Мария Габриел се представи "изчерпателно и задълбочено"

Две еврокомисии решават сутринта дали българският кандидат е издържал теста
Обновена: 30 сеп 2019 22:41 | 30 сеп 2019 22:40,
109
Мария Габриел се представи "изчерпателно и задълбочено"
Снимка: БТА

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която е номинирана за ресора Иновации и младеж в следващата Еврокомисия, премина равно и без изненади.

След него председателката на Комисията по култура и образование на ЕП Сабине Верхейен заяви, че получените отговори са били “изчерпателни и задълбочени”. Оценката за представянето на българския кандидат ще бъде гласувана във вторник сутрин.

Тричасовото препитване съдържаше 25 въпроса от членовете на парламентарните комисии по култура и по промишленост, изследвания и енергетика към Габриел по новия й ресор и е част от процедурата по утвърждаване на новата Еврокомисия.

Българският кандидат заяви намерение работата й да се почувства в ежедневието на гражданите. Мария Габриел посочи 8 приоритета за мандата си като еврокомисар. Сред тях са запазване на водещото място на ЕС в развитието на науката, намаляване на различията в правенето на наука и иновации в отделните държави като средство за спиране изтичането на мозъци и повишаване на доходите.

Тя ще работи още за създаване на повече иновативни компании, за което според нея ще е нужно създаването на допълнителна евроструктура - Съвет за иновации, както и за въвличането на регионите в правенето на наука и иновации. Мария Габриел се обяви за сключване на партньорства с държави извън Европа, особено в Западните Балкани и Африка, както и за засилването на присъствието на жените в науката и в изкуствата.

Тя се ангажира да издейства повече пари за наука и изследвания, както и за младежки програми по време на продължаващите преговори за следващия бюджет на ЕС до 2027 г. Кандидатката обеща повече средства да се отделят по проекти за борба с климатичните промени, както и за цифровите технологии, които са настоящите й отговорности като еврокомисар.

Габриел обеща на парламента и повече отчетност, като обяви, че ще поиска от Европейския съвет за иновации да дава всеки месец информация на Европарламента за подбраните за финансиране с евросредства проекти.

Мария Габриел не пропусна да благодари на Бойко Борисов за номинирането й за еврокомисар и на бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че я предлага за ресор, който обединява два досегашни - култура, образование, младеж и спорт с наука и изследвания.

Един от акцентите на тричасовото изслушване на българския кандидат стана названието на ресора й, като редица депутати изразиха огорчение, че в него не са изрично посочени образованието и културата, а са обединени в понятието “младеж”. Според тях така се неглижира ролята на културата и на образованието за развитието на Европа и може да се стигне до ограничаване на достъпа до програмите. Наложи се Габриел да дава нарочни уверения, че културата за нея е “основен приоритет”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
калинка
42
4
 
26
 
! Отговори
кастинг на дивана преди 4 години
представи:"изчерпателно" - демек всичко изгълта, яко се набоза"задълбочено" - поемаше ги до дръжката в туй длибоко гърлос такива дадености се прави кариера
41
33
 
8
 
! Отговори
попкорн преди 4 години
Ха БГ коментари а вие какво сте постигнали в живота? тя можи да е всичко което казвате ама не сте на нейната позиция. ако искате промяна излезте и я направете дискусията зад клавиятурата няма да ви направи промяна.
40
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49.......САЩ - призидентска република ....БГ - парламентарна република ! БГ - 9 МИЛИОНА /тук и на гурбет / - 240 депутата.....Гърция - люлка на демокрацията - 10 мил. - 300 депутата.....Белгия - / територия колкото ПОЛОВИН СЕВЕРНА БГ - 700 депутата !Коментара е излишен - *** ВМЕРИСАН
39
6
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Тия в ЕС задминаха конгресите на КПСС и БКП. Факт !Жени като тази, родени и израснали на село, изведнъж се оказват с блестяща европейска подготовка, а хора завършили престижни университети са недостатъчно подготвени за подобни постове.Как стават тия работи ?По какви критерии ги оценяват ?Вероятно основен и водещ критерии е правилното говорене на политкоректен език.Другите критерии са "секретни" и касаят сексуалната подготовка на еврокомисарката ...
38
4
 
35
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Демек нищо съществено не е казала? Научила е политезика.
37
1
 
22
 
! Отговори
Petar, NY преди 4 години
запазване на водещото място на ЕС lolНа Европа и трябва армия за да има тежест. Сега е американски васал.
36
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ с население под 6 млн има 240 депутата. САЩ с население 325 млн има 425. Коментара е излишен ..Рибата замирисва от към главата
35
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съкращаване на бройката на депутати, евродупети, габриели, кристалини и подобни калини и гепини, защото не останаха работници в България а бизнеса търси бачкатори.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрофесорДиректори са, но България внася милиарди евра от държавния бюджет в ЕС и МВФ а населението намалява.
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само руснаците ще ви оправят, *** мpъcни!
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само маха с ръка за да покаже че иска още пари.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Поручик Ржевски...вдигна ли кибер-сигурноста, какво точно постигна?.......Вдигна на диабетик захарта!
30
2
 
37
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Може ли тая бюрократка да обесни какво точно е постигнала като комисар по дигитално развитие или каквото беше там?Успя ли да ни предпази от фалшиви новини, вдигна ли кибер-сигурноста, какво точно постигна?
29
1
 
32
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Скудоумие на ен-та степен, надминаваща дори празнословието на н-тия конгрес на БКП.Иновативни техники за иновативно развитие на иновациите.Щяла да работи за създаване на иновативни компании.А дано се сетиш в края на мандата да кажеш колко иновативни компании си създала.
28
2
 
20
 
! Отговори
кацнал гъска у вира преди 4 години
Мара Гъбара - Мисирката у Ефръпътъ
27
5
 
8
 
! Отговори
Манагасутките ин акт преди 4 години
зоо-анатомичната лаб към БАН подтвърдиха че в гръкляна на дълговратото биологично вещество- Комисаркарта Мисирка се е запецнало Мангусте, Мангистутките кльопат змии и най-вече налитата на змията Черна Мамба от Тенио-глисзтен много секторен тип
26
2
 
12
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До Браво на Мария !Да, само си пропуснал кавичките на първите две определения. Последното може и така да остане. Тя само на последното разчита, за да получава подкрепата на важните чичковци! И на слушкането разбира се! :)
25
1
 
26
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Даа, задълбочено и изчерпателно е наизустила всички правилни и нищо не значещи реплики. Отлична комсомолска школовка! Както се казва способните винаги са на почит! И при комунизма и при демокрацията. Важното е да говорят само партийно правилните лозунги с патос! :)
24
21
 
6
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Ревете комунисти! Ето и Сталинка стана шеф на МВФ! Само Герб да живее Генерал Борисов!