Китеникът, телевизорът, секцията: Животът на българина в НРБ!

В етнографския музей в София можете да се потопите в живота от едно време
Обновена: 12 сеп 2019 15:32 | 12 сеп 2019 15:30,
176

>

 

История на комунистическата партия на СССР. Стари лачени обувки. Китеник. Часовник от несъществуващата Чехословакия.

Все неща, които може би имаме у дома си, но намират своето място в Етнографския музей в София.

Всички, които искат да дарят вещи от епохата на социализма, са добре дошли. Така в кашон от банани пристигат някои експонати.

С помощта на дарения пък е нареден социалистическия хол - досущ като за рожден ден с тортата, майката, облечена в модна рокля от 80-те, добре познатата на всички секция.

Вижте още за изложбата във видеото на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изброявате предмети. Нека да видим празниците. Сега има ли празници? (Освен семейните евентуално.) Наскоро имахме национален празник. Да сте видели красиво облечени хора с усмихнати лица по улиците? Празник сега е празен ден, каквато е и етимологията, не е особен тържествен или специален ден. Вече сме гласоподаватели, потребители, кредитополучатели, данъкоплатци, заети/работещи, осигурени/неосигурени лица.... и от сорта бройки.
108
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодар Правешки Ааааа., те носталгиците лесно забравят такива подробности. Два часа има ток, после два няма. Понякога беше 4/4. Всяко семейство имаше газен фенер, но понеже и течния газ беше кът, се запасявахме и със свещи. Романтика ти казвам. Сигурно затова и прираста беше висок. Като няма какво друго да се прави :)))))))
107
6
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
През социализма се крадеше в мярка, всички имаха право да крадат по малко, всекиму според нуждите. Ако ти трябва нещо, питаш съседа който работи в съответния завод да ти го набави, ти пък му носиш нещо от твоята работа. За сравнение, сега крадат само определени хора, и то по много.
106
2
 
4
 
! Отговори
Опера преди 4 години
След близо 2-годишни усилия го създадохме, разказа пред Фрог нюз инж. Апостол Апостолов, който днес е на 85 г. и е единственият жив сред доайените на първата Опера. Инж. Живко Железов се включва към екипа в по-късния стадий, когато телевизорите стават серийно производство.
105
2
 
5
 
! Отговори
Опера преди 4 години
11.11.2015 от фрог нюзПрез 1955 г. започват първите опити в полулегалната телевизионна лаборатория в слаботоковия завод Ворошилов под ръководството на старши научен сътрудник и министър на електрониката и електротехниката (1973-1978) Йордан Младенов и инж. Серафим Попов, началник на лабораториите. Към своя екип те присъединяват инж. Стоян Паунов Пана, инж. Марин Николов и инж. Апостол Апостолов. Ние тримата имахме задачата да изготвим първия прототип на българския телевизор. След близо 2-г
104
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 90Бай Тошо, и едно време си беше шегаджия и сега. Имаше всичко? Нямаше НИЩО и качеството беше ужасно. Като влезеш в плод-зеленчука (тогава Наркооп от Народен Кооператив) миришеше на гниещи плодове и зеленчуци, а магазините бяха отвратителни дупки, често ламаринено-бетонни ями. Като се сетя и ми се повръща.
103
3
 
5
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До Тодар Правешкимного лъжеш бе :) така ли ви учат през демокрацията?
102
7
 
14
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Бъдещето принадлежи на социализма! Капитализмът е отживелица!
101
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А какво щеше да бъде днес ако социализмът беше останал?"ами отговорът е лесен - погледни С. Корея :) там социализмът е останал от доста време, глада, мизерията, пропагандата и репресиите там също.
100
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха ха, не се крадяло! Медицинските сестри изнесоха гумените ръкавици и спринцовките извън болниците, от свинекомплексите масово се крадеше фураж. От Геоложка се изнасяха метални компоненти и дори цели съоръжения. И още и още много...
99
9
 
13
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Алоу, носталгиците. Кажете нещо и за режима на тока и водата бе. Аз си спомням какъв кеф беше да се прибереш дома след бригада и не само няма вода да се изкъпеш, ами и не знаеш кога ще я пуснат!Кажете и една блага дума за ленинските съботници (пояснявам за младите - отиваш на работа и не ти се плаща!)А като споменах бригада - децата ходиха по селата да събират селскостопанска продукция и трудът им не се заплащаше. Чиста проба ангария!
98
8
 
13
 
! Отговори
До 88 we преди 4 години
Карта за море - много от тези карти бяха по 20 дни и почивката беше много евтина.Детските лагери също бяха по 20 дни.Не помня колко струваше почивката, защото тогава това не беше никакъв проблем, а точно обратното - с почивката харчехме по-малко, отколкото ако сме на работа.
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70-те и 80-те демократична Южна Корея която вече 30 години под американско партньорство е по-зле от България в която вече 30 години има социализъм. А какво щеше да бъде днес ако социализмът беше останал?
96
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 93С какъв кинескоп и по какъв дизайн, пиленце?
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кога български войник е стралял по българи?"Ти сериозно ли? дори получават седмица-2 платен отпуск при ликвидиран "беглец"
94
3
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 4 години
Колкото "веселба" имат в днешно време руснаците дето живеят в Русия. Направо страшна веселба е настанала там, направо не могат да се спрат. И спокойствие, също. Макар че може би бъркаш безнадеждност със спокойствие: всеки който беше с малко по-буден ум и не искаше да е част от партийната върхушка беше "спококен, че няма за какво да се пъне", така или иначе някой партиец ще се окичи с труда му.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОпера е 100% български телевизор, първите бяха произведени края на 50те и началото на 60те години.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 83Опера не е "български" телевизор. Също е черно бял. Виж кога са първите черно бели телевизори пиленце. Цветната телевизия я споменах за да видиш кога е дошла в България. САЩ не са света, нали ги плюете, явно има защо
91
12
 
10
 
! Отговори
trafalgar преди 4 години
Мизерията на соца.- оскъден бит, всичко с връзки, нон стоп дефицит. Страх от партийния секретар, страх от кварталния защото всичко може може да последва ако ги ядосаш. Никой не може да пътува навън, или примерно в Родопите- открит лист се изискваше...Пълна подмяна на морала и лицемерие.
90
10
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Сега може да има повече стоки по магазините, но са заместители негодни за консумация. През соца имаше достатъчно от всичко и качеството беше задължително. Западни буклуци не се продаваха по магазините, само в корекома отбрани неща.. Хранителни продукти почти не се внасяха, затова нямаше банани...