"Българската мечта": Филм за една германска пенсионерка у нас

Със своите 700 евро пенсия Петра може да живее добре в България
25 сеп 2019 20:10, Елка Василева
43
"Българската мечта": Филм за една германска пенсионерка у нас
Кадър от филма "Българска мечта". Снимка: Сърджан Шаренац

Когато пенсията не стига. Целият трудов живот на Петра Каленбах минава в Германия, но в крайна сметка тя решава да се пресели в България. Там се сбъдва нейната "българска мечта".

Известният босненски режисьор Сърджан Шаренац засне едночасов документален филм за нейната история, който бе излъчен във вторник в рамките на Фестивала за балкански документални филми на „Ал Джазира“ в Сараево. Дойче веле публикува интервю с режисьора на филма.

Героинята на Вашия филм е бедна пенсионерка, която решава да напусне родината си и да потърси по-добър живот в друга страна. Тя дори не знае тамошния език, няма никакви приятели там, но въпреки това предприема тази съдбоносна крачка. Впрочем, хиляди хора, които също мечтаят за по-добър живот, предприемат същата крачка, обаче в посока към Германия. Със своя филм Вие сякаш вървите срещу течението…

Шаренац: Да, Петра Каленбах решава на 65-годишна възраст, че иска по-качествен живот. В Хамбург пенсията ѝ възлиза на 700 евро, за жилището си плаща наем от 500, а като добавим и другите разходи, накрая ѝ остават около 20 евро. Но Петра мечтае за много повече и вярва, че третата възраст не е просто някакво очакване на смъртта, а възможност да започне нов живот. Да, тя не знае езика, не може да чете на кирилица, но се надява на по-добър живот в България. Защото в Хамбург тя е била принудена веднъж седмично да ползва услугите на социалните служби.

Още по темата

В Германия смятат за беден всекиго, който получава по-малко от 917 евро на месец. В България обаче Петра Каленбах изглежда като богата германка. Как изглежда пенсията ѝ в сравнение с българския стандарт?

Шаренац:Със своите 700 евро тя може да живее добре в България, защото наемът ѝ там е само 155 евро, а не 500, както в Хамбург. Така ѝ остават много повече пари и може да си позволи да отиде на театър и на кино, да излезе на ресторант. Все неща, които не е можела да си позволи в Германия, макар че е родена там, прекарала е целия си трудов живот там и си изкарала германска пенсия.

А как я посрещат българите? С какви културни предизвикателства и предразсъдъци се сблъсква Петра Каленбах в България?

Шаренац: Българите я приемат отлично. Още първия ден се запознава със съседката Станка, която живее в същата сграда. Двете започват да си общуват, само дето не говорят никакъв общ език - Станка не знае нито немски, нито английски, а Петра не говори български. И така, двете сядат пред лаптопа и започват да си общуват с помощта на две компютърни програми за превод. Когато ходи на пазара или се среща с други хора, Петра пак използва компютърния превод. А в много случаи тя просто си говори на немски, хората си говорят на български - и пак отлично се разбират.

Петра се преселва в България главно по финансови причини. Но дали единствено поради тях? Може би роля играе и друг феномен: все по-разпространеното усещане за самота на старини в развитите индустриални държави?

Шаренац: Това е абсолютно вярно. В Хамбург Петра живее съвсем сама, а в България е заобиколена от много повече хора. Те живеят в нейната кооперация, разговарят с нея, част от тях са пенсионери като нея.

Тоест, „българската мечта“ на Петра се е сбъднала, така ли?

Шаренац: Да. Да. Петра вече шест години живее в България - в Каварна, където дори откри художествена галерия със свои картини.

Много хора от Балканите напускат собствените си страни и търсят щастието си в Германия. Дали Вашият филм не подлага на съмнение стереотипа за Германия като „обетована земя"?

Шаренац: Докато снимах „Българската мечта“, аз наистина имах и тази цел: да се противопоставя срещу някои предразсъдъци. От балканска гледна точка ние наистина виждаме Германия като някаква перфектна страна, най-богатата държава в ЕС. И смятаме, че там едва ли не текат мед и масло. Моят филм се противопоставя срещу този стереотип и показва, че в Германия има и бедни хора, пенсионери, много от които са работили 35-40 години в своята си страна, но накрая се оказват с пенсия от 700-800 евро, с която е много, много трудно да се оцелее. Но редом с посланието ми към хората от Балканите, че в Германия не текат само мед и мляко, аз искам също да покажа на германските пенсионери, че ако не могат да оцелеят с пенсията си у дома, все още има изход и не бива да се отчайват. (…) На Балканите често наблюдаваме съдби на хора, които са работили цял живот, но на стари години не могат да живеят достойно с пенсията си. И тогава възниква ситуацията, при която в един и същи апартамент живеем цели три поколения: по-младите помагат на възрастните хора, но и самите пенсионери от своя страна помагат на по-младите. Това е нашето всекидневие.

*Сърджан Шаренац е роден в Сараево. Завършил е филмова и телевизионна режисура в Белград, Ронда и Амстердам. Той е един от продуцентите на „The Road Movie“, който се класира за Оскарите през 2019 г. в категория за най-добър игрален документален филм. Документалният му филм „Българска мечта“ се излъчи премиерно в конкурсната програма на филмовия фестивал AJB (Al Jazeera Balkan) DOC.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия тази жена ако е с малка пинсия получава помощ от държавата, могат да и плащат наема, да и дават допълнително средства за живот....Защо пишете фантазии, когато нямате представа как стоят нещата в чужда държава? Току-що въведох нейната пенсия в страница, която изчислява на колко помощ (Grundsicherung) има право със 700 евро - общо 82 евро на месец! От тях помощта за наема и парното са точно 17,58 евро. В Германия има бедност, българска бедност, за МНОГО германци, разберете го.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са 700 евро Пенсия а Социални помощи , толкова получава един беден в Германия...А? Максимумът на социалните помощи (Харц 4) е 419 евро на човек, ако не се лъжа. Може да има някакво увеличение, но сигурно е минимално.
37
0
 
0
 
! Отговори
245 преди 4 години
Хаххаа немският лидъл е по- евтин от българския, доста храни са им по- евтини оттук, да не говорим за безобразните по- скъпи от града цени в селските хоремази, с цени като на морето на север
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия тази жена ако е с малка пинсия получава помощ от държавата, могат да и плащат наема, да и дават допълнително средства за живот. Лекарствата ги плаща касата, болнични разходи също и хайде да не изкарваме, че идва от третия свят в белия. Освен това тази пенсионерка е медийна звезда, много пъти са я давали.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са 700 евро Пенсия а Социални помощи , толкова получава един беден в Германия
34
0
 
12
 
! Отговори
До лошо преди 4 години
Защото България е в ес и може да си получава пенсията от Германия. Русия не е в ес.
33
0
 
26
 
! Отговори
В Африка или? преди 4 години
Нашите пенсионери къде да избягат?
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само, че моята баба след 38 г. трудов стаж получава 300 лв., а дядо ми е на 85 г. и още работи, няма да му броя стажа и той е с 380 лв. пенсия. Много пенсионери със западни пенсии могат да живеят отлично, но както ни убеждават колко много са се преселили, много и си тръгнаха, грабежи, ромски нападения. Жалко за което.
31
0
 
37
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Щом с нищо не пречи и е щастлива тука да е жива и здрава и много радост на бабето!
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ох.горката.още не и се е наложило да потърси лечение в българска болница.или помощ от българската полиция и съдебна система.тогава какво ли ще напише...пардон .няма да може да напише..няма да е жива.
29
1
 
51
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Разбирам я, била е в безизходица - на богатите държави пенсионери не им трябват. А нашите пенсионери оцеляват само защото имат собствени жилища, за да пълен геноцида, предполагам, че следващата цел ще е точно тази - жилищата на хората!
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата наема ще е наполовина, демек 250 евро, за въщото.---По селата точно до Хамбург не, там е също много скъпо. В по-дълбоките части на източни провинции е можела да намери малко жилище за 250-300. Проблемът обаче и там е, че за наем се кандидатства с папка с документи. Условието е, че месечният доход трябва да надвишава наема с парното най-малко три пъти. Там е можела да намери и наем без условия, но на теория с 700 евро и това не е можела да си позволи.
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е идея. Някой предприемчив кмет на малък град Или село може да се захване с реклама в Германия и другите западни държави...Елате у нас, за да прекарате спокойни старини. Няма нищо лошо да сме дестинация за пенсионери, ще повдигат стандарта и духа на разни позспаднали селища.
26
8
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Защо седи в Хамбург? По селата наема ще е наполовина, демек 250 евро, за въщото.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако филмтът бе документален? Да иначе Не
24
6
 
25
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Леберастите канят и издържат милиони навлеци за сметка на своите, това е либералната педокрация, с която заместиха истинската демокрация.
23
3
 
37
 
! Отговори
От Хамбург преди 4 години
Кво знаете вие там за рая в Германия. Аз тука само за поддръжка на общите части на сградата плащам 487 евро на месец. В България за същото плащате по 5 лева и пак не ви се дават. Още малко остана до пенсия и аз обратно в БГ. Щото иначе тука ще умра от глад.
22
11
 
32
 
! Отговори
до хммм преди 4 години
Научи се да НЕ обиждаш във форумите и да пишеш с уважение за хорат работили на тая държава през целия си живот(или все още работещи). И ще ти ти отговоря: ДА БОЙКО е виновен и за ниските пенсии, и за ниските заплати. Последните 10 години той е на власт, не БСП.
21
35
 
13
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Нa мaйкa ти в *** с твоя Бойко. Дa не би от няколко години дa сa мaлки пенсиите? Гледaй си умрялото БСП и говори зa неговите подвизи белоглaвa крaтуно.
20
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите пенсионери притежават собствени жилища, което не е малка разлика.