Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%

Оказахме се сред най-толерантните нации, на другия полюс са тези от Северна Африка
Обновена: 19 авг 2019 15:30 | 19 авг 2019 15:28, Камелия Цветанова
152
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%
Снимка: Pixabay

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл",даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията "ще бъде същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър” пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали е хубаво да има повече жени в политиката не знам, ама едно е сигурно бай *** яко го тресат комплексите. Сакън Боже жена му да не печели повече от него, че става страшно!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си Килъри президент на САЩ.... Брррррр.... Меркелица и Мейката - стигат! А да се сещаме ли за Голда Мейр???То вярно, че това не са точно жени, ама ...
6
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също съм на мнение, че в политиката е необходимо да има повече жени.ОБАЧЕ, нормални жени. Не разни откчени кариеристки и елементи като К.Нинова, които ще се ръководят само от собствените си облаги.
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извода е че европейската цивилизиция деградира все повече и повече.
4
2
 
15
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Айде, че и джендарръка чака ред, след това. Да управлява.
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените не са водачи, жените не могат да ръководят хора и да взимат важни решения, малкото изключения само потвърждават правило.
2
5
 
44
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
у женски ръце само едно нещо расте добре
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Див феминизъм.