Болничните: 70% или "период на изчакване", а на практика – нищо?

Какво всъщност означава искания "период на изчакване" от бизнеса?
1 авг 2019 09:30,
75

Период на изчакване от три дни искат от АИКБ, в които болничните да не се плащат - нито от работодател, нито от държавното обществено осигуряване. От 2010 г. насам осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. От години обаче бизнесът иска това да отпадне.

"Темата е стара и много сме дискутирали по нея. Тя цели да реши един стар проблем, който възникна по време на финансовата и икономическата криза, когато държавният бюджет и бюджетът на НОИ бяха на голям дефицит", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в "България сутрин".

Още по темата

Той обясни, че причината да се отвори темата отново е внесен в парламента законопроект на партия "Воля", който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване.

"Синдикатите винаги са имали едно становище и то е, че след като работникът плаща своите осигуровки е нормално да получава съответното обезщетение. Да сме точни, терминът период на изчакване означава нищо насреща", коментира Марио Нинов от КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Не може работникът да си плаща осигуровките, а насреща му да има нищо, настоя той.

Той обясни, че синдикатите не са притеснени от това кой ще изплаща обезщетенията, а от това да не останат работещите без една работна заплата в годината, ако се разболеят няколко пъти от грип.

"Проблемът е, че най-масовият използван болничен е до три дни. Той се издава от личните лекари в по-големите случаи и се издава за всякакви заболявания, дори за временни здравословни неразположения", изтъкна Добрин Иванов.

Според Марио Нинов обаче проблемът идва от начина на изчисление на болничните на тези хора, които работят на сумарно изчисление на работното време.

Той посочи още, че е напълно нормално да има ръст на издаването на болничните, тъй като са се увеличили и работещите хора у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
2
 
! Отговори
Ново20 преди 4 години
До41 а ти явно всеки месец си болен и с моето мнение те настъпах по мазола!Иначе е много удобно едни да работят други да"боледуват" и накрая всички с 13 заплата. Кръшкачите всички ги познаете, но нямате воля да ги сложете на място.
39
0
 
29
 
! Отговори
Както е тръгнало преди 4 години
ще остане единствено ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да си плащаме здравни и социални, а после насреща нищо да не получаваме. Тогава най добре да махнат всички задължителни плащания и всеки да се грижи сам за себе си, колкото му позволява съзнанието и приходите.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз не работя :)И кво ще ми дойдеш на гости да ме следиш ли? Влизаш в частната ми собственост и те почвам с батата и излизаш в 6 месечен болничен ! Пу дано фалират тия измамници
37
0
 
20
 
! Отговори
Луд преди 4 години
До СчетиИ аз им се чудя. Слагаш мама и тате на поточната линия, Жената и любовницата пласмент, а децата счетоводство и маркетинг, а бизнесменО общак. Така и така парите отиват при тях, поне да ги отработят. И болнични няма да взимат.
36
0
 
8
 
! Отговори
До41 преди 4 години
Бре умен бре,чак се чудя как те държат краката с толкова Сиво вещество между ушите!
35
9
 
13
 
! Отговори
Ново 20 преди 4 години
Болен здрав носи! Работодателите да си следят работниците и да уволняват тези с фалшиви болнични.
34
27
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
При капитализма и демокрацията умните и кадърните забогатяват от свободния пазар, само неудачниците и некадърниците са бедни и стават сутрин в 6 да ходят на работа за жалкия надник и искат да им плащат ако са болни. При капитализма и демокрацяита умните и кадърните правят фирми за доставяне на пакети и стават милиардери като Джеф Безос, а некадърниците не могат един пакет да доставят и затова са бедни.
33
4
 
16
 
! Отговори
аз не работя :) преди 4 години
А защо бизнеса да не вземе да си следи измамниците и да не им признава болничния-има това право.На всеки болничен си пише ДОМАШНО лечение - а не на морето. Като не си вкъщи нещо като домашен арест, не ти го признава работодателя и не ти го плаща. Пускай си колкото искаш болнични
32
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно болничните трябва да са 150% върху заплата, а не 70% от нея. При болнични има допълнителни разходи за лекарства, доктори, лечение, ...
31
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията и пазарната икономика е така - работиш, плащат ти минимално, но внасяш осигуровки. Разболееш се, ни заплата, ни болнични ти плащат. Искахте капитализъм, всички го получихме.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаре-капиталисти какво се оказа робите ви намериха цаката на тоталната експлоатация!
29
0
 
39
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ами уволнете работниците и си работете вие бе драги работодатели ! Нали знаете максимата - имаш работник има проблем, нямаш работник няма проблем. Мисля, че така генерално ще решите всичките си проблеми, а пък ако случайно ви трябват хора да работят поканете си родата да ви работят за 560 лева без право на болнични да видим какво ще излезе !
28
2
 
6
 
! Отговори
До29 преди 4 години
Абе що не отидеш да драскаш в някой форум където дискутират-Особеностите на фонетиката и правоговора на Българският език?
27
18
 
3
 
! Отговори
ха преди 4 години
Голям кеф е когато се върнеш от тридневен болничен с тен.
26
5
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Отново въпросителен знак след твърдение. Отново най-отявлена неграмотност.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пак ще гласувам за ГЕРБ, само това заслужавате българите. Протестирате ли, не. Имате ли култура или поне национална идентичност, не. Нещо друго освен, чалга, ракия, кебапчета, да прецакате някой, интересува ли ви, не. Е тогава само ГЕРБ за вас.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко Алеко Абе докога на вас все космоса ще ви пречи??? Май виновен ще излезе Аспарух, че е създал тая държава.
23
4
 
2
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
БОЙКО Е НЕВИНЕН! СПРЕТЕ ДА ГО ОБИЖДАТИ!
22
10
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До ГЕРБ са гадове ... Голяма част от "другарете бизнесмени" са тези дето започнаха бизнеса си с куфарчетата на другаря Луканов, възползваха се от приватизационните бонове на Виденов, за да приватизират за жълти стотинки предприятия като Техноимпекс и Агрополихим ... Най-общо казано това са олигарсите от Прехода, който по думите на Импексова отне толкова много на нейните избиратели ... !!!
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заради масата, която си пуска болнични от мързел, се стига до това