Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове

Идеята е млякото също да се облага с нулева ставка
21 авг 2019 07:00, Елка Василева
64
Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове
Снимка: архив, Reuters

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас, да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви ресорният министър Десислава Танева за „Труд“.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани.

За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане, обясни министърът.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева.

Според нея с нулевата ставка освен че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни,че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната. И в резултат държавата спечелила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Бай Евстати 11Явно още ми се спи"от тях всяко едно нещо което купите има ДДС реално остават 262 Лв"не е 262 лв а 626 лв
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А свинското месо ?
12
1
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Една хубава идея!
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В по-развитите държави ДДС е нищожно, а преките данъци са по-големи. У нас се прави обратното, предимно за да се създаде комфорт за едрия капитал. Но това е до време, защото така или иначе хората в един момент ще откажат да работят за без пари.
10
0
 
30
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Така и трябва.ДДС реално е данък само за да изглежда че имаме по-малко удръжки на заплати и доход.Нека вземем за пример 1000 лв бруто заплатаслед данъци остават 783 лвот тях всяко едно нещо което купите има ДДС реално остават 262 Лвв държавата влизат 373 лв или около 37% от доходасложете сега акцизи и други данъци и реално 50-60% от дохода на всеки българин се дава на държавата.срещу тези 50% човек очаква да има нещо насрещаама няма
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цонконапротив. Точно в момента е бакшишо-рай по митниците. Вкарват от вън с 0% ддс камион с 20 тона плодове и обявяват че са само 4 тона. Реално веригите и продавачите са задължени да начислят ДДС-то, но няма как това да стане върху стока която по документи не съществува.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
7
5
 
17
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
А с намаляване на ДДС-то единственото, което ще се случи е ударен внос на плодове и зеленчуци и подправяне на документи за произход срещу бакшиш. Закона в България е врата в полето, който иска минава през нея, който не, я заобикаля.
6
3
 
19
 
! Отговори
ДО 1 преди 4 години
БЪЛГАРСКИ ПЛОДОВЕ НЯМА НА ПАЗАРА, ВСЪЩНОСТ С ТОЯ ХОД ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ НАНОВО ТОЯ ОТРАСЪЛ, ЗАЩОТО ХОРАТА ДО СЕГА ОСТАВЯХА ПЛОДОВЕТЕ ОТ ОВОЩНИТЕ СИ МАСИВИ ДА КАПЯТ ПО ЗЕМЯТА ЗАЩОТО НЯМАХА ПОКУПНА СТОЙНОСТ, НО СЕГА ДАЙ БОЖЕ ПАК ДА СЕ ВЪРНЕ БЪЛГАРСКИЯ ПЛОД НА ПАЗАРА
5
17
 
13
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
До активистаОт расовите животни помня, че им ядяхме само кокалите, които се продаваха под формата на рагу. "Хубавото" мляко си беше чиста водица и прясното и киселото. Киселото го цедяхме през тензух и от три буркана получавахме един цедено. Хубавите плодове и зеленчуци ги изнасяха за "братските" страни, а в плод и зеленчука плодаваха само прогнили лук и картофи. Месо, плодове, зеленчуци и мляко ядяхме само при баба и дядо на село, понеже те бяха от "самозадоволяващите се".
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа намалява,няма кой да гледа животни за мляко и зеленчуци и плодове.Свалете ДДС на 15% за всички стоки да живне народа малко,а не такива за тая или оная стока.Дрън дрън на парче пак се работи.Криза иде опомнете се или тояги ще ядете!!!!
3
1
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
КОЙ СЬСИПА РОДНОТО
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПима много голямо предлагане на плодове. Проблема е че нелегално внесените гръцки подбиват толкова много цената че голяма част от родните отиват... за ракия.
1
9
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Кои плодове и зеленчуци ???!!! Вие ги унищожихте ! Кое мляко ??? Помните ли как се изклаха расови животни от ТКСЗС-тата по време на ЛИКВИДАЦИЯТА ?