България без хеликоптер за гасене на горски пожар

Единственият се разби през лятото на 2018 г. при учение край Пловдив
Обновена: 13 авг 2019 20:23 | 13 авг 2019 20:10, Камелия Цветанова
45

В няколко зони в страната ни беше достигнат максималния индекс на пожароопасност.

На този фон се оказва, че България не разполага с хеликоптер за гасене на горски пожари, това заяви президентът на синдиката на пожарникарите пред Новините ON AIR.

Сухото и горещо време повиши индекса на пожароопасност до екстремален. Според синоптиците най-голяма вероятност от възпламеняване на огън има в районите на Хасково, Сандански, София и Плевен.

Страната ни няма как да се справи с горските пожари по въздух. Причината е, че вертолетът Ми-17 на военновъздушните сили, който се ползваше за тези цели, се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, тогава загинаха двама военнослужещи.

При гасенето на пожари по въздуха у нас, пилотите получават информация от метеостанцията на BUATSA, мястото откъдето се контролира и въздушния трафик над страната.

Въпреки вятъра пистата на софийското летище остана едно от най-горещите места в страната. Пилотите също трябва да се съобразяват с жегите.

Въпреки жегата проблем с трафика на петте летища у нас засега няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: хеликоптерпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Айде бе не могат ли да вземат някой от Украйна или
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фи-16 е универсален противопожарен маркуч.
8
7
 
11
 
! Отговори
истината преди 4 години
Миналата година бяха отпуснати 40 милиона лева за ремонт на 6 хеликоптера Ми-17Статията ви е лъжа
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах, ама иначе имаме пари да купим няколко остарели корита Ф16, които при това щели да дойдат след 5 години?! Интересно ако пък американците откажат да ги доставят (вече прибраха парите), тогава нашите керпичи какво ще правят, ще ги съдят ли?Тази сделка беше НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗМАМА в цялата нова българска история, много по-голяма от масовата приватизация и кражбите на еврофондове дори
6
3
 
32
 
! Отговори
КуКлус преди 4 години
Един скапан въпрос ! Как при бай Тошо имахме абсолютно всякаква техника за да се противопоставим на Турция ...да сринем Гърция и да изгасим скапаните пожари в сега скапаната ни държава ? Сега уж сме по добре пък нямаме нищо !? А сега ?
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват ни още бойни самолети. Горските пожари са естествени, защо тръгвате да ги гасите?
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожарите да чакат до 2024...га ша додат златните авиони от ФАЩ...
3
4
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Очаквам да пламне родината ни ......после от САЩ да кажат че Путин е запалил огъня след като не си е изгасил цигарата в Стара Планина !
2
5
 
6
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
ей верно лими дайта да поръчаме 50 хиликоптера още 200 изтребителя и поне 5 самолетоносачанемое се излагаме такаслагаме един малък данък въздох на всеки българин по около 10 000 юро за негои даже ше ги платим кешта кат сме тръгнали такадайте да вземем и поне 20-тина совалкище изпреварим американците за лунна база и ще им искаме наем за луната
1
7
 
14
 
! Отговори
Б.Б. преди 4 години
Разбира се че нямаме за какво ни е ? Горивото е скъпо ! Ще лети хеликоптер за някой дето бил се изгубил в гората ....ми да го ядът мечките аз като си стоя при магнолиите и ме вардят 50 гавази що не се изгубвам а ?