КНСБ с тревога: Ветеринари не стигат, заплатите им ниски!

В БАБХ имало 70 незаети щата, никой не иска да работи
22
КНСБ с тревога: Ветеринари не стигат, заплатите им ниски!
Снимка: Dnes.bg

За ръст на заплатите на ветеринарните лекари в Агенцията по храните настояха от КНСБ.

В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини.

Необходимо е удвояване на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата, коментираха на брифинг президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

Те говориха за социалните аспекти на кризата с африканската чума по свинете, предаде БТА.

Работните заплати в БАБХ са с 250 лева под средната за страната, а има все още специалисти, които получават от порядъка на 660-800 лева, каза Светла Василева.

В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лева, но от КНСБ искат стартово възнаграждение от 1200 лева, за да бъдат привлечени младите хора. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ, но за тях няма кандидати.

Сега лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени - от създаването на агенцията са съкратени 800 души, обявиха от синдиката.

От КНСБ са притеснени и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които могат да останат без работа заради кризата с африканската чума.

"Добрата новина е, че те са осигурени за всички рискове и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда", коментира Пламен Димитров. Той изрази надежда, че повечето от тези хора ще бъдат запазени на работа.

Според него голям проблем е бъдещето на хората в няколко десетки хиляди лични стопанства, тъй като голяма част от тях не са осигурени. Според КНСБ за стопаните също трябва да има някакъв вид подпомагане, тъй като цели семейства ще останат без поминък, а и без обезщетения за безработица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Ами до сега къде бляха тези доктори БАБХ, че допуснаха чумата? Май това е била целта и сега рекет за заплати. Ами според мен и 5 лв не трябва да получават след като е допусната епидемия. Да идат в частна фирма и да бачкат за 650лв да ги видим колко ще издържат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Имало 70 щатни бройки , но нямало кандидати. Пълна лъжа. Тези бройки не се обевяват и са за хора назначени лично от изпълнителния директор на БАБХ , в услуга на " свои " хора . А иначе нова завършил лекар постъпва като инспектор с 650 лева.
19
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Я!!!!..."КНСБ".....?!?!?!Какъв беше тоя скелет и кой го вади от гардероба днес?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмистите в обществения сектор масово са с 600-800 лева заплати. Вискоките заплати не ги взимат програмистите, а едни други, но за тях мълчиш.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то на всички в Бг заплатите са ниски, изключвам програмистите
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сминдух енд чесънДиплома трябва, за да не се налага да ги трепеш.
15
6
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
За да трепеш прасета и диплома ли трябва?
14
1
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Много грешиш. Шуробаджанащината е била най-разпространена в България преди 1944 година, както и сега след 1989 година. Сещаш ли се защо "Калинка" стана нарицателно?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетихте се, значи. То и в другите сектори е същият проблема със специалистите. Могат да работят само ако няма кризисни ситуации.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 44 година, до ден днешен, единственото нещо което бележи ръст, това е броят на шуробадженакорушветчийските стресирани младопенсиониращи се потомствени непрокопсаници и рушветчийстващи некадърници.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият наказателен отряд по ликвидация се казва БАБХ
10
2
 
5
 
! Отговори
мнение преди 4 години
най голямата простотия е създаването на БАБХ-всеки работи това от което не разбира.
9
1
 
14
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
работя в БАБХ-на един индианец се падат по три вожда в София. Повечето вождове там са пенсионери по възраст и стаж но седят до последно и не пускат кокала.От там на Орландовци чак тогава вземат някое наше момче или дъшеря на наш човек.Доката това е така няма да има промяна в работата.Сега ги е страх от уволнение а не им пука за хора и животни по селата.Те са на меко и чисто в София.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То какво ли не беше унищожено от демокрацията....
7
0
 
22
 
! Отговори
съпричастен преди 4 години
Българската ветеринарна служба беше унищожена малко след "демокрацията".Сега БАБХ е пълна трагедия....
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи тревоги, голямо притеснение в това КНСБ. А те какво правят всъщност, освен това, че се притесняват при всеки подобен (удобен) случай?
5
3
 
13
 
! Отговори
AP преди 4 години
То да бяха само ветеринарите да не стигат,а то няма от всичко-накъдето и да се обърнеш все липсва нещо.Само на държавно всичко е наред.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламен(Пелтеков)Димитров одма ще реши проблема,както винаги!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С трици (заплати по 600-800) лева, маймуни не се ловят. Лошото е, че в обществения сектор заплатите са 2-3 пъти по-ниски от заплатите в частния сектор. Официалната версия е за обратното.
2
0
 
10
 
! Отговори
Стрънжата преди 4 години
Пееевски - сви.невъд !!!

Спонсорирани публикации