КЗП започва проверки, ще следят ученическите стоки

От комисията ще следят и стоките в електронните магазини
Обновена: 5 сеп 2019 14:30 | 5 сеп 2019 14:28,
3
КЗП започва проверки, ще следят ученическите стоки
Снимка: pixaBay

Комисията за защита на потребителите започва проверки във връзка с новата учебна година. Вниманието ще бъде насочено към най-често купуваните стоки в този период - ученически пособия, раници, различни комплекти, дрехи, обувки и др.

"Проверките са свързани с действащия на територията на целия ЕС стандарт за безопасност, който въвежда редица изисквания, на които детските облекла трябва да отговарят", обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов за БНР.

При предишни проверки комисията е забранявала продажбата на облекла заради наличието на по-дълги от допустимото връзки или на дребни елементи, които могат да доведат до задавяне на по-малките деца и дори до по-сериозни инциденти.

Малкият размер на повечето ученически пособия не освобождава търговеца от задължението му да предостави цялата задължителна информация – от цената, през характеристиките на артикула, до неговия производител.

В рамките на кампанията ще бъдат извършвани и проверки на търговци на обувки за деца в ученическа възраст.

"Едно от най-важните неща е свързано със самата материя, в случая – кожата. Важното е хората да бъдат информирани за реалния състав на продукта. Има една особеност – задължителни са пиктограмите, които представляват с информация за това от каква материя е произведена всяка една от трите основни части на обувката", обясни Маргаритов.

И тази година при раниците ще се следи за верността на твърденията относно техните характеристики. Маргаритов даде пример със случаи, при които са рекламирани раници с дишащ и ергономичен гръб, но търговците не са успявали да докажат наличието на тези характеристики.

През последните години родителите предпочитат да пазаруват онлайн всичко необходимо за учениците. Затова КЗП ще следи предлагането на тези стоки и в електронните магазини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
За дрога ще ги следят ли?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закъсняхте. Тези проверки е трябвало да започнат пред 2 месеца. Никой не чака поледната седмица преди първият учебен ден за да си набави каквото е необходимо. Сега след дъжд - качулка.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда.... От години е пълен пазарът с некачествени стоки - от моливите до раниците и облеклата....Всъщност, това се отнася и за всички останали стоки - хранителни, битова химия, битова техника, облекла и обувки, лекарства.....