Вегани на протест против "кървавата баня" за Курбан Байрам

За тях месото е болка и страдание, а клането - ненужна варварщина
Обновена: 12 авг 2019 18:49 | 12 авг 2019 18:49, Камелия Цветанова
120

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският вегански съюз организира за втора поредна година протестна акция пред Главното мюфтийство заради мюсюлманския празник Курбан Байрам.

С акцията веганите искат да изразят недоволството си от религиозната традиция да се коли животно на празника от благодарност към Аллах.

"Кървавата баня от жертвоприношения на животни за Курбан байрам е една грозна и несправедлива чудовищност. Убиването на животни заради традиция е нехуманна и ненужна варварщина, нямаща място в 21-ви век“, се казва в позицията на веганите,. Които имат надежда, че протестът им ще предизвика обществен дебат.

В Мека в петък започна годишното поклонение хадж на мюсюлманите, което ще продължи до 14 август, припомня БНР.

Това е най-големият годишен религиозен събор в света, който трае няколко дни и завършва с тридневни празници, предшествани от жертвоприношение на агне или друго животно.

През миналата година веганите протестираха и на Гергьовден в центъра на София с искане за спиране на убийствата на животни за храна.

Протестът им включваше и театрален елемент с "клане” и "опаковане” на живи хора. Всичко това придружено с много изкуствена кръв. Веганите скандираха: "Месото е болка и страдание".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до веганистчето"Какво ли да те занимавам с елементарно биология... и логика!"Права си, не можеш. Далече си и от двете. А какво е "веганистче" и кой е това тук? :)))
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите са прави истинското жертвоприношение става с хора а не разни животни. Животните са просто храна за нас и не минават за жертвоприношения.
69
3
 
8
 
! Отговори
до веганистчето преди 4 години
"Някакви електрически сигнали имали там между клетките", а стига бе! "Ама не било достатъчно да се кажело, че чувствали", да не си ги питал бе "авер"? Ама да знаеш и някакви си там биохимични процеси протичат също, а на всичкото отгоре процесът е аналогичен с това което става в собственото ти тяло. Обаче нали си ни "развит" умник, та си над тия неща! Какво ли да те занимавам с елементарно биология... и логика! То мисленето ти и без това е на ниво детска ясла.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чувствителни душички,кръвта и убийството съществуват откакто и света,с протести не се променя нищо ,уважавам мнението им,но това е просто техен избор на живот ,тези животни които се убиват за ядене изобщо не биха били създадени и нямаше да ги има ако не ги ядяха,да всяка смърт е варварство,но и света не е хуманен, хора към хора се убиват пък камо ли животни
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...понякога е полезно да си види и чуждия опит също, хората имат какво да кажат
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Те пък ни стресират с веганство и суровоядство.."Бил ли си някога веган или суровоядец, за да знаеш изобщо за какво иде реч? Не се стресирай толкова лесно, а наблюдавай чуждия опит
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Кой ви излъга, че растенията нямали нервна система? Някои тревопасни тук да вземат да се образоват," Като гледам, че 8 човека са съгласни с тебе, за какво изобщо си приказваме... :)))))Авер, не само нервна система, нямат дори неврони! Вземи понаучи нещо от биологията. Имат някакви електрически сигнали между клетките, но е силно да се каже, че чувстват. Във всеки случай, далеч не колкото едно животно с развита нервна система
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Няма бре,няма глави на раменете да мислят!Хайде всичко става веган до вегана и..........какво правим?За тези милиарди човешка маса колко обработваема площ..."Това вече е казано и дори дадох линк, който удобно беше премахнат, докато вулгарностите към веганите останаха. Накратко, знае се добре, че производството на месо заема най-много площ и екологично е много по-скъпо от пр-вото на растителни храни. Веганите помагат на планетата, потърси си сам инфо
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това клане на животни е жертвоприношение на бог. Да се откажеш от него значи да пристъпиш божията воля. И бог ще те накаже. Това са малка група богохулници поставили собственото си его над волята божия.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До веганите"ова, че зеленчуците не крещят, като ги режат и, че от тях тече сок а не кръв, не означава че не ги боли! Убийцииии!"Това не означава, но фактът, че нямат мозък и централна нервна система означава, че не ги боли. ПП Нали казахте, че месоядните били по-умни?
61
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не съм им фен за "безмесието",,но в случая са абсолютно прави:--КЛАНЕТО но ЖИВИ СЪЩЕСТВА САМО заради някакъв си "ритуал" дори НЕ Е човешко действие!!!!..Това е...ДИВ АНАХРОНИЗЪМ от Авраамовото време!!!!!!!
60
5
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До Анонимен 63Като не щат да ядат трупове, да ги ядат докато са живи
59
5
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Гледах сутринта веганчето по Нова. Гркото не предполагаше че на среща му ще е по-голяма откачалка и от него. Шеф Петров не го остави да си каже думичките дето цяла нощ ги е съчинявало :)
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си гледат работата,агнето е традиционно по тези земи,както за Гергьовден,така и курбани за здраве си правят хората,така и курбан-байрями.Те пък ни стресират с веганство и суровоядство,което не е типично по нашите земи.
57
3
 
10
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Kade ste kogato isbivat svi.ete na horata I vav fermite.A sega re6ihte da ot4etete deinost BOKLUCI.....
56
6
 
6
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Тия сигурно никога не са яли курбан от овче месо ако са яли от умрели калинки ли е !!!
55
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са платени, не са никакви вегани. Населението от известно време медиите го облъчват с вегански протести. Животните нямат нужда от тяхната защита, ако искат да помогна да се молят за хората които ядат животни, защото ако знаят какво ги чака... А животинското царство няма да пострада от кланиците.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма за един футболен отбор хора :)
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма бре,няма глави на раменете да мислят!Хайде всичко става веган до вегана и..........какво правим?За тези милиарди човешка маса колко обработваема площ трябва да ги изхрани,бре?Джунгли и гори ли ще изсичаме за набавяне и култивиране на площ,колко трактора ще бумкат ден и нощ да ви осигурят растителната храна,бре!Колко пушек ще хвърлите в полза на парниковия ефект!Колко торове,отровни препарати ще се хвърлят за насъщната ви!Тези заводи,които ги произвеждат,какво ще хвърлят в атмосферата.....
52
3
 
15
 
! Отговори
ии преди 4 години
Значи веганите са нещо като шумна секта на вегетарианците.С тези "модерни" простотии почвате нещо много да си вярвате. Може ли да ядем гъсеници или и това е забрането ?