Юрист: Е-тротинетките не са МПС или велосипед

Липсата на регулация остави дупка в правилата за карането им
25 сеп 2019 09:23,
40

Е-тротинетките заляха столицата, но оставиха вакуум в правилата за карането им заради липсата на регулация.

Спорът в момента идва на какво се приравняват е-тротиентките. При тази липса на правна уредба те не могат да бъдат приравнени на МПС или велосипед, посочи адв. Силвия Петкова.

Още по темата

"Aз лично се чувствам повече като велосипедист с тротинетката. Законът не е пропуснал нещо, тъй като е-скутерите навлязоха у нас едва тази година. Вече има внесен проект на закон, с който да се уредят т.нар. самобалансиращи се превозни средства. В момента липсват правилата за движение с тях и изискванията за тротинетката и водачите", обясни адв. Петкова.

По думите ѝ в проектозакона се казва, че водачите на е-скутери се возят или във велоалеята, или плътно вдясно на пътното платно.

"Липсва в закона и евентуалната санкция за водачите при неспазване на правилата. Има написани няколко акта на е-скутери, не мога да кажа на база на какво е. Те са били, защото електрическото превозно средство не е регистрирано, но парадакосът е, че няма такъв ред за регистриране на е-тротинетките", сподели Силвия Петкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в Европа тези скутери са много популярни, но правната им уредба също е доста спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как един инвалид с електрическа количка може да се движи по пътното платно?не е ли тогава мпс?
36
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Както винаги *** закони за *** проблеми. Велосипеда е символ на работническата класа от индустриалната ера и държавата трябва да направи всичко възможно да масовизира този транспорт. Ел тротинетката е изгъзица на разглезени реститутки от центъра. На кого му пука за тях.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тротинетките и скутерите и велосипедите са ппс защото фабрично са ограничени до определена скорост,над тази която е в дейставащият закон нека да санкционират.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво е велосипед задвижван с елекромагнитен двигател и за тях ли ще се иска регистрация?и с какво се различават от тротинетката освен че развиват много повече от 25км/ч,то и сега си има закон в който си пише ясно че до 25км/ч или равна на тази скорост се причислява към велосипед.Независимо дали е скутер или тротинетка.Вярно е че има скутери които развиват нат тази скорост и велосипеди с двигател но не би трябвало всичко да е под един знаменател.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според българския Закон за движение по пътищата, тротинетките са МПС (моторни превозни средства). Затова и ги глобяват - според закона.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Айде да забраним всичко, само 'щото не го знаем какво е."Що бе, то не е забранено? Просто ще има правила и регулация. Знам че не ви харесва така в България, но нали искате да сте европейци?
31
1
 
1
 
! Отговори
Разбирач преди 4 години
Искам да допълня от електродвигател на тесла мпс и електроМагнитен двигател на скутер разликата е голяма
30
1
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
ГАЗИ!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жертви има и при прости пешеходни сблъсъци от хилядолетия преди да има МПС по света.Айде да забраним всичко, само 'щото не го знаем какво е.Ско.доумия!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин ще има жертви и ще пишем закона с кръв
27
8
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Имат електромотор. Точно МПС са, моторни превозни средства. Следва да се управляват от лица с категория М. Всичко останало е празнословие и отбягване на отговорност.
26
9
 
8
 
! Отговори
Майка преди 4 години
Аман от тия глупости, дано да ги забранят. Прииждат отвсякъде, един ме връхлетя, докато си пресичах пешеходната. И деца ги карат, как ще допуснат дете в движението?Страшна пародия... Да не говорим колко е абсурдно това нещо да го наемеш за 20 лв на час...
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, да попитам и аз, ако може?Въпросът ми е към тази адвокат-тротинетка, но може да ми отговарят и другите, които споделят мнението и. Ако ел-тротинетката, ел.скутера, хувърборда и т.н. не са моторни превозни средства, понеже са с ЕЛ-двигател а не с ДВГ, то автомобилите на Тесла какво се явяват по закон? Те също са на батерийки и имат ел-двигател.
24
1
 
3
 
! Отговори
ООО АМИ ДАААААА . . преди 4 години
*** ЮРИСТ !
23
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 18, преди 4 години
"Щом има двигател, дори и електрически е МПС.А ако не е МПС, няма работа на пътя."Първото е вярно. Второто - не - на пътя имат място и ППС-та, които не са МПС-та. Ако тротинетката има двигател е МПС, ако няма - ППС. Все има регулация и за нея, обаче.
22
0
 
17
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Анонимен 22. А когато едно дете се отскубне от родителите си и изкочи пред колелото внезапно, е без значение колко бавно и внимателно карате, защото децата нямат спирачки и са с крехка физика. Тротоарите не случайно са предвидени за пешеходци, а не за велосипедисти. Наясно съм, че липсват достатъчно велоалеи и шофьорите не са достатъчно предпазливи, но и велосипедистите не обичат да спазват правилата, както останалите българи.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Aз лично се чувствам повече като велосипедист с тротинетката."...била казала адвокатката.Ми то и аз като карам Лада 5-ца се чувствам като Гагарин при излитане в космоса, но това нито ме прави космонавт, нито пък превръща Ладата в ракета.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и в момента ЗДвП и правилникът му за прилагане регламентират как трябва да участват тротинетките в движението, но само трябва повече да се чете и повече да се мисли. То затова в много нормативни актове се казва например... "и други", "или други", "други двуколесни", "други неспоменати" и разни подобни примери. А съвсем отделен въпрос е, че щом има мотор (макар и електромотор, щото и електромобилите имат електромотор), значи е МПС.
19
1
 
11
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Сто процента съм сигурен, че когато ги регулират със закон тротинеткжаджиите пак ще си карат по тротоарите, защото няма да има последващ контрол, както е с всичко в тази държава ! Същата е ситуацията с велосипедите. И едната и другата група ше се оправдават, че няма велоалеи, въпреки че закона е постановил, че кохгато няма установено място за управлението им, то те трябва да се управляват най-дясно на платното.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има двигател, дори и електрически е МПС.А ако не е МПС, няма работа на пътя.