Грипните вируси чукат на вратата: Кога е време за имунизация?

Ваксинират безплатно част от хората над 60-годишна възраст
20 сеп 2019 09:03, Красимир Ангелов
20

Лятото вече си отива, идва есента, а заедно с това и студеното време. Този период от годината е идеална среда за разпространение на вирусите.

Възрастните и децата са най-уязвими. На прага сме и на грипния сезон, а личните лекари вече регистрират състояние, което много наподобява опасната инфекция. 

"Вируси циркулират целогодишно. Грипният сезон още не е дошъл. Грипът е сериозно заболяване и може да започнем да се имунизираме", посочи епидемиологът проф. Мира Кожухарова в "България сутрин".

По думите ѝ сезонните грипни вируси са напомняме от природата, а ваксината е променена в известна степен за този сезон, тъй като щамовете на вирусите също са се променили. Това затруднявало производството, но в България има доставени навреме грипни ваксини.

"За пръв път имаме национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на грипа. Цели се подобряване на ваксиналния обхват на хората, които имат навършени 60 години. Ваксината ще бъде заплащана с бюджетни средства", съобщи проф. Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

"Има сезони, в които грипът успява да изненада и производителите на грипни ваксини. С изключение на грипа, при другите вирусни инфекции няма специфично лечение. Те са много разпространени, но усложненията са несравнимо по-редки. Това са заболявания, които минават бързо", обясни епидемиологът.

Проф. Кожухарова препоръча да избегнем грешното лекуване, като се обърнем към специалистите и не се лекуваме сами. И отбеляза, че здравословният начин на живот има значение, що се отнася до риска да се разболеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 4 години
..."Ваксинират безплатно част от хората над 60-годишна възраст"....-Ми кво пък...Трябва да се икономисва от изплащането на пенсии... Нали, Боко?...Уффф... Казах Боко, щот днес ми проглушиха ушите с Неговото име....
13
0
 
1
 
! Отговори
qwerrty преди 4 години
Над 60 годишните,ще ги ваксинират безплатно,защото са тежест за пенсионната система.Иначе преди няколко години в предаването "Хрътките" репортерката гони по улиците един зам. министър на Отбраната и той накрая каза- "Не се притеснявайте,това са регулярни пръскания на НАТО".Малко след това вече не беше зам. министър,епизода на предаването го махнаха от архива,а после го свалиха от ефир.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Уважам проф. Кожухарова като специалист, но каквото и да каже, ще е безполезно, защото в България нямаме такава култура, че да се вслушваме безкритично в орепоръките на експертите. Тъкмо напротив - недоверчив народ сме, което не е случайно, и нямаме вяра никому, най-малко пък на държавните институции. А с тези здравни картони за училище, намразхме РЗИ - и родители, и учители, и лекари - всички дружно ви мразим.
11
5
 
8
 
! Отговори
розов ГЕРБЕРАСТ преди 4 години
Смелият ни премиер да обяви карантина и унищожаване на болните .ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ РАЗПОСТРАНЕНИЕТО НА ВИРУСИТЕ . Спаси ни Бойко !Бойко ,мой любим генерале ,почисти ни от нечистите и заразните !
10
13
 
6
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
А тези, които пишат, че ни пръскат от самолети и ни тровят... ХАХАХАХА И виждам се чудите какви са тези бели линии зад самолет?! Явно самолет сте виждали само на снимка. Нисък интелект, ниска обща култура и ето ти резултата. Отварям пуканките да чета коментарите напред :) Хубав ден от мен.
9
9
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Хора, успокойте се. Чета коментарите, доста параноични са. Бяла мафия, не знам си какво. Ако не беше днешната медицина, щях да ви видя тогава. А и не мисля, че някой ви е опрял ножа в гърлото да се ваксинирате против грип.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-обичам като ми кажат и конкретен ден в които вирусите "нахлуват".По-точни са от метереолози!А НАТО-вските самолети пръскат повече и от земеделците
7
3
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Краси, не бъркай имунизацията /естествено изграден имунитет/ с ваксинацията /изкуствено унищожен имунитет/.Отново е пропуснато да се отбележи, че големият трик /Кантарджиев, Кунчев, Кожухарова/ на българската медицина е на щат в ГлаксоСмитКлайн и Новартис.
6
1
 
7
 
! Отговори
безличен лекар преди 4 години
50 хиляди лева на месец трябва да се направят. грип е туй, не е като стендовете. сички треа се ваксинирате че ше падна под нормата.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко време е време за имунизация -за грип, за хрема, за косопад, за всичко! Давай, народе, плащай и се боцкай! Бялата мафия има нужда от теб! И от твоите пари!
4
7
 
13
 
! Отговори
кем трейлс преди 4 години
днес над софия 7 сутринта цялото небе беше на кръстосани линии ТОЧНО НАД града...плавно преминаха в перести облаци..
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този период от годината е идеална среда за разпространение на вирусите, само че самолетите пуснаха грипа още лятото така че скоро ще кажат кои са таз годишните щамове.Близо до градовете къде има бази на НАТО с просто око се вижда какво правят нашите "приятели" прелитайки над съответната територия.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато по ТВ започнат да пускат повече реклами на лекарства, отколкото на бира, да знаеш че е време да слагаш киселото зеле!Юрий Козирев2-ри отдел на НКВД
1
3
 
23
 
! Отговори
Както преди 4 години
всяко година и тази няма да мине без да излезе някой инфекционист (взел едни пари) и да обясни, как видите ли който не се ваксинира е почти пътник!