Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения

До 2100 г. скокът на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C
Обновена: 25 авг 2019 10:56 | 25 авг 2019 07:38, Красимир Ангелов
111
Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения
Снимка: Булфото

Глобалното затопляне ще доведе до повече суша и наводнения в България, обяви климатологът доц. Любов Трифонова в интервю за "24 часа".

"Въпреки общите тенденции не може да се очаква еднаква промяна навсякъде. Климатичните изменения не са свързани само с повишаване на температурите, но също с по-сурови зими, по-чести бури, поройни наводнения и още редица екстремни явления", уточни експертът.

Още по темата
Доц. Трифонова уточни, че от началото на 80-те години на ХХ век се наблюдава тенденция към затопляне, а средната годишна температура на въздуха за непланинската част от страната е нараснала с около 0,9 градуса спрямо нормата за 1961 - 1990 г.

"От средата на 90-те години зачестяват бедствията заради мощни бури. Особено през 2014 г. интензивните дъждове, гръмотевичните бури и силните градушки причиниха сериозни щети в много райони на страната. Това е и най-валежната година през целия период след 1988 г., със средногодишна сума на валежа 1013 литра на квадратен метър", уточни климатологът.

Тя допълни, че горещите вълни през лятото също нарастват значимо от края на 80-те години, а в Югозападна България се наблюдават почти ежегодно.

"Сегашната средна глобална температура е с 0,85 °C по-висока, отколкото е била през XIX век. Всяко от последните три десетилетия е било по-топло от предишното", посочи Любов Трифонова и уточни, че според последните данни на СМО месец юли 2019 г. е може би най-горещият месец в историята, откакто се правят метеорологични наблюдения.

Що се отнася до жегите у нас, до момента температурният рекорд в Садово от 45,2 градуса не е надминат, но от 1987 г. до 2018 г. има 9 години с общо 176 случая на максимални температури над 42 °C, от тях 15 случая са през 1987 г., 64 – през 2000 г. и 76 – през 2007 г.

По думите на климатолога при най-песимистичния сценарий до 2100 г. повишаването на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C. Прогнозира се намаляване на валежите с около 5 - 10% до 2050 г. и 15 - 20% (при песимистичен сценарии – до 40 - 50%) до 2100 г. Не се очаква съществена промяна на валежите през студеното полугодие, но намаляването на летните валежи ще доведе до по-малко валежи през годината като цяло.

Експертът е категоричен, че продължителните и чести горещи вълни и суши ще причиняват още повече вреди на здравето на хората, на екосистемите и селското стопанство.

"Нарастването броя на дните с обилни валежи ще увеличи риска от наводнения. Нови климатични изследвания и прогнози посочват, че за средните географски ширини в северното полукълбо дори при ограничаване на покачването на температурите до 2 °С вероятността за продължителни горещи вълни и последователни дни с проливни дъждове ще се увеличи в сравнение със сегашния период", завърши доц. Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта оправдава средствата ! Значи ненапразно подпалват Амазония ,Сибир. Поддържат парното .
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не се притеснявайте имаме си тецове и ще си плащаме въглеродни емисии докато ни се изясни
73
0
 
1
 
! Отговори
man преди 4 години
идеално, ще садя портокали и маслини
72
0
 
3
 
! Отговори
torongill преди 4 години
Наблюденията ми от последните години са само за София. Най-лошото е, че имаме резки преходи с големи температурни амплитуди. Какво имам предвид:Януари 2017 мисля, че беше, максималните температури се покачиха от -3/-2 до 17/18 градуса в рамките на три дни и се задържаха така още 4-5 дни. Точно колкото снегът да се стопи и дърветата да напъпят. Последва едно ново застудяване, пак рязко, и пъпките замръзнаха. Същото после стана с цветовете. И реколтата от плодове беше буквално никаква.
71
1
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Съмнявам се, че е само с около 1 градус затоплянето.В Германия тече второ поредно наднормено лято и с по-малко валежи. В съседна Полша поне от 5 години се говори, че зимите изобщо не са това, което са били до края на миналия век.В България по мои лични наблюдения температурата е с около 3 градуса над средната за периода 61-90-та. Зимите са по-къси и свършват твърде рано, лятото става все по-дълго, особено краят му се удължава с цял месец в сравнение с преди само 10 години.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не е вярноЛятото не е само авгукг,а и юли и част от юни.Този юли беше най-хладният в моя 44 годишен живот.А август не се отличаваше с необичайни жеги.
69
2
 
0
 
! Отговори
Не е вярно преди 4 години
Миналото лято беше значително по-хладно, а през 2014, басейна на който работя едва не фалира. Този август е един от най добрите почти няма празен ден.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън,дрън.Има цикли в природата.Преди години НАСА била прогнозирала,че пътуваме към ледников период в северното полукълбо.Сега пък ще ставаме екватор.Четох и друга глупост на " учените",че отходното на динозаврите отделяло много метан и те измрели от ледниковият период.
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха твеа лято беше няй хладното от години, чак сега се задържаха няколко по топли дни. тва клима промените са пак да ни събират още данъци!
66
4
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Естествено, че има температурни промени винаги е имало и е наивно да смятаме, че това е нещо ново за планетата. Човешкия фактор обаче е силно преувеличен, специално в частта с въглеродния диоксид, които както знаем е храна за растенията и е много малка част от парниковите газове. Това е начин за повече регулации и за по скъпо потребление, което да замести очевидно евтините фосилни горива, за които ни убеждаваха още 8-те години че са на изчерпване, но всяка една година бележи сврух производство.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аиде откога го чакаме че ни писна от тоя скъп ток
64
10
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Поредното промиване на мозъци
63
7
 
8
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
HARP и подобните му по света се управляват от ционистите и сивите извънземни и контрлират времето с климатично оръжие извършват подземни и надземни опити и съсипват майката земя тези чудовища някой трябва да ги спре иначе марионетките като нашия Тиквар Геноцидов ще изчисти българите от България . Така както е тръгнало с неговите камъни по неговата глава ще стане....
62
6
 
11
 
! Отговори
Радка преди 4 години
"Глобалното затопляне" няма.. ако имаше баш викачите за "Глобалното затопляне"нямаше да си купуват къщи за милиони на крайбрежието с излгед към океана.Обама сега си купува имение с изглед към океана.. CNN медията в САЩ си купи нови офиси на брега... Алгор си купи имоти на брега.... а уж морето и океаните ще ни потопят до няколко години.. сега на кого да вервам?? Едно говорят а друго правят?и гледайте в тубата/watch?v=hDKSkBrI-TM...там човека си го казва
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72Много си *** земи и прочети малко относно климатичните промени и тогава се излагай
60
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, как хем "по-високи температури", хем "по-малко валежи"? Какво се случва с по-големите количества изпарена вода? Превръща се талончета за търкане ли що ли? Малко ме е срам на моменти от българските ЕКСПЕРТИ.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До К. К.ни си връзвай! просто си заработват парите!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще настъпи суша, ако свърши ракията! в средновековието европа оцеляла от чумата, защото са пиели бира и вино!
57
4
 
30
 
! Отговори
Woland преди 4 години
Консуматорския капитализъм ще унищожи цивилизацията. Миналия век са правели машини не да се чупят , а да работят вечно. Например има работещ хладилник от 1930-та година. Има работещи автомобили над 70 годишна възраст и повече. Но днес никой няма интерес от работещи неща , а от консумиране на еднодневки и това е проблемът на обществото.
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко се плаща за лъжи.Що не кажат,че това лято никъде в България не бе отчетена температура над 40 градуса.Нали уж имало глобално затопляне?И това лято нямаше спиране на тежките камиони в жегите,за да не повреждат асфалта,който се размеква при големи жеги.