"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"

Едни други икономически мигранти: Бягат от богатото към бедното
31 юли 2019 07:08, Елка Василева
216
"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"
Снимка: архив, Reuters

Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия. За това говорят и трансферите на германски пенсии към чужбина, чийто брой за 20 години се е удвоил. Най-голям ръст отбелязва България - с 2 800%, пише Дойче веле.

Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И трябва да се отказват от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от култура. В Източна Европа обаче с германската пенсия се живее доста по-охолно.

В България животът е двойно по-евтин, твърдят репортерите на тв канал ZDF и дават пример с имотите: къща може да се купи дори за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от публикации в „Ди Цайт". Седмичникът цитира службата Евростат, според която средният доход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин струва около едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите имоти – също, пише вестникът и обобщава, че условията на живот в България определено предлагат интересна перспектива на тамошните пенсионери.

С това се обяснява и едно на пръв поглед смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е увеличил с цели 2 800 процента! В абсолютни цифри обаче това нарастване вече не изглежда толкова сензационно: през 1997 година към България е имало едва 22 пенсионни трансфера от Германия, а през 2017 броят им вече е бил 652.

Все повече германски пенсионери избират да живеят другаде

За същия период от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си извън Германия – днес те вече са близо 240 хиляди. Повечето живеят в съседни държави – Австрия, Франция и Швейцария. Там обикновено ги е отвел личният или служебният им живот.

Но тази картина постепенно се променя и все повече германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна почивка: между 100 и 200% се е увеличил броят на германските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.

В своя документален филм за германските пенсионери в България ZDF представя 75-годишния Валдемар Хакщетер и съпругата му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България.

Хилдегард изобщо не искала да напуска Германия, но България се оказала единственият изход. Техния случай описва и вестник „Ди Цайт": Това са един друг вид икономически мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а обратно, от богатото към бедното, коментира седмичникът.

В България бедните германски пенсионери спадат към горната средна класа. „Тук няма нужда да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант", казва Валдемар пред изданието. Двамата обясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, след като си платят всички сметки. „Вече десет години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение", казва още Валдемар.

"Да се махаме от Германия, моето момиче!"

По-нататък в „Ди Цайт" четем: „От 1990 година насам България изгуби почти два милиона от общо 9-те си милиона жители. На час я напускат деветима души, както наскоро установи един учен. Мнозина от тях, обикновено добре образовани, се отправят към Западна Европа. А в техните домове сега се нанасят пенсионери от Западна Европа. „България се обезкървява", казва Валдемар Хакщетер. Тъкмо поради това българите се радвали на новите си съседи." Цитираният от „Ди Цайт" учен се казва Петър Иванов. Австрийският „Дер Щандарт" го представя като университетски преподавател по психология, според когото всеки ден 220 души напускат България.

Тръгнали точно в обратната посока, днес Валдемар и Хилдегард са доволни. Искам да живея, не просто да оцелявам", казва Валдемар и добавя: „А тук съм вторият най-заможен човек в селото." Не случайно преди 10 години той казал на Хилдегард: „Да се махаме от Германия, моето момиче!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Антидебилист!Точно обратното е, добринасят Немските пенсионери в Бг кочии ната с мазните си пенсии които вообще немогат нашите пенсионери с техните си пенсийки да се сравняват!
176
4
 
8
 
! Отговори
Антидебилист преди 4 години
Може и така да е, но те идват тук само за да се възползват. Мислиш, че ще допринесат за държавата? Те там ни виждат като втора категория хора. Защо не дойде някой млад германец тук?
175
2
 
13
 
! Отговори
Помисли преди 4 години
До АнтидебилистНо тези хора са работили цял живот. Развили са икономиката на страната си и получават заслужена за това пенсия.Ние може само да се радваме, че са решили да си я харчат в България, да вдигат брутния ни продукт и да донесът живот в селата ни.Могат да се кандидатирт дори и за кметове на малките ни села и да върнат живот и поминък, понеже за съжаления ограбените ни родители и баби и дядовци нямата тази възможност поради несправидливостта в която бяха поставени.
174
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги имигранти - аз съм ок че сте напуснали страната си - всеки е свободен да търси своето щастие - само не знам защо се ядосвате толкова когато някой друг го намери в българия!
173
2
 
4
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Ами направи нещо като е потъващ. Не е трудно. Просто трябва да се разпространи идеята, че българите сами ще си оправим държавата. Колкото повече хора пишат, толкова по - насериозно ще взимат идеята.
172
3
 
3
 
! Отговори
Стоев преди 4 години
Абсолютни глупости.Пропагандата на червената мафия е с пълна сила.Тук храната е по скъпа.По евтини са имотите наемите и най вече заради което идват английските сви_не алкохола и цигарите.Но май ите взеха да напускат потъващия кораб.
171
5
 
3
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Добре де, кой е тоя стар германец дето е казал на бабичката си :,, моето момиче"? ,, Madchen думата момиче,когато не става дума за малко момиченце,а за дърта чанта е все едно да я наречеш ****в*а. Затова и след Втората Световна обръщението госпожица не се използва и употребяват само обръщението,, FRAU", Г-ЖА еди коя си. Това заглавие измислица от редакцията ли е, или преведено не правилно,никъде не пише имената на германецът нарекъл бабата с ,,Madchen'
170
10
 
6
 
! Отговори
Антидебилист преди 4 години
АМА тези хора не работят и не раждат деца. Само им храним пенсионерските ***.
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пий кафе в Германия 2,50 / 3,00 евро пий бира 3,00 /5,00 /8,00 зависи къде. Ходи на ресторант..... Ходи на кино, театър колко са билетите? И пр.....
168
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 000 руски бежанци отдавна са казали "Да се махаме от руския Гулаг, отиваме в Задунайская!"
167
10
 
10
 
! Отговори
до привет от Германи преди 4 години
На мен не ми харесват тия малки немски села, не знам как на тия германци им се пътува с км,за да стигнат до работното си място. За пенсионери да си живеят на село разбирам,ама това млади хора по 2-3 часа всеки ден да пътуват от малкото родно село, не го разбирам. Може Германия да е икономически развита добре,но самото мислене на германците е селско.
166
9
 
5
 
! Отговори
КралиМарко преди 4 години
Само дъртите Германки, дето са ги полазили нашите Гларуси на младини са повече от 600.Колко ли са смесени бракове, или рода с тях и ето ти голям наплив към съпер мизерията и беззаконието.Тези в джунглата не са били скоро, е щом ги кефи да ги тресе треската и ден и нощ..да идват бе.мангоУ ги чака с особен интерес.Абе, то манга.сарите бягат от тази мъртва територия..тея щолудели за адреналин ли са, или са тотално прости, та не вземат да прочетат и питат за БГ.
165
5
 
14
 
! Отговори
до привет от Германи преди 4 години
Да,живял съм в Германия, в град Фрейбург точно до алпите,близо е до Базел Швейцария. Повече ми харесва Пирин като планина отколкото тия алпи,честно. Фрейбург най-южният известен като ,, слънчевия град" на провинция Баден Вютенберг е град в който постоянно вали дъжд, поне 100 пъти повече от София. Прехвалени са планините им,нищо особено не са. Българската природа е много по-хубава,жалко че изсекоха горите ни и я замърсиха. Тук е много по-топло и приятно като климат.
164
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кога чакаме русофилите да се махнат от България, ама нещат да си отидат в любимия руски Гулаг !Предпочитат да се разхождат да Мол'овете на Истамбул и Дубай !
163
4
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До до 174Ако искат тия немци да си купят къща в някое село заради чистия въздух( природата ни е 100 пъти по-хубава от немската, спор няма),.....................Спор има и то от компетентен човек ,който познава и българската природа и немската природа ! Та с какво българската природа е по-хубава от немската ?! С Балкана и забутаните полуразрушени и обезлюдени села ли ?! Ти в бил ли си в Германия около Алпите или Шварцвалд ,да видиш какво значи хубави села и чиста природа ,красили планини ?!
162
1
 
19
 
! Отговори
до 174 преди 4 години
Храната в немския Лидл в Германия като цена в евро е същата като в българския, дори там се правят по-големи намаления, не с 30-40 ст. дето пишат акция в българския. Ако искат тия немци да си купят къща в някое село заради чистия въздух( природата ни е 100 пъти по-хубава от немската, спор няма),няма да живеят спокойно,защото по всяко време могат да ги оберат и убият дори и за 100 лева. Те просто не знаят,че полицията тук не е като полицията в Германия и няма как да се справи с апашите.
161
4
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Пенсионерска работа , акъла им не стига и не могат да си правят сметката ! В България почти всички видове храни са на цени колкото в Германия ,а някои и по-скъпи ! Дрехите същата работа ! Пенсионерите само наема смятат като че ли нищо няма да ядат и пият ?! Аз като се пенсионирам ще отида във Виетнам или Куба , там минималната заплата е 10 евро ,а средната от 15 до 20 евро ! Ще си живея като Симеончо ,дори млади виетнамки или кубинки с едно листо пред гениталиите ще ми правят масажи за 1 евро !
160
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не е такаИ само храната е по евтина, до тук! Останалото като наеми, дрехи, услуги, кръчми и тн е двойно или четворно. С тяхна пенсия 700-1000 евро тук са си като царе
159
1
 
8
 
! Отговори
рекламa 5000 EU къщa преди 4 години
От статията,,Къща може да се купи дори за 5 000 евро". В това село с 1 жител ли е, или в р*м*ската махала на село?? Германците като ги оберат 2-3 пъти у нас ще изпищят :,, Scheisse" ,, Hilfee" и ще избягат,като онова семейство дето изчезна в Унгария и се оплакваше пак на телевизия ZDF. Иначе да знаете германци са особен народ, стиснати са и да им направите добро си остават неблагодарни и студени като хора. Казвам го като човек живял в Германия. Не съжалявайте,че няма да ви са съседи.
158
4
 
8
 
! Отговори
Колонията преди 4 години
Господарите от метрополиите, след като обезлюдиха колониите и разбиха икономиките им, могат за без пари да окупират териториите им. Прочетете историята на Палестина. Сценарият се павтаря. Само че българинът няма да тръгне да прави интифади, а ще си пее одата на радостта и щя развява знаменцето със звездичките до спукване.