Thomas Cook са принудили наши хотели за тежки клаузи

Презастрояването на Черноморието води до неизгодни договори
24 сеп 2019 20:15,
26
Thomas Cook са принудили наши хотели за тежки клаузи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите на изпадналата във фалит британска компания Thomas Cook датират от месеци. Туроператорът имаше голям ликвиден проблем. Трябваше да се използват по-стриктно сроковете за плащане. В близките месеци ще се разбере в какъв размер ще бъдат загубите. Като цяло конюнктурата сред туристическите компании не е особено благоприятна. Това мнение изрази Димитър Попов, член на УС на АБТТА, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Фалитът на "Томас Кук" – знак за опасностите занапред

В резултат на презастрояването и свръхпредлагането на леглова база наши хотелиери са притиснати до стената и са принудени да приемат клаузи с такова плащане, спомена Димитър Попов.

Има законови промени, които е добре да се знаят. Както в Западна Европа, в Дания например, има застраховка трета страна при фалит на авиокомпанията, посочи гостът.

"Българските хотели ще са големите губещи от фалита на Thomas Cook. Хотелиерите могат да бъдат обезщетени за тези нощувки от момента на фалита до момента на заминаване".

Димитър Попов смята, че Министерството на туризма у нас отдавна трябваше да информира бранша за рисковете и да се вземат превантивни мерки.

Печелившите компании ще се отделят и ще започнат да оперират както досега, твърди гостът.

Попов определи, че цената на горивата, както и Брекзит и топлото лято в Северна Европа са били факторите, които са способствали за влошената конюнктура на пазара при туристическите компании.

"Пазарът става фрагментиран и всички туроператори започват да търсят различни ниши, за да оцелеят. Велотуризмът, например, отчита 30% ръст в световен план през 2017-2018 г.".

"Конкуренцията между нискотарифните превозвачи става все по-силна", спомена Димитър Попов, уточнявайки, че цените зависят най-силно от цената на горивото.

Разговорът с Димитър Попов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че това са нормални практики! тези са много боси! Я да питат производителите какви са им договорите с големите търговски вериги? И кога им се плаща? Керафур като се скапа някой да помогнана на вносители и производители. Да плакаха по медиите? Тези всяка година реват заедно с арендаторите. Аман от свещенни крави! Има си риск и се поема. Да не говорим, че получават и авансово пари преди сезона!!! За това мълчат!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бизнесмените с ланци и бели поршета знаеха как наистина се прави бизнес, изобщо нямаше да реват като ощипани. Общо взето е като в оня стар соц виц - "га яде кибапчетата не рива, сега що ревеш?". Нито държавата, нито служителите, нито туристите са ви длъжни. Предлагайте качествено обслужване, изгодни условия, чисти помещения, прясна храна и не дънете чалгията на макс. Лесно, ако имаш поне малко мозък. То пазарна икономика със социалистическо-мутренски манталитет трудно се прави.
16
0
 
11
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Глупостта с презастрояването е от части на глупаците с хотелите, от части на алчните подкупни общинари, раздавали разрешения за строеж.
15
0
 
17
 
! Отговори
17 ан преди 4 години
Как ли пък ги принудиха? С бой, заплахи, оръжие?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре направих, че замених морето с планина и спа!
13
0
 
11
 
! Отговори
Златен скункс преди 4 години
А моя кредит кой ще го опрости.И кога ще си получа 650 лв без удръжки.Защото работя,но нямам печалба 50 процента ими удържат много.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли как се раздават звезди на хотелите по морето? Интересно ми е.
11
3
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Всеки бизнес е риск, затова хората вложили пари в тях (законни а не пране на незнайни суми) не трябва им се лепи етикета печалбарство. Обратната страна е тази, ковто виждаме - неоправно голям риск в един пренаситен пазар може да доведе до срив и фалит. Това са нормални последствия и никой не им е виновен, че не са преценили.
10
1
 
18
 
! Отговори
men преди 4 години
като си завличат работниците с последни заплати и т.н. не му мислят много, сега нечестно било.... а сега де.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено! Като не могат да си управляват бизнеса фалират! Напълно логично и нормално! Свиквайте с нормалните неща!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томас Кук сигурно им е опрял писотлета в главите и те така са подписали. Алчните хотелиери са гледали млн,които сега реват,че ще загубят и изобщо не са помислили нито за клаузите,нито за презастрояването,нито за това,което ги чака от сега фалити,малко туристи, и бутане на бетона.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествен процес. И ако го изкривят с държавни помощи и данъчни намаления ще последва криза за всички. Каката хотелиерка щяло да и се наложи да вземе кредит. Та всички сме с кредити! Да не плащала данъци и ние данъкоплатците да платим това, което туроператора не е платил???? И аз имам непогасени вземания! А на мен? При това не карам автомобил за над 100хил.лв. Детето ми не учи в Англия, Холандия или Германия. И нямам две любовници. Нито пластични операции.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малките частни хотелчета са гъвкави и не работят с такива измамници, но големите заводи- хотели ще се закриват. Докерите вече ще са на загуба щото ядат и трошат и пият и пола нулева.
5
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За нашите хотелиери остана кука на Томас.
4
2
 
41
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
А кой им раздаваше разрешителните за строеж? Нормално ли е в един курорт при плажна ивица за 20 000 да има леглова база за 60 000 туристи? Нормално ли е да се дадат 4звезди на обект, заслужаващ 2звезди. За какво го издържаме това министерство с данъците си, нали да регулира, контролира и създава нормални условия както за хотелиерите, така и за почиващите. Когато и двете страни не са доволни е явно, че не са си свършили работата, обаче парите си взеха, нали?!
3
3
 
24
 
! Отговори
V преди 4 години
Бъдещето е у велотуризма :))) Западняците нямат пари и все по рядко ще идват у нас .У нас половин България ще почива у Гърция .От другите все по малко ще могат да си позволят почивка .Най много някой румънец да дойде щото е по близо северното черноморие .А по южното да търсят туристи от Турция .
2
2
 
41
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Още ще се строи в нашата община.Реки от бетон ще се леят Зимата, както беше досега.
1
4
 
44
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
АНГЕЛКОВА нали обясняваше как туризма бил добре ? М*** и п.роста докога ще ни управляват хора без мозък ?!!