Съседите ще избират процентът на такса "сградна инсталация"

Рекламация на изравнителните сметки за парно - до 31 август
Обновена: 28 сеп 2019 11:16 | 28 сеп 2019 11:00, Анисия Иванова
75
Съседите ще избират процентът на такса "сградна инсталация"
Снимка: Булфото

Съседите във входа ще избират какъв да бъде процентът на такса “сградна инсталация” в сметките за парно. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, които влизат в сила от 1 октомври.

Решението трябва да се вземе на общо събрание на етажната собственост. Размерът на “сградната инсталация” може да бъде не по-малък от 20 процента и не по-голям от 40 на сто от количеството топлинна енергия за сградата. Досега той се определяше от топлофикационните дружества и от фирмите за дялово разпределение.

За високите сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание на входа може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона.

Домоуправителите на входа вече няма да получават всички изравнителни сметки за парно на съседите, както досега. Те ще се пращат по мейл или пощата индивидуално на всеки абонат.

Друга промяна засяга сроковете за предаване и рекламация на изравнителните сметки. Топлинните счетоводители следва да ги изготвят до 10 юли и да ги предадат на клиентите до 15 юли.

Досега тези срокове се определяха в договора между всяко топлофикационно дружество с фирмите за дялово разпределение.

Рекламации по отчета на уредите и по изравнителните сметки могат да се правят до 31 август. След изтичане на този срок не се приемат нови възражения и изравнителната сметка не се преработва, се посочва още в наредбата, пише "Труд".

Въведено е изискването всяка абонатна станция да има свое досие, в което да се отразяват регулациите и повредите през годината.

Kлиентите с парно и топла вода, които живеят в чужбина, няма да е нужно да осигуряват достъп на инкасаторите до жилищата си, предвижда друга нормативна промяна. Отчитането на уредите ще става дистанционно, но само ако в имотите на същите са монтирани уреди, с възможност за дистанционен отчет.

За да се спрат кражбите на топло, ще бъдат монтирани пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Това обаче ще става, само ако живеещите в сградата поискат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
0
 
! Отговори
Справедливо преди 4 години
Най-справедливо е на кубатура.50 кв - 50 лв.120 кв. - 120 лвБез никакви сградни инсталации - ползваш не ползваш, след като имаш имот плащаш.А не като сега не ползваш парно, плашаш 50 лв сградна за едностаен, така ще стимулирате хората, да не си изключват радиаторите и загубите да са по-малко за всички.
71
0
 
4
 
! Отговори
То ест преди 4 години
съседите ще се изпотрепват и силата на мускулите на нискочелите ще доминират.
70
0
 
2
 
! Отговори
Не на Дистанционното преди 4 години
Абсолютни манипулации, за какво плащах за централен топломер в апартамента?Всичките ми приятели се оплакват, че след дистанционно, сметките им са се вдигнали до 30%.Измервайте си дистанционно офшорките - сметките и не ни занимавайте повече с изофрениите ви, край нямат.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната тъпотия. Ако хората са в чужбина, ако са просто навън не може дистанционно. Толко тъпо е написано. Какво значение къде си, за да си отчита дистанционно и от кога Пешо домоуправителя ще решава И организира кой как и какъв % ще плаща. Ако.....съседката ще плаща по-малко ясно. Поредната решение взето от ниско ниво хора.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ определя тези 20-50% и как.Тръбите са едва наясно,че минава топлопрез тях.Първо, нардът да определиима ли смисъл и какви проценти може да са допусне.Да излезе предложителят с името си ида защити неговите си оли,gof,rennyвиждания.Всеки нес,retnic ,ли ще миопределя зоната на живот?
67
0
 
5
 
! Отговори
Съседите преди 4 години
Съседите ми дали ще избират какво да ям, къде да ходя, кога, и през кои дни да посещавам съпругата?Ай... самоцензурирам се.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Казаното отлита, наДписаното остава"Топлофикация
65
2
 
1
 
! Отговори
На кубатура преди 4 години
50 квадрата - 50 лв, без никакви сграни.Ползваш не ползваш това е.Какво толкова сложно има, ама трябва да лапате.
64
0
 
7
 
! Отговори
Не ви искам шбно пар преди 4 години
Миналата година по здравословни причини ползвах климатик.Много рядко парно, не може да ми взимате 150 лв месечно, при наличие, че искам да се откажа, накрая за пет месеца отоплителен сезон ми върнаха 140 лв, а трябваше да ми връщат 220 по мои сметки.Искам да се откажа бе, не ви искам *** парно.Нормални ли сте 150 лв. при средна чиста заплада ХИЛЯДА.Бесен съм, вашто надмина всички граници и поносимост.
63
0
 
8
 
! Отговори
Не Не Не преди 4 години
Ще минат ваши служители и ще видят колко от съседите са усвоили общи тръби в апартаментите си.От 6 етажа нова сграда, три са усвоили стълбищни тръби, аз ли ще им плащам кражбите.Направихте ни луди за чeп зеле не ставате.Чудите се как да ни уморите по-бързо.
62
0
 
7
 
! Отговори
Не Не Не преди 4 години
Няма да избират съседите точно крадците избират равен процент.Ще сложите една тарифа до 65 - 72 кв, до 100, над 100 кв. КЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМЪТСъседа ли ми ползво парното, съседа ли го плаща, аз ли крада парно, че трябва да спонсорирам крадците?Комунистически брътвежи, ще завися от шумкари дошли в София от сокаците.Мамима"цата ви толкова ли е трудно, още ли хора искате да се откажат от *** ви парно и да се изпотрепят на ОС.
61
0
 
20
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
30 години по-късно в България, продължава всичко да е общо и свесните хора да плащат сметките на *** тата. ей, за това няма да пребъдем!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какви са тия глупости, половината съседи не си плащат таксата за входа, от месеци не могат да се съберат пари за поправка на асансьора, тия искат ние да решаваме колко да ни е сградната инсталация. Пълни измишльотини, които за пореден път не са съобразени с българската действителност. Кога ще се измисли процедура, с която съседите да се задължават да си покриват разходите по общите части? Нормално ли е едни да не плащат за покриви и асансьори, а на други да им тече и да катерят?
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които да хитреци дабплащат на цялатасграда,щом искат лукс.Това водилогиката,некоректната.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да чета статията.Първо ще се изпокараме(изт,ре,пем).Второ е ясно ,че който го ползва,ще менатовари да му плащам топлото.Туморен формат, да не се цапат шефове-те,да пращат хора.И като несе разберем.Спрете тумора ,И,ди ,oty.Няма оправия на етажно ниво и нени бутайте там.Къдее чоплинос от Банкя.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще плащам на съседката сградна. Тя ме грее. Но не на топлофикация. Моя случай е различен от целокупния.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако погледне съседа краде от другаде , ама може да покрива загубите на сградната. Така , че важното е да можеш да крадеш без да се криеш. Тогава към топлофикация си коректен платец.А Русия обича тия, които и плащат. Ламята тпябва да се храни.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нашия блок е мешано. Миш маш. Едни не ползват и не крадат. Други няма как да крадат защото през зимата са на Запад. Трети се греят ва от ЧИЗ с ток. Но Топлофикация дере всички със сградната. Защото са в графа крадци.Накрая Русия обира всичко. И големия тарикат Топлофикация приключва на загуба..
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До51. Разбира се, ако ми е едно от няколкото ще се продава. Така, в коридора на съда са хиляди празни апартаменти , който се продават да си плотят сградната.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сградна ще се плаща на касиера на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ. ТОВА Е ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ. Както , ако си на партера и не ползваш асансиор / обща част/ плащаш на касиера или се приема да не плащаш.