Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%

Оказахме се сред най-толерантните нации, на другия полюс са тези от Северна Африка
Обновена: 19 авг 2019 15:30 | 19 авг 2019 15:28, Камелия Цветанова
152
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%
Снимка: Pixabay

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл",даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията "ще бъде същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър” пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да е пълен хаос.
47
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Стига с тая дискриминация, бе, в ръце, между , ми има и други опции за света, да ни е жив и здрав и да ни слуша.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако светът беше в женски ръце, вече нямаше да съществува.
45
2
 
2
 
! Отговори
До анонимен 44 преди 4 години
Късно бате!Вече ме изтриха.
44
2
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Освен всичко друго, това с вярването е много хлъзгав терен!Ние и за демокрацията вярвахме че ще ни оправи, ама ... гледайте какво стана! :)
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тереза Мей била провал, Меркел била издънка, в Швеция имало изнасилвания... а нас като ни управлява Бате какво? Ние цъфтим, цъфтим... че още малко и ще вържем.
42
4
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Така мислят и говорят понеже е политически коректно и понеже не сме били свидетели на такъв свят. Видяхме какво направи Меркел в Германия, видяхме Тереза Мей, всички знаем какво беше по времето на Х. Клинтън като държавен секретар, видяхме какво направиха с Швеция силно феминистко правителство там и какво продължава да прави. Очевидно запитаните нямат никаква идея от политика просто стрелят на посоки и говорят каквото смятат, че се очаква от тях да кажат.
41
3
 
13
 
! Отговори
Vesko преди 4 години
Ако света се управляваше от жени, нямаше да има войни, а просто много страни, които са си сърдити едни на други и не си говорят ... :D
40
5
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Един лидер не се създава, той се ражда такъв. Жената е нежно създание, тя създадане да носи радост и любов, това е нейната природа, но в реалния свят трябва да се взимат трудни решения, трябва да си решителен, да излъчваш сила и непоколебивост, да реагираш бързо, това е непосилна задача за 99% от жените.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24А коолко неуспешни мъже има? Доста ... виж цялата политическа история на страната от 1000 години насам = мъже много, успехи малко :)
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, като се замисли човек, по-добре министър на туризма да е жена, а не мъж, не ли?
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Защото така са научени. Яяяя питай махленските, дали ще е добре, да са те на власт и 100% ще са за, въпреки, че на всеки е ясноо, че до 1 година, половината население ще е измряло от глад и болести ...
36
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър!"Може, но само ако светът се казваше ПОЛОВ ЧЛЕН обаче.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен абсурд е това твърдение.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако приемем, че половете са разделени 50/50 и като цяло гласуват за себе си, то 9% от жените даже не го вяват.Защо тогава питам аз таз статистика се вее като байрак ?
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То сега малък хаос ли е, че и жени да се намесят в цялата патардия. :-) Бабичката меркелица такива глупости натвори, че не съм убеден дали Европа ще може да се оправи след нейните зулуми. Клинтъница няма да коментираме, защото подпали половин Африка, барабар със Сирия!! Мне мерси от жени лодери!!
32
5
 
15
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Тереза Мей е добър пример, колко лоша идея е жената да бъде поставена на висока ръководна позиция. 3 године не можа да вземе решение, то не беше чудене, то бяха оправдания, обяснения, искания за подкрепа и т.н. - жените важни решения не могат да вземат, особено когато са поставени под натиск. Недай си боже да стане война и да имаме лидер жена - врага ще ни унищожи преди да взели решение как да им противодействаме.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Много удобно, предвид че до преди 70 години жените масово не са завършвали дори гимназия. Най-много някой пансион за "благородни девици".
30
1
 
20
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Предполагам, че въпроса е бил подвеждащо зададен или отговорът е бил подвеждащо тълкуван!Българите не искат повече жени, а нямат нищо против ако жената има качества да заема съответното място! Това е нещо съвсем различно!В единия случай е равенство на половете, което българите винаги са го зачитали, а в другия е заместване на един вид неравенство с друг вид, но пак по полов признак!Така че, айде моля ви се стига с манипулациите!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24Именно. Точно това исках да напиша, но си ме изпреварил. Светът от край-време е в женски ръце и това не го виждат само феминистките.Бих добавил жената на Тръмп, бабчето на Макрон, Клинтънката, Тереза Мей, Бабата-кралица, Шмеркел и ред знайни и незнайни .........