С колко ще скочат пенсиите? Става ясно през октомври

Процентът ще е малко над 6, прогнозира Бисер Петков
17 сеп 2019 13:46, Красимир Ангелов
54
С колко ще скочат пенсиите? Става ясно през октомври
Снимка: БТА

В началото на идния месец ще е ясен точният процент, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 година, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите му към момента очакванията са за повече от 6 на сто.

Още по темата
Социалният министър обясни, че изчисленията са на база на достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени, чрез който по швейцарското правило се формира процентът за осъвременяване на пенсиите.

"Не мога да кажа точно с колко ще бъде увеличението. То може да бъде с 6,6 или с 6,2 на сто. Въздържам се да обявя конкретно число, защото все още сме в началото на финалната фаза на подготовката на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Точният процент на увеличение би трябвало да бъде ясен в началото на идния месец. Той не е произволен, а зависи от нарастването на ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени", обясни Петков, цитиран от БТА.

Министърът коментира и предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност.

Работодатели искат първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.

Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в България, организира кръгла маса по тези въпроси.

По думите на Петков има проблем и той е свързан с това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства.

"Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а от там на всички нас. Това мотивира търсенето на ефективни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова", заяви още Бисер Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
ФЕОДАЛИТЕ И ВИДНИЯ В МИНАЛОТО И НАСТОЯЩЕТО ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ НАПРАВИХА ОТ РАБОТНИКА РОБ. ПЛАЩАНЕТО НА МИН. ЗАПЛАТА ОТ 560 лв. ВЪПРЕКИ ЕДНАКВИЯ ТРУДОВ СТАЖ И КВАЛИФИКАЦИЯ НА РАБОТА В ЧАСТНИЯ И ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР Е ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ РАБОТНИКА! НЕ НА ПРАЗНО ЧАСТНИЯ СЕКТОР НАСТОЯВА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА КЛАС ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ, КОЙТО НЕ СЪЩЕСТВУВА В ЕС. ИЗГОНИХА ХОРАТА ОТ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО КАТО ИКОНОМИКА БОКСУВА. И ВСЕ ОЩЕ НЯМА АРЕСТИ ЗА ЗАПЛАХАТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ТАЗИ ТЕМА ДЕМОГРАФИЯ.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6,2 или 6,6, а в крайна сметка 5,1% - типично за ГЕРБ.
28
3
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
6 % увеличаване на пенсиите от 01.07.2020 не е никакъв скок, а донякъде запазване покупателната способност на средните пенсии, при условие че горивата и храните няма да поскъпната повече от 6 %.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във връзка с другата статия, в която се споменаваше, че младите емигрирали да учат.Ако съм на 13 години ипрочета тази статия ... Хора, ще МОЛЯ родителтие си, да ме запишатв чужда гимназия!!!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"След нап простотията няма да има пари за вдигане на пенсии.Държавата ще е осъдена за милиарди евро"Първо - глобата е само 5.1 млн. лева. Второ - Дори и ЕК, да наложи страшни глоби, тези глоби не са "ДАЙ ГЛОБАТА СЕГА ИЛИ ..." и някакви да ти свиват мускули с бухалктие в ръка. Има разсрочване и дългли периоди на изплащане. Имам уж 10 + млрд. излишък! Толкова ли е рудно, да се отделят 2 млрд, за да се повишат с от 100 до 150 лева пенсиите? Това са пари, връщащи се в икономиката!
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам, но не може, пенсията на някой хора, да е заплата на други хора за 3 часа, при положение, че първете има 35+ години трудов стаж, били са изрядни граждани и са тгледали семейства.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора ни ви ли отвращават тези мънкащи министри ,те нямат и не смеят да дадат един отговор ако първо вожда не си е казал тежката дума....
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След нап простотията няма да има пари за вдигане на пенсии.Държавата ще е осъдена за милиарди евро пропуски в охранат на лични данни .БЕЗИНА , ТОКА ПАК ЩЕ ГИ ВДИГАТ ... ТЪЙ ЧЕ НА КУКОВО ЛЯТО !Пак си изберете Бай *** американската мечогълтачка.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължава геноцида над пансионерите ,такава подигравка вече 10 г. не е за приказка !
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С "прираст" от 1.5 всяко поколение е 25% по малобройно от предишното. Сега като сложим емиграцията и етническите промени - кой точно да работи за да плаща достатъчно данъци, че да има пенсии ? Изгубихме над 2 милиона хора - избягали от настоящото управление. Няма перспектива за позитивна промяна. С 6% увеличение при 3% инфлация на година за две години покупателната способност се връща на кота нула. След това почва да пада при липса на ново увеличение. Преливаме от пусто в празно.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЪН -МЪН КАКВОТО НАРЕДИ ВОЖДА ! НА ПЕНСИОНЕРИ И НЯКАКВИ СИ БЪЛГАРИ ДЕТО СА 80 % ПО ЛЪЖИЧКА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ С ЛОПАТАТА !
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 15500 ЕВРО за европеец е обида .Нали ги гледах като се оплакваха по евронюз веднъж едни испанци "пенсийката ни е малка с мъжа ми взимаме по 500 евро на човек. ЗА ЕДНА ПОЧИВКА НЕ СТИГАТ. Добре че е сина ,инжинер е , дава ни да може да живеем като хората ". Те за тва тия бокл/уци се мъкнат у нас защото за тях сме най евтината посока. Пиене , друсане ,проституция....
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да скочат, а ще намаляват по обясними причини като инфлация и т.н. Този знае ли е в Македония колко са, че дрънка и повтаря борисковски глупости и лъжи? А в другите държави? Изкуствено ги държат от правителството ниски доходите с цел геноцид!
17
2
 
19
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 4 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като им видиш заплатите по десетки и стотици хиляди на чиновниците и пенсиите на пенсионери по 132 или 220 лв след 40 50 г ста ти става ясно,че трябва да се емигрира
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от другите държави взимат от 400 500 евро до над 5000 20000 евро пенсия а българския пенсионер взима 132 или 220 лв след 40 50 г стаж няма как трябва да се емигрира
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само днес от четвъртия етаж са скочили двама пенсионера, не дочакали скока на пенсиите. Явно от радост.
13
1
 
19
 
! Отговори
ист преди 4 години
нормално е увеличение с 10 % от първи януари 2020 г., защото ако се вдигнат от 1.7. 21020 г. по високите цени и инфлацията ще е изяла поне 4 %.Швейцарското правило е за високите пенсии на швейцарците. Ние живеем в българистань.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скок на пенсиите,ама овчарски!
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А до 01.07.2020г я камилата, я камиларя.Значи 6%, а с колко се е вдигнал хляба може да видите в съседната статия.А с колко ще се вдигне до 01.07.2020г.? А останалите стоки и услуги с колко ще се увеличат от лятото на 2020г?