България без хеликоптер за гасене на горски пожар

Единственият се разби през лятото на 2018 г. при учение край Пловдив
Обновена: 13 авг 2019 20:23 | 13 авг 2019 20:10, Камелия Цветанова
45

В няколко зони в страната ни беше достигнат максималния индекс на пожароопасност.

На този фон се оказва, че България не разполага с хеликоптер за гасене на горски пожари, това заяви президентът на синдиката на пожарникарите пред Новините ON AIR.

Сухото и горещо време повиши индекса на пожароопасност до екстремален. Според синоптиците най-голяма вероятност от възпламеняване на огън има в районите на Хасково, Сандански, София и Плевен.

Страната ни няма как да се справи с горските пожари по въздух. Причината е, че вертолетът Ми-17 на военновъздушните сили, който се ползваше за тези цели, се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, тогава загинаха двама военнослужещи.

При гасенето на пожари по въздуха у нас, пилотите получават информация от метеостанцията на BUATSA, мястото откъдето се контролира и въздушния трафик над страната.

Въпреки вятъра пистата на софийското летище остана едно от най-горещите места в страната. Пилотите също трябва да се съобразяват с жегите.

Въпреки жегата проблем с трафика на петте летища у нас засега няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: хеликоптерпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
ЯНИ преди 4 години
Информацията не е вярна.Тази година ремонтираха един и е в изправност.Летя на авиошоуто на графа , юли месец.Ще се ремонтират и още.
29
1
 
7
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
След като разрухата е повсеместна,няма причина авиацията да прави изключение
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме машина за гасене на горски пожари, обаче си имаме Ф16, за да нападнем турците, които пък си имат С400... Изгорели сме със и без хеликоптер.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, ква стана?????Съветските въртолети - Ми-8 и Ми-24 - докато ги имахме, можехме да ги използваме за всичко - и за гасене на пожари, и за доставка на помощи при бедствия, и за евакуация. Летяха при тежки метео условия, при които на западните образци воена техника дори им езабранено да се вдигнт във въздуха!
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не само нямаме хеликоптер за пожари но никой не задава въпроса към шкембе министъра аджеба защо от всичките хеликоптери Кугър летят само един два а другите са на земята ?Нали държавата/ние/ се изръси с едни пари навремето за тях а няма и десет години от закупуването им и дали същото няма да стане и с тенекиите ф-ки М ?Ми направете ги Кугърите пожарникарски ве, така и така за нищо друго не стават даже и в лошо време не летят !!!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да има какво да ядете вие за хеликоптери ми се кахърите.Егати *** племе са тва българите.Гласувайте за оня с кривата глАвА от Банкя и до 6-7 години ще ви фитне до последният ***.
24
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Но пък дадоха 2 млрд долара за снимки на самолети, които я видим на живо, я не, да живее евроатлантизма ;) !!!
23
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Българи, събудете се! Каракачанов и СИЕ ни разказаха играта с тия Ф16 на сто години дето САЩ с един бутон ги приземяват когато си поискат! Разграбването е повсеместно! Крайно време е да изметем тази пасмина, само не се бъркайте, че Месията Славчо Трифонов ще ни оправи! Трябват кадърни и честни хора в политиката! Иначе Терминал2 и чао!
22
3
 
10
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
Ф16 ще гаси пожари и ще бъде линейка в мирни времена. Е, на болния малко ще му се завие свят ама с няколко шамара ще го свестят в спешното!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България от 30 години е БЕЗ ***. За какви хеликоптери, изобщо иде реч?
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганювистан бавно и славно залязва.
19
1
 
20
 
! Отговори
хах преди 4 години
Ще гасим пожари с f16
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние нямаме и медицински хеликоптер, но за това имаме правителствен самолет, а в София е пълно с коли за над 100 000лв.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да отстъпи неговия, нали е пожарникар.
16
3
 
23
 
! Отговори
BG преди 4 години
Милиарди за изтребители, БТР-и, кораби, военни катери и за заплати на хрантутниците от БА има, но за хеликоптери на пожарната няма. Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.... ааа имало, това е нашата родина БЪЛГАРИЯ.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хеликоптер няма-само хиликоптер...
14
4
 
7
 
! Отговори
това ми е работата преди 4 години
До 16Да , така е, но на екипажите им трябва минимум година и половина тренинг.Та с една "птичка'' сещате ли се кога ще стане?
13
4
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Че гасим с F16 ,Бойчето мисли за всичко !!!
12
2
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
До 14Не, не са отишли и в нета има информация от преди два месеца, че заводът в Терем е предал на базата в Крумово един от шестте хеликоптера на които се прави основно обновяване.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе за чих са ви хеликоптери. Нали каракачанската овчарка плати 2.000 000 000 долара за 8 педесегодишни кошници апък хеликоптерите за гасене на пожари им таковайте майната. И цялата кочи, на да изгори на каракачанката ли ще му дреме нали ще гепи 10 % по сделката с педесе годишните кошници. Да ви таковам у племето умре, ло наркоманско и пияндурско.