Вегани на протест против "кървавата баня" за Курбан Байрам

За тях месото е болка и страдание, а клането - ненужна варварщина
Обновена: 12 авг 2019 18:49 | 12 авг 2019 18:49, Камелия Цветанова
120

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският вегански съюз организира за втора поредна година протестна акция пред Главното мюфтийство заради мюсюлманския празник Курбан Байрам.

С акцията веганите искат да изразят недоволството си от религиозната традиция да се коли животно на празника от благодарност към Аллах.

"Кървавата баня от жертвоприношения на животни за Курбан байрам е една грозна и несправедлива чудовищност. Убиването на животни заради традиция е нехуманна и ненужна варварщина, нямаща място в 21-ви век“, се казва в позицията на веганите,. Които имат надежда, че протестът им ще предизвика обществен дебат.

В Мека в петък започна годишното поклонение хадж на мюсюлманите, което ще продължи до 14 август, припомня БНР.

Това е най-големият годишен религиозен събор в света, който трае няколко дни и завършва с тридневни празници, предшествани от жертвоприношение на агне или друго животно.

През миналата година веганите протестираха и на Гергьовден в центъра на София с искане за спиране на убийствата на животни за храна.

Протестът им включваше и театрален елемент с "клане” и "опаковане” на живи хора. Всичко това придружено с много изкуствена кръв. Веганите скандираха: "Месото е болка и страдание".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой видя ли на снимката поне един здрав, стабилен, плодовит, истински мъж сред веганите?! Аз не... Ами, правят си антиреклама, само с външния си вид... А жените - напълно изтрещели фанатички. Жал ми е за вас, не за агънцата (те си имат своята роля в цикъла на живота, и кои сме ние да прекъсваме този цикъл?!)
50
6
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ВЕГАН!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чао! Отивам да вечерям. :) Приятна вечер на всички
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистЯаа виж как този път си се научил да ползваш спелчек! :)))
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До некой си"Адолф Хитлер става вегетарианец,"Хитлер е имал много физически и психически проблеми и се е крепял с доста по-силни вещества от месото или алкохола. Пълно е с известни вегани/вегетарианци, например Ганди, Пол Макартни, Далай Лама и пр. и пр
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви излъга, че растенията нямали нервна система? Някои тревопасни тук да вземат да се образоват, но не старо инфо от преди 20 години!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АмиАгресивно и много просташко. Явно месото не ти помага
44
4
 
17
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Спирайте месото бе!Защо обаче ходите да натрапвате непоисканото си мнение на нормалните хора??? Аз да не би да съм дошъл да ви пиля на главата колко е жестоко да откъснеш марулята от земята и да я изядеш жива???Да не говорим, че 99% от веганите са лицемери и тайничко си похапват месо!Спасете марулята - изяжте един веган!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До веганитеТака е, който е бягал от часовете по биология е не знае какво е нервна система
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПравославенВ грешка си и мога да те оборя, но да не се замеряме сега с цитати от Библията, че като гледам тук какъв вулгарен език се държи и какво е нивото... не е място за духовност
41
6
 
17
 
! Отговори
До веганите преди 4 години
Това, че зеленчуците не крещят, като ги режат и, че от тях тече сок а не кръв, не означава че не ги боли! Убийцииии!
40
5
 
15
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Тия са много зле - на Великден са пред Светия синод, на Байряма - пред Мюфтийството ...След като Бог е благословил нещо да се употребява за храна, значи е добро!
39
4
 
7
 
! Отговори
некой си преди 4 години
Ми то... и Адолф Хитлер става вегетарианец, отказва пиенето и цигарите, и видях ме кво сътвори
38
3
 
7
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
Тези зайчовци трява много да внемават
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганист"Трябва да си леко глупав за да станеш веган, колкото си по-веган толкова по-*** ставаш"Я първо преброй правописните грешки, обърни внимание на логиката и на просташките изказвания в долните постове, пък тогава да вадим заключение кой е ***. Ако изобщо ни позволява културата да съдим така
36
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие месоядните, нали твърдите, че сте много умни, защо пишете с толкова много правописни грешки? :(
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потърсете с гугъл как лидерчето им Никола Донев похапва тайно кренвирши с майонеза! То бива лицемерие, ама чак пък толкоз...
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"що не протестират че американците у..."Ами протестирайте бе, хора! И за американците и за абортите, и за каквото се сетите...Те си протестират за месото, това за тях е важно, пък вие си протестирайте за каквото за вас е важно. Като гледам сте задръстили площадите?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гарантирам че родителите им се срамуват от тях,,, милите те ...да си пасат тревички кой им пречи
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"При употреба само на разстителна храна приемаш направо канцерогенните и други вещества директно, а при ядене на местна храна индиректно и пречистено в някаква степен. Къде ги намирате тия "изследвания" ?"Написаното е напълно невярно. Изследвнания - писах пъбмед, на английски, пълно е, и на други места има. Вредата е добре известна