Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят

Премиерът обеща активна работа за осигуряване на модерно лечение
23 сеп 2019 20:15, Нели Христова
82
Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят
Снимка: БТА

"Българското правителство активно работи не само за осигуряването на качествено здравеопазване за пациентите, но и те да имат достъп до най-модерните методи и иновации в лечението". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба, по време на среща с водещи наши и чужди специалисти по повод ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Конгресът ще се състои от 26 до 28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакинството на престижния форум спечели Медицинският университет (МУ)-Плевен след сложна конкурсна процедура преди четири години в Париж.

Председател на научния комитет на форума е ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, а чл.-кор. проф. Григор Горчев е президент на конгреса в България.

"България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят", е изтъкнал премиерът Борисов. Организаторите на форума са заявили пред Борисов, че за конгреса в София пристигат над 300 специалисти от Европа и Америка, както и китайските партньори на МУ-Плевен.

От българска страна ще участват много наши лекари и студенти по медицина. "За първи път в конгреса ще участва и т. нар. Световен отбор от топ хирурзи", посочи пред премиера Борисов чл.-кор. проф. Григор Горчев. Българският професор допълни, че на форума МУ-Плевен ще реализира две демонстрации на 3D хирургия на живо: на робот-асистирана операция от екип на самия проф. Горчев и на ХАЙФУ хирургия - от екипа на доц. Добромир Димитров. Излъчването на демонстрациите е с обучителна цел по европейски проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Премиерът Борисов е акцентирал, че основен приоритет на правителството е образованието и именно конгреси като настоящия допринасят за още по-добрите резултати в работата на учени и лекари.

Мотото на ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия е "Отвъд границите", като посланието е за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи.

По време на срещата с Бойко Борисов, на която присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, лекарите припомниха, че през миналата година МУ-Плевен отбеляза 10 години от въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България, посочват още от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото политиците ни са блестящи и известни по цял свят, толкова и лекарите.Едно време, преди десетилетия, имахме доста добри журналисти. Особено жените - умни, хубави, смели, отракани... Сега не знам как е положението
5
2
 
20
 
! Отговори
Уууррр преди 4 години
"България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят", е изтъкнал премиерът Борисов.Добрите отдавна са по света,с адекватни заплати,отговарящи на уменията им.Тоя нашия пак е неподготвен.
4
8
 
7
 
! Отговори
nonsense преди 4 години
Затива им плащат обидно ниски заплати.
3
4
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 години
....и с политици-предатели. Като този точно!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i kolko leva bg darjavna zaplata poluchavat bg blestiasti psihiatari, urolozi, ortopedi, rentgenolozi, anestesiolozi, pediatari, anatomi, oftalmolozi i drugi takiva blestiasti experti da proizvedat oste po-blestiasti bg prokurori, sadii, arhitekti, ikonomisti i nai-veche bliaskavi cyberexperti?!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тоя със стентовете ли?В чужбина ще изгние в затворът в Бг го местят в друга болница и му повишават заплатата.Има старо проклятие "Майстор да ти дойде в къщата и български лекар да се грижи за теб..."