Пенсионери, но с пари! 40 000 харчат пенсии от чужбина у нас

9000 чужденци пък взимат пенсиите си в България, най-вече руснаци
28 авг 2019 07:00, Красимир Ангелов
31
Пенсионери, но с пари! 40 000 харчат пенсии от чужбина у нас
Снимка: Reuters

Близо 42 000 българи са получили право на пенсия от чужбина, като броят им е нараснал почти двойно за последните 4 години, съобщава "24 часа".

Очаквано повечето от тях си гледат старините у нас.

Още по темата
Отделно близо 9000 чужденци получават пенсиите си в България с посредничеството на НОИ. Над половината от тях - 5426 души са руснаци.

12 000 български пенсионери живеят зад границата и парите им се изплащат там. Българите получават пенсии от 40 държави, най-често от Германия, Испания и Италия.

През 2014 г. работилите навън и добили право на чужда пенсия български граждани са били 25 793 души, а през миналата вече са 41 963, показва статистиката на Националния осигурителен институт, цитиран от изданието.

Средната пенсия на гурбетчиите по данните на НОИ е 235,43 лв. Важно уточнение е обаче, че това е само сумата, която се изплаща от българския институт. Останалите пари, натрупани от осигуровки в чужбина, се изплащат от местния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
никому нищо! преди 4 години
Когато работихме за родината бяхме герои и орденоносци а сега едно голямо нищо!
23
2
 
10
 
! Отговори
славейкоо преди 4 години
ДО Володя Поселников - след края на втората, цял свят тръгва срещу СССР. Единственият изход е ВЪОРЪЖАВАНЕ за защита. Няма нападната страна от РУСИЯ ! Но САЩ използвайки глупостта на бившите соц страни с ПАРАВАНА НАТО вече в на границите на РУСИЯ. В последно време САЩ разбират че ножа е до кокъла, и пращат натовци да дразнят руснаците. Дано не стане страшно, че америка ще разбере , че славяните не са никак *** !
22
1
 
4
 
! Отговори
съвременната Българи преди 4 години
Нейните строители са ГЕРБ-обединените комунисти! Слава на Герб - слава!Строителите се изнесоха в чужбина бягайки от социалистическия рай на Бойко.......
21
0
 
9
 
! Отговори
Сътворението на соца преди 4 години
До КЛЕТВАТАТова сътворихме за 70 години социалистическо строителство с кървав труд!Децата ни ги превърнахте в емигранти а нас строителите ни оставихте да измрем!
20
2
 
3
 
! Отговори
НЛЕТВАТА преди 4 години
РЪЦЕТЕ МИ ДА ИЗСЪХНАТ АКО ВЗЕМА ОТ ДЕЦАТА СИ ПАРИ!! - освен при крайна нужда...
19
9
 
4
 
! Отговори
Руски трол преди 4 години
А защо почитаемото правителство не конфискува пенЦите на тия национални предатели, напуснали род и родина и сега вземащи маса пари.От къдя на къдя, ба! Дават лош пример на "МАТРЯЛА" в БГ, живеещ с 200 лева....
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половин милион са хората вземащи пенсии от чужбина в България Второ както има хора с 200 лв пенсия така има и пенсионери с имоти на Витошка Трето все повече и повече пенсионери работят и това им начислява към пенсиите Четвърто има хора ,които правят RBB
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРИТЕ КОИТО ЕМИГРИРАХА И СЕГА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО. А ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАТА И РАЗЧИПАХА НА ДЕБИЛИЗИРАНИ МИЛИЦИОНЕРИ, МУТРИ И КОМУНИСТИ ЗАГУБИХА.
16
2
 
19
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Страшно, но факт!Калашников за всички политици и мутри в Родината!
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноооо ясно баткииииии!Тва е схемицата - направи парички, земай некви помощи пенсииинор чъжнина и яййййдяяяяяя! ПУ цял ден ша пера кючеци и ша страдам с пръсти и ша пияни шанса кефя на живота ... тувя е баткиииии!
14
5
 
2
 
! Отговори
Володя Поселников преди 4 години
Тавариши, пуснали са луканка в бакалията! Тичайте бързо, пазя ви ред!
13
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
след време двойното "доброволно" пенсионно осигуряване са частни фондове (мутри) които ще трябва да връщат все повече пари на новите пенсионери- ТОГАВА ТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ! После държавата по сегашният закон ще обезщети пенсионерите само 20% от откраднатото!! Такъв е закона!
12
1
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Който остане да работи в Бг и чака БГ пенсия - е мърт-вец! България не е за българските работници- единственият шанс да оцелеете в БГ е -ако взимате поне минимална пенсия от чужбина 600 евро! Тук ще бъде страшно! Повечето останали българи ще получат не повече от 500-лв пенсия- Бягайте докато сте млади- или ще умрете на старини от мъки глад и липса на пари за лекарства и медицинска помощ- в БГ нищо ВЕЧЕ НЕ Е БЕЗПЛАТНО- НЯМАШ ЛИ ПАРИ- НЯМА БОЛНИЦА ЗА ТЕБ!
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално- баща ми цял живот плаща данъци тук, но има един период от 6-7 години, в който работеше по проект в Германия и от там взима пенсия. Тук пенсията му е 950лв. (който си е плащал данъците, а не е грабил под масата е така), а от Германия- взима около 800 евро. Майка ми е по същия начин, но тя работи по проекти в Канада и Австралия. "Млади" пенсионери са- наскоро се пенсионираха. Имат голям стаж, както и добавен такъв от висше образование и, когато не си взимал под масата, е така.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Специално ти пиша на теб ,коментарът ти е лишен от логика и реалност В България има 400 хиляди работещи предприятия ..къде мислиш че са заети 3.1/2 милиона българи бе ..извади от тия 3 млн държавните служители и обясни от къде идват 2.7 милиона работни места ?Не пиши глупости
9
0
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Нои- бъди патриот ,*** преди пенсия
8
21
 
16
 
! Отговори
италиански пенсионер преди 4 години
България е рай! Само тука мога да лашкам 12-13 годишни българки за кутия кока-кола и две цигарки. С пенсията си едва ли мога да преживия две седмици в Италия, но тука живея като кралят на кралете!Аморе Булгариа!
7
0
 
33
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
СЪОБЩЕНИЕ НА САЙТА НА НОИ: Който не доживее до пенсия ще бъде кремирен и ще доработва като пясъчен часовник
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се насажда,че щом си пенсионер,значи трябва да си беден?Същото е за инвалидите.В Европа няма такава дискриминация.Това,че в БГ не им се дава достатъчно не значи,че е правилно.
5
3
 
52
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
България няма вече никаква индустрия,защото шиенето на *** и потници при робски условия с чужди суровини не е индустрия.Аутсорсинга и колцентровете не са индустрия.Нямаме вече електроника ,химическа,електротехническа,корабостроене,машиностроене,транспортно машиностроене.Нямаме даже консервна промишленост,която да работи с български суровини.Не съм чул да има памуко и вълнено тъкачни заводи,защото няма български суровини.Затова правителството разчита на пенсиите на хората работили в чужбина