гледат при закрити врати, защото става дума за "данни, които касаят националната сигурност". Станкова допълни, че се цели да "не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото".

Още по темата
"Собственикът на "ТАД Груп" по никакъв начин не съдейства на разследването – не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата", подчерта Станкова. По думите ѝ служители на фирмата са дали показания, според които "целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани".

По отношение на удара срещу НАП, "около 2 седмици преди ареста на първия обвиняем, данните са били предоставени на сайта "Биволъ”, посочват от държавното обвинение. Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение "Телеграм" между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени.

"Целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност. Това е срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.”, категорична беше прокурор Станкова. Тя отбеляза, че разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена.

"Има данни, че информацията е била предоставена и на други средства за масово осведомяване - Би Би Си, "Ройтерс" - те са излезли и извън пределите на нашата република – това създава голяма възможност да се засегне националната сигурност на държавата", категорична беше тя.

Прокурорът разкри и любопитен детайл, станал ясен по време на разследването. Имало е опит да се хакне сървър на "Поливни системи" с цел влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било елемент от създадената нестабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари