Болничните: 70% или "период на изчакване", а на практика – нищо?

Какво всъщност означава искания "период на изчакване" от бизнеса?
1 авг 2019 09:30,
75

Период на изчакване от три дни искат от АИКБ, в които болничните да не се плащат - нито от работодател, нито от държавното обществено осигуряване. От 2010 г. насам осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. От години обаче бизнесът иска това да отпадне.

"Темата е стара и много сме дискутирали по нея. Тя цели да реши един стар проблем, който възникна по време на финансовата и икономическата криза, когато държавният бюджет и бюджетът на НОИ бяха на голям дефицит", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в "България сутрин".

Още по темата

Той обясни, че причината да се отвори темата отново е внесен в парламента законопроект на партия "Воля", който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване.

"Синдикатите винаги са имали едно становище и то е, че след като работникът плаща своите осигуровки е нормално да получава съответното обезщетение. Да сме точни, терминът период на изчакване означава нищо насреща", коментира Марио Нинов от КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Не може работникът да си плаща осигуровките, а насреща му да има нищо, настоя той.

Той обясни, че синдикатите не са притеснени от това кой ще изплаща обезщетенията, а от това да не останат работещите без една работна заплата в годината, ако се разболеят няколко пъти от грип.

"Проблемът е, че най-масовият използван болничен е до три дни. Той се издава от личните лекари в по-големите случаи и се издава за всякакви заболявания, дори за временни здравословни неразположения", изтъкна Добрин Иванов.

Според Марио Нинов обаче проблемът идва от начина на изчисление на болничните на тези хора, които работят на сумарно изчисление на работното време.

Той посочи още, че е напълно нормално да има ръст на издаването на болничните, тъй като са се увеличили и работещите хора у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Аз пък имам предложение работникът да плаща на чорбаджията за дните, през които се е разболял. Така де, шефчетата губят пари, трябва да им се помага.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в докторите - изписват болнични на който им поиска. И подплати молбата си по приемлив начин.Аз за това не нося отговорност! Искам си пълните обезщетения за дните ми на отсъствие по болест, тъй като аз, лично, нямам фалшиви болнични!
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз искам период на изчакване за осигуровките и данъците ми. За по три дни всеки месец да не плащам. Кво пък толкоз?От 25 години се осигурявам, болничните, които съм ползвала, са за бременност и раждане на децата, един за пневмония и не повече от пет за ОВИ, която точно за три дни ми минава, но през тези три дни не мога да си седя на краката. И какво ще ми кажете, изедници недни, че като редовен платец не мога да разчитам на обезщетения за рядкото пъти, в които ми се налага да ползвам такива?
57
1
 
12
 
! Отговори
И аз искам така.. преди 4 години
И аз искам да спра да си плащам здравните. Така или иначе като отида на докрор със или без здравни - си плащам. Щом някой си иска да прецака болничните на хората - да намали здавната осигуровка и тези пари да ни се дават към заплатата.
56
4
 
6
 
! Отговори
Ново 20 преди 4 години
До до41, анонимен и т. н.Уважаеми няма да падна на твоето ниво и да нарека непознат *** за болничните - който си има брада да се грижи за нея!!!Не може да си създал фирма да си назначил работници и да не се интересуваш за тях!Като не го правиш ще те крадът я с болнични я с друго .Проблема не се решава с замитане под масата, а с решаване!Увеличете сумите за болничен десетократно да видим колкоВелики работодатели няма да уволнят кръшкачите!
55
2
 
2
 
! Отговори
Ами това си е супер преди 4 години
Обявяваш, че ти е лошо, джуркаш си се по 3 дни няколко пъти годишно, може и всеки месец, не е нужно да ходиш на лекар за документ, щото никой няма да ти го плати, не могат да те уволнят-боледувкаш си на морето или си бачкаш някъде /ден година храни/ и пей сърце. Аз съм ЗА. Но без да пипате болничните на майките с деца!!!
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
58 Хайде да не ме уважаваш,Уважавай тоя който ти дава заплатата.Относно другите ти "умозаключения"коментара ЕБля, бля, бля, бля!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ни удържат пари за осигуровки, болничните трябва да се плащат независимо от кой. Ама нали все не са се накрали!
52
3
 
3
 
! Отговори
Ново 20 преди 4 години
До до41,анонимен и т.н.Уажаеми твоя профил вече свети, ти си съвременния Българския индустреалец, който е назначил на работа жена си, любовницата си, майка си и родата и всяко разследване на болничните ще доведе до други *** въпроси за осигуровките, ДДС то...Заради тебе се измислят подобни глупости или може би ти го измисли?
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова в обществения сектор са му намерили цаката. Уж 75% от заплатата ще ти я дават всеки месец, а 25% във вид на бонуси до 4 пъти годишно, но като се разболееш, бонусите ги намаляват според времето, през което си бил болен, а болничните са главно върху 75-те процента и само частично върху бонусите.Частниците са по друг начин - минимална заплата официално и неясно колко на ръка. Като се разболееш, на ръка няма, а болничните са според минималната ти заплата и си загазил отвсякъде.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалишивите болнични не са проблем. Малко са, а и в нормалните държави имаш право просто да кажеш на работодателя, че си болен и толкоз, без болничен. Това разбира се в определени граници. А фалшиви болнични има по целия свят.
49
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Болничният е удобно нещо. Звънкам на личния и от утре съм свободен. Без обяснения!А молбите за отпуски са си разправия - Дали точно сега, пък с колегите да се съобразя, пък край на месеца и т.н. и т.н. ... Дали ще ги плащат или не ми е все тая
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало да се плащат болнични - ами капитализъм, така е при него.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че се издават фалшиви болнични.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48Демокрацията в Гърция няма нищо общо с демокрацията в 21. век.Съвсем други времена, съвсем друг обществен строй, друго ниво на цивилизация, друга държавност...
45
0
 
24
 
! Отговори
крепостни селяни преди 4 години
Докога АИК ще отнема правата на работещите?РАБОТЕЩИТЕ ИМАТ ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВИ ПРАВА?Синдикатите да се разпускат!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ аз съм същия. Българско не купувам, да мре българския робовладелец. Скоро сами ще си работят. А забравих, че ще вземат украинци, молдовци, таджикистанци, да им обират касите, складовете и вилите. Но клона вече ще е отрязан. ... Всичко което се случва, е предвидено от Платон преди 2400 години... демокрацията евентуално деградира в тирания...
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
New 20 Напротив аз не вземам болнични аз изплащам болнични,но високо Ентелегентни изказвания,че всеки един работодател трябва да се превърне в Пъдар,са меко казано ***!
42
1
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Няма абсолютно никаква връзка между демокрацията и капитализма.Капитализъм, империализъм и т.н. ... могат да си съществуват при всякакъв обществен строй. Освен това, има държавен капитализъм, а има и капитализъм на отделни лица.Налапал си се с лафове, които изобщо не разбираш и ги повтаряш като латерна.Давам ти пример за любимия ти катитализъм. В древна Гърция е имало демокрация, но не е имало капитализъм, за какъвто ни говориш тука.Такива ограничени хора като тебе докараха България до тук.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже са толкова нагли , аз си купувам само чужди стоки - по-качествени, по-евтини и не са направени от робски труд , по-добре да потъват парите в чуждестранните фирми ,отколкото при българските робовладелци , дето още искат да плюскат