След чумата: Ще трябват 2 г. да възстановим отрасъла

Микробиолог: Хората са в основата на пренасянето на болестта
26

Африканската чума по свинете продължава да обхваща нови и нови територии. Вече беше регистриран и първи случай на африканска чума в Югозападна България след положителна проба от диво прасе в ловно стопанство "Искър".

"Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума", смята микробиологът Христо Найденски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата. От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга - глобалното движение и вноса на свинско от други държави.

Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твъри, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни микробиологът в "България сутрин".

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата.

По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата обеща обезщетение, но стопаните реално не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева забрани лова в районите с регистрирана епидемия на африканска чума по свинете. Остава обаче в сила обещаното възнаграждение от 150 лева при подаден сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лева за отстрел на дива свиня извън тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а от друга - глобалното движение и вноса на свинско от други държавиЗащо внасяте от други държави?Помагайте на нашите производители.Назначете ветеринари към всяка ферма и голям контрол.Използвайте докато все още има хора желаещи да роботят във животновъдството и земеделието.А не да ядем 20 годишно замразено месо и зеленчуци от другия край на света.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикварските калинки,пеперудки и всякакви там бръмбари взеха да изплюват камъчето,че мафията ни продава заразено свинско от чужбина!Излезе истината че не домашните прасета дето избиха безпричинно са заразата!Няма нито един случай на заразено домашно прасе!Да *** доедин фашисти!
3
2
 
20
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
Нищо няма да възстановявате !!! Зетят трябва да внася дълбоко замразено свинско от USA...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ловния ми район граничи с ловно стопанство Искър. Тая година лов няма да има явно. Ще се стреля като на война и ще се затриват животни. Жалко, много жалко.
1
1
 
25
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
2г ама друг пътУбихте го тоя отрасъл, късно е кумевече не само масове ще се внасят домати ами и месощях да изброя още няколко неща който ще почнем да внасяме масовоно немога да се сетя какво ни останавсичко се унищоживече единственото ни производство е на индийцискоро и тях ще почнем да ги внасяме че и те бегат от тази "държава"