Футуристично преживяване: Ходенето до тоалетна в Япония

Уошлетите се срещат навсякъде в страната
25 сеп 2019 08:30, Елка Василева
29
Футуристично преживяване: Ходенето до тоалетна в Япония
Снимка: архив, Reuters

Япония може и да не спечели световното първенство по ръгби, на което е домакин, но вече е доказан глобален победител по отношение на тоалетните, предаде Ройтерс.

Ходенето до тоалетна в Страната на изгряващото слънце е футуристично преживяване. Феновете често са очаровани от посещението на т.нар. уошлети. Въпросните високотехнологични тоалетни предлагат разнообразие от функции. Някои се отварят автоматично, когато човек се приближи до тях. Други предлагат удобството на затоплена седалка в студените зимни вечери.

Многобройните опции на контролния панел обаче често се оказват объркващи за посетителите.

Два часа след пристигането си на летище "Ханеда" френският почитател на ръгбито Алекс Веймер не може да нарече първия си "сблъсък" с японска тоалетна впечатляващ.

"Имаше около 15 бутона на японски, със странни символи, изобразяващи струи във всички посоки. Неистово натисках всичките. Чуваше се странен шум", споделя фенът.

"Твърде сложно е за мен. Предпочитам обикновена тоалетна с един бутон и без всичките тези екстри", казва Брент Йорк, привърженик на националния отбор по ръгби на Нова Зеландия.

Неговият приятел Бърнард Джеймс обаче споделя различно мнение: "Първото посещение на тоалетна в Япония може и да е смущаващо. Били сме в страната много пъти и вече сме им свикнали. Япония определено е лидер в тоалетните технологии".

Хигиената е изключително важна в страната на изгряващото слънце. Хората мият телата си, преди да влязат във ваната, и събуват обувките си, когато влизат у дома.

Уошлети се срещат навсякъде в Япония - на обществени места, в хотели, в частни домове. За известното със страстта си към новите технологии население пазарът за тоалетни е огромен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Япониятоалетнауошлет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
gppg преди 4 години
Ползвал съм т.н.японски тоалетни в самата Япония-да, имат загряваща се седалка(в разл.степени),душове за отпред, за отзад поотделно(с различен интезитет на температура и сила на струята),топъл въздух за подсушаване,масажираща(вибрираща) седалка и други-вероятно не ги помня всчк.Разбира се,най-големият зор се оказа да пусна водата,бутона не е в менюто долу и докато експерементираш с копчетата с нарисувани водни струи често си доста изненадан.Оказа се,че копчето е на стената!
20
1
 
20
 
! Отговори
Препатил преди 4 години
Много бутони имат... само не трябва да натискате онзи последния, че излиза един голям масажьор.
19
2
 
12
 
! Отговори
Нагазаки преди 4 години
Ако не разбирате от високи технологии, но обичате да щракате разни копчета, въобще не сядайте, за да не получите клизма или колоноскопия.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След близо 30ч чакане по летища и пътуване до Токио, на самия център, хотел Метрополитен, влизам в тоалетната. Сядам на дъската, нещо изписуква и виждам отдясно контролен пулт. За да се пусне водата, трябва да се избере:- къде да пръска - отпред/отзад/и двете;- температура на водата (в градуси по Фарнехайт);- сила на струите (в паунди на мвадфатен инч);- доза на сапуна / ароматизатора (унции на галон).Като инженер, се справих. Успех на туристите, и да не ощавите топките с яка гореща струя!
17
3
 
4
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 20,Понеже, ако бях се родил два века по рПо рано в България отново щях да знам за света в страна 5 века под турско робство, или ако бях чернокож а Америка, или пък евреин в нацистка Германия, нали? Или пък където и да било някъде по света в онези времена... Разликата е че, доскоро Япония беше втората икономическа сила в света независимо от миналото си и какви престъпления срещу човечеството е вършела, като че ли само тя го е правела. :)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринВ Япония си имат специално преддверие за поставяне на обувките, което не се води (поне ритуално) за част от дома. Тъй че не е същото.
15
0
 
28
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В България също е прието като се прибереш вкъщи да си събуеш обувките. Във Великобритания не е така, ходят си вкъщи с обувките с които цял ден са били навън, адски гнусна работа, не знам как е в останалите страни от Западна Европа. За Щатите също съм чувал, че си ходят с обувките вкъщи.
14
0
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 17,Интересно кои са тези европейци мислещи това и дали са били на тяхна земя. Япония има всичко - здравословна храна, традиции, култура, история, природа, високи технологии. Най-много дълголетници има там, сигурно от лош начин на живот... Е, в някои отношения са малко фанатици стремейки се да се усъвършенстват постоянно, както има и доста извратени неща измислени там, но коя страна няма и свои недостатъци? :)
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Като "дивак" се окачествява човек, който не спазва определени норми на поведение. Понеже японската култура е доста богата на такива норми и ритуали, донякъде е нормално да смятат европейците за диваци. Дивак е този, който не е усвоил основни елементи на дадената култура (т.е. неспособен, без образование и възпитание). За всяка култура е различно. За много европейци японците са диваци, защото не са носители на нашата култура.
12
2
 
16
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Най доброто е външна тоалетна на село от слънчоглед. Задължително трябва да в заграждението на кокошките и да минеш два пъти през курешките.За миризмата и мухите няма да пиша. Вие си знаете.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България все още използваме тоалетна тип клекало.
10
1
 
27
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Най-важното е да не сядате на чинията докато предишният не е станал още...
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и събуват обувките си, когато влизат у дома."Вероятно се има предвид "преди да влязат ". Иначе не е много необичайно да не се разхождаш вкъщи с обувки отвън.
8
2
 
35
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Точно ако имаш запек, ще се овсвободиш в пъти по-лесно ако се изходиш клекнал, а не да се напъваш 30 мин седнал и накрая да имаш "приятни" хемороиди. Учените са доказали защо изхождането в клекнало положение е най-добрият вариант.
7
4
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Има много интересни факти за Япония, на светлинни години сме от тази страна! Затова и не отдавна беше втора икономика, сега трета. :)
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли предлагат някои от финкциите, които българските граждани искат или не искат изпитват посещавайки български тоалетни. Например епилиране.
5
4
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Ако имаш запек, клекнал ще ти изтръпнат краката и няма да можеш да станеш.
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да седна на седалка, ако преди това на нея е сядал някой друг, ако ще след това да е измита 100 пъти.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези тоалетни се хваща рак на дебелото черво. Колкото по естествено е едно нещо, толкова по-добре. Най-естествената тоалетна е тази, на която се кляка, а не сяда.
2
5
 
22
 
! Отговори
Datsun преди 4 години
......Хората мият телата си, преди да влязат във ваната.....Естествено, само диваците плуват в собствената си мръсотия и се радват.